Last news in Fakti

27 Февруари, 2017 19:13 2 293 8

Проруските сепаратисти с ултиматум към Киев

  • сепаратисти-
  • украйна-
  • ултиматум-
  • петро порошенко-
  • блокада

Искат отмяна на блокадата на железопътните линии, довела до спиране на доставките на въглища

Проруските сепаратисти с ултиматум към Киев - 1

Проруските сепаратисти в Източна Украйна заплашиха, че ще вземат под свой контрол намиращите се под украинска юрисдикция предприятия в зоните под техен контрол, ако правителството в Киев не прекрати наложената блокада на железопътните линии, довела до спиране на доставките на въглища, предаде ТАСС.

През последния месец група украински депутати и националисти радикали блокираха движението по някои ключови железопътни участъци в Източна Украйна, въпреки че правителството в Киев е против техните действия, защото те пречат на произведените в сепаратистките територии въглища да достигнат до украинските топлоелектроцентрали и металургични заводи, чийто експорт е ключов за икономиката на страната.

В съвместна декларация днес лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики посочиха, че блокадата поставя в крайно трудно положение много предприятия в сепаратистките територии и че тя противоречи на Минските споразумения от 2015 година.

Александър Захарченко и Игор Плотницки предупредиха, че ако блокадата не бъде снета до утре, от 1 март те ще въведат "система на външно управление на всички компании, регистрирани под украинска юрисдикция, опериращи на територията на ДНР и ЛНР".

Те заявиха също, че ще спрат продажбите на въглища на Украйна и ще започнат да пренасочват произведените в донбаските мини въглища към Русия и други пазари. Двамата лидери обвиниха Киев, че използва радикалите за организирането на железопътната блокада, заради което много големи предприятия са принудени да спрат работа.

Икономическите последици от блокадата вече се усещат в украинските територии под контрола на Киев. Правителството предупреди, че запасите от въглища рязко са намалели и може да се стигне до режим на тока, а централната банка отбеляза, че може да прибегне до извънредни мерки, ако постъпленията от износ на стомана рязко спаднат.

Президентът на страната Петро Порошенко каза, че страната може да загуби до 2 млрд. долара, ако блокадата продължи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КГБ

    24 8 Отговор
    Киевски ГНИДИ!!!

    Коментиран от #7

  • 2 бит потрошенко

    26 5 Отговор
    Егати идиотите, няма такива тъпаци честно. Ми да вземе да се вдигне народа в Киев и да ги изколи тия мръсни продажни свине дето ги докараха до тва положение, а Потрошенко на въжето.
  • 3 Дядо поп

    12 1 Отговор
    Какви са тия сепаратисти,хем воюват с Украйна хем си
    дават в нея данъците и продукцията.
  • 4 буден гражданин

    4 1 Отговор
    Киев ще бъде освободен!

    Коментиран от #8

  • 5 гост

    2 5 Отговор
    Уж медиите били свободни а продължават да натичат руските войници в Украйна - сепаратисти, бунтовници и прочие. Егати цирка!

    Коментиран от #6

  • 6 Kcaniba

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    в смисъл 20 милиона мъже, жени, деца, баби и дядовците, за теб са руски войници!!??
    както за уж-свободните медии. те са проруски сепаратисти!!!
    А за правителството и нацистите те са терористи и сепаратисти!!!!
  • 7 СТАРОТО

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "КГБ":

    мръсни ,руски утрепки -и те минавали за украинци продажниците от двете области,които бяха окупирани от руски войски само,че пуснати в "отпуска". Отпускари ама в отпуска с танковете си. Кога е било руснак да не лъже и да не мами-бил съм доста време там и твърдя,че познавам характера на пияндурниците !
  • 8 СТАРОТО

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "буден гражданин":

    Киев си е свободен несъбуден гражданино-предстои освобождаването на двете украински области-окупирани НЕЗАКОННО от пияндурниците. И друго-все още е жив спомена за ГОЛОДОМОРА причинен от Сталин на работливите земеделци от Украйна.
Новини по държави: