1 925 0

5 важни факта за новооткритите планети

Наскоро НАСА откри седем планети с размерите на Земята

5 важни факта за новооткритите планети
Снимка: БТА/АР
Константин Карагьозов

Наскоро астрономи от НАСА откриха 7 планети с размерите на Земятя. Те обикалят около една-единствена звезда - Trappist-1, която се намира на 40 светлинни години от нашата родна планета. Три от тези планети са в т.нар. обитаема зона около звездата си.

Ето и пет от най-важните факти, които трябва да знаем за новооткритите планети:

1. Могат да поддържат органичен живот

Според учените, три от седемте новооткрити планети, подобни на Земята, са скалисти. Изглежда сякаш температурите на повърхтностите им са подходящи са поддръжката на течна вода и, следователно - океани.

2. Звездата им ще надживее Слънцето ни многократно

Mного хора се съмняват дали ще бъде открит живот на новооткритите планети. Системата "TRAPPIST-1" е сравнително млада и ще е в начален стадий, когато нашето слънце угасне.

3. Как са открити?

Изследователите на НАСА откриват системата, използвайки роботизирания телескоп "Trappist". Te са наблюдавали движението на планетите, които, обикаляйки около звездата, са затъмнявали ограничен брой светлина и са хвърляли определен брой сенки. Именно това е издало на учените размера, приблизителната маса и форма на планетите.

4. Тези планети ще са по-тъмни и по-топли от Земята.

Според събраната информация, новооткритите планети са около 200 пъти по-слабо осветени от Земята. Това обаче не ги прави по-студени, тъй като поглъщат толкова топлинна енергия от "Trappist-1", колкото нашата планета от Слънцето.

5. Ще бъдат открити още планети

Проучвайки седемте нови свята, приличащи на нашия, астрономите смятат, че само в нашата галактика има още 40 милиарда планети, които потенциално могат да бъдат обитаеми.


Още по темата

 • НАСА ни подготвя за среща с извънземни

  НАСА ни подготвя за среща с извънземни

  „Теоретично астрономите считат, че животът на Земята не е единственият във Вселената. Сред толкова много хиляди планети, които сме открили с ...
  26.02.2017
  20 307
  18

Напиши коментар:


Публикувай