316 0

Том Перес е новият председател на Демократическата партия

Перес ще има за задача да възстанови партията и да оглави опозицията срещу президента Тръмп

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Демократическата партия на САЩ избра за свой председател Том Перес, бивш министър на труда в администрацията на Барак Обама.

Перес ще има за задача да възстанови партията и да оглави опозицията срещу президента Доналд Тръмп. Демократическата партия все още не се е съвзела от загубата на президентските избори на 8 ноември миналата година, подчертава агенцията. Новият председател ще се стреми да превърне засилващата се опозиция срещу президента Тръмп в подкрепа за своята партия.

Новият председател беше избран на втория кръг от членовете на Националния комитет на Демократическата партия, след като не успя да спечели първия кръг с един глас, отбелязва ДПА. На втория кръг той получи 235 гласа срещу 200 гласа за основния си съперник Кийт Елисън.

Гласуването беше извършено с хартиени бюлетини, защото електронната система "може да подтикне към "намеса" и не е надеждна", съобщава сайтът Хил, който предаваше събитието наживо. Тази стъпка предизвика критики от някои членове на партията.

53-годишният Елисън имаше подкрепата на прогресивната левица, включително поддръжниците на сенатор Бърни Сандърс. Той беше смятан за един по-млад глас в застаряваща партия. Перес е по-близък до традиционното ръководство на Демократическата партия, включително влиятелни поддръжници на Хилари Клинтън и Барак Обама.

Новият председател обеща да води борбата срещу политиката на президента Тръмп и да промени организационната култура на Националния комитет на Демократическата партия, за да го приближи до основните й поддръжници.

Тръмп написа шеговито в Туитър:„Поздравления на Томас Перез. Няма как да съм по-щастлив за него или за моята Републиканска партия.

Отговорът на Перез не закъсня, също в Туитър: Наричай ме Том. И не бъди толкова щастлив. Аз и демократите, обединени по цялата страна, ще сме твоят най-лош кошмар.

САЩ


Напиши коментар:


Публикувай