1 426 4

Моят приятел, посланикът на Русия

Бившият посланик на САЩ в ООН тъгува за своя колега и приятел Виталий Чуркин

Анатоли Стайков

Саманта Пауър и Виталий Чуркин са водили не една и две дипломатически войни в миналото. Но бяха и приятели, които взаимно се уважаваха.

Бившият постоянен представител на САЩ към ООН Саманта Пауър все още не може да повярва новината са смъртта на своя руски колега. В негова памет Пауър публикува свой материал в "The New York Times".

Текстът носи заглавието: „Моят приятел, посланикът на Русия”. В него американският дипломат споделя своите впечатления от работата с покойния Чуркин и още веднъж доказва, че противникът трябва да се уважава.

„Той предано защитаваше действията на президента Владимир Путин в Украйна и Сирия. Но в същото време Виталий бе майстор на словото с епично чувство за хумор, добър приятел и една от най-добрите надежди за това, че САЩ и Русия ще работят заедно. Аз съм убита от мъка заради смъртта му”, написа Саманта Пауър.

„Виталий прекара своя професионален живот, защитавайки страната, чиито култура и традиции той почиташе”, продължава американката.

Виталий беше "страшен противник, грижовен приятел и яростен защитник на Русия – страна, на която той се възхищаваше и полагаше усилия да се гордее с нея”, завършва Пауър.

Виталий Чуркин почина на 20 февруари на работното си място в Ню Йорк, само ден преди 65-тия си рожден ден.

Чуркин беше постоянен представител на Русия в ООН от 2006 г. Той беше посланикът, работил най-дълго в Съвета за сигурност на световната организация.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Поп Грую
  Отговор
  1 20:07  26.02.17
  Браво на Саманта Пауър! Само дето снимката не е най-подходящата - покойният Чуркин току-що е наложил вето на резолюцията за Крим, а Саманта Пауър си е изпуснала нервите и крещи: "Нямаш право да гласуваш така! Вие сте победена страна!"

  Коментиран от #3

 • СССР
  Отговор
  2 20:50  26.02.17
  Не ми изглежда да крещи! И нещо не разбрах сащ ли са победената страна и от кого?!?
 • Бай хой
  Отговор
  3 21:09  26.02.17

  До коментар #1 от "Поп Грую":

  Пропускаш отговора на Чуркин - Госпожо престанете да ме плюете. И саманта се изнесе тутакси като бахлив котарак. Такива ли са приятелските отношения на говедарката.
 • Kcaniba
  Отговор
  4 23:01  26.02.17
  Чуркин - герой!! Велик и достоен русин!!! Покой на праха му

Напиши коментар:


Публикувай