25 Февруари, 2017 19:00 1 055 5

​Меркел: Трябва да увеличим разходите за отбрана до 2%

  • германия-
  • нато-
  • бюджет

Германия трябва да изпълни своите задължения в рамките на НАТО, заяви канцлерът

​Меркел: Трябва да увеличим разходите за отбрана до 2% - 1
Снимка: БТА/АР

Германия трябва да изпълни своите задължения в рамките на НАТО и да увеличи разходите си за отбрана до 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), каза днес канцлерката Ангела Меркел, цитирана от ТАСС. Тя говори на предизборна среща на своята партия - Християндемократическия съюз, в северния германски град Щралзунд.

"Това ще искат от нас и останалите, и мисля, че те са прави", подчерта тя.

Същевременно председателят на парламентарната група на Социалдемократическата партия в Бундестага Томас Оперман, в контекста на дискусията за повишаване на разходите за отбрана, предупреди за опасност от надпревара във въоръжаването в Европа. "Ние не трябва да правим грешка и да влизаме в нова надпревара във въоръжаването", каза той днес пред съпартийци в Ерфурт.

В момента Германия харчи 1,2 на сто от своя БВП за военни нужди. Според проектобюджета, представен миналата година, за отбранителни цели и сигурност през тази година се предвиждат над 37 млрд. евро. За да изпълни критериите на НАТО за 2 на сто от БВП, Берлин трябва да увеличи разходите за отбрана до около 58 млрд. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    2 4 Отговор
    Ангелинчето си знае работата нек хейтърите дет я мразят да се пукат от яд.
  • 2 Ник

    2 1 Отговор
    Някой дава ли си сметка като чете цифрите колко сме жалки?
    Нашият годишен бюджет на страната е 15 млрд. евро.
    На тях само парите за отбрана са 2,5 пъти над нашият Републикански Бюджет!

    Коментиран от #4

  • 3 Rokfeller

    1 0 Отговор
    Nqma nato nqma eu krai ve4e nie trqbva da gledame na na6ite interesi to4ka
  • 4 Зузу

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ник":

    Направо нацели термина - сме жалки! Бравос на теб! А защо сме жалки? Защото комунистите мафиоти - и леви и десдни и монархисти и глисти, ни мачкат пречат крадат от всякакви административни и партийни постове. Защо ни крадат и пречат? Защото търпим! Защо търпим? Понеже 90 % от стадото е овце. Защо е овце? Защото така свикта при соца - друг да мисли заради него. Защо мисли и действува заради него? Понеже са овце стадото и не искат сами да мислят и работят. Ще се оправи ли? може би след 100 години, ако стадото се осъзнае и срига мафията но не демократично а стрелково. И ако ченгетата и военните се осъзнаят ис прат да пазят мафията, а я арестуват и разстрелят - все пак потрошени 4 поколения от този народ заслужават възмездие...! Щес е осъзнаят ли? Едва ли! Гледам за 28 години не с осъзнаха значи и за 8 века няма да се осъзнаят! Ще се оправим ли тогава? Не! Тия дето си се оправят се оправиха. Останалите? - ДУХАМЕ Я! Кво се косиш тогава на положението?

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Зузу":

    Пич ,нашите управници са с ранг на фелдфебели в геополитическата игра, и като такива им се забранява да мислят, а само трябва да изпълняват, иначе ни кръцват сигурността и еврофондовете. Иначе си прав , че крадат и то много. А ако ни оставят да се замогнем ,може да станем силни и непослушни, примерно като Турция.
Новини по държави: