Last news in Fakti

25 Февруари, 2017 10:59 1 785 1

Отново стрелба в Нагорни Карабах

  • армения-
  • нагорни карабах-
  • азербайджан

Нови въоръжени сблъсъци в зоната на конфликта, има жертви и пострадали

Министерствата на отбраната на Армения и на Азербайджан, цитирани от ТАСС, съобщиха днес за въоръжени сблъсъци тази нощ в зоната на конфликта в спорната област Нагорни Карабах.

Арменското министерство заяви, че бил предприет "опит за пробив на разграничителната линия" между войските в региона. При ответни мерки на карабахската страна "противникът понесе нови загуби в убити и ранени", се казва в съобщението. Сред карабахските сепаратисти нямало жертви.

Според азербайджанското министерство на отбраната тази нощ арменски въоръжени сили предприели "опит за настъпление срещу азербайджанските позиции по различни направления на фронтовата линия" и войските на Баку понесли загуби.

В съобщенията, цитирани от ТАСС, броят на жертвите не се уточнява.

Днес азербайджанското министерство на отбраната заяви, че през изтеклото денонощие примирието по разграничителната линия в Нагорни Карабах е било нарушено 120 пъти от арменски подразделения, използвали едрокалибрени картечници, предаде РИА Новости.

Нагорни Карабах официално е част от Азербайджан, но от края на сепаратистката война през 1994 г. е под контрола на сили, които твърдят, че са местни етнически арменци. Според Азербайджан обаче те включват войници от редовната армия на Армения.

Населената главно с арменци азербайджанска област фактически е независима от 90-те, след война между сепаратистите и подкрепящата ги Армения, от една страна, и Азербайджан - от друга.
Обстановката в региона рязко се изостри в началото на април 2016 г., когато започнаха ожесточени въоръжени сблъсъци. После участниците в конфликта си размениха обвинения в нарушение на примирието.

На 5 април с посредничеството на Русия бе договорено спиране на военните действия по разграничителната линия между арменските и азербайджанските войски. Оттогава страните редовно съобщават за кратки престрелки.

На 20 юни президентите на Русия, Армения и Азербайджан потвърдиха след среща в Санкт Петербург, че се обявяват за нормализиране на обстановката по разграничителната линия в Нагорни Карабах.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зузу

    0 1 Отговор
    Проклето да е животното Йеховах, задето скара хората! Оттогава и досега са само войни писъци ядове. Проклет да е тоя примитивен ангел задето изобщо съществува! Заради това тъпо лукаво животно, човечеството от много хиляди години е зверилник. Проклет да е и създателят на космоса дето го създаде и търпи! Който създава злото е съгласен с него.... Закон на последиците.