Last news in Fakti

27 Февруари, 2017 19:42 1 737 18

Турция удари цели на ПКК в Северен Ирак

  • северен ирак-
  • пкк-
  • турция-
  • въздушни удари

36 бойци на ПКК са били неутрализирани по време на операции през последната седмица

Турция удари цели на ПКК в Северен Ирак - 1
Снимка: shutterstock

Турски военни самолети са унищожили пет военни цели на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак в понеделник. Това заявиха от турската армия в официално изявление, цитирано от в. "Хюриет".

Бойците от ПКК, които вече три десетилетия се сражават срещу правителството на Турция за правото да създадат своя собствена държава, имат лагери в планините на Северен Ирак.

След като примирието между двете враждуващи страни беше прекратено през юли 2015 г., турски военни самолети редовно обстрелват кюрдските позиции, намиращи се на територията на Ирак.

Министерството на вътрешните работи на Турция съобщи още, че общо 36 бойци на ПКК са били "неутрализирани" по време на различни операции, проведени през последната седмица.

Според изявлението, общо 18 бойци са били убити, двама са били ранени, четирима са били заловени живи, а 12 други са се предали на силите за сигурност. В допълнение към това, силите за сигурност са задържали 32-ма от 321 заподозрени за подпомагане на ПКК.

Повече от 40 000 души са загинали откакто ПКК започва своята борба за независимост през 1984 г.

ПКК, която Турция обвинява за много от смъртоносните бомбени нападения, които бяха извършени през последната година, е определяна за терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    6 12 Отговор
    Откога терористи които взривяват бомби пред стадиона стават "бойци за свобода".То по тая логика терористи от ИД са "активисти за правата на човека "!

    Коментиран от #2

  • 2 отговарящия

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    От утре! Ти що питаш?
  • 3 Хасан

    5 10 Отговор
    Демократичните страни трябва да са солидарни в борбата срещу тероризма! Няма добри или лоши терористи.. Има само терористи
  • 4 Гост

    12 2 Отговор
    Турция уж се бори с ИД, апостоянно обстрелва и избива, пардон "нетрализира"кюрди, не знам в този случай кои са терористите
  • 5 Хасан

    9 9 Отговор
    Ами май избиват терористи в Ирак.. Пкк е там.. А в Сирия турците се бият срещу ИД.. Ирак и Сирия са две различни държави.. (география за 5 клас) :)
  • 6 Гост

    5 1 Отговор
    Ето какво се случва, когато жена пише статия за война. Хем Турция бомбардира кюрдите, а на снимката лепната много "на място" компютърна графика на Су-34 гонен от F-16 и две изпльоскани ракетки за федербал - абе идилия.
    Да нямаш познания за въоръжение е едно, но да сложиш скрийшот от компютъра игра нямаща нищо общо с новината, направо е потрес!
  • 7 Киро

    8 6 Отговор
    Точно така, хасане, трябва да се бие тероризма, само дето името на тероризма в този случай е ердогрух!

    А за подтисничеството и престъпленията срещу кюрдите ще си платите, не бой се!
  • 8 СРБ

    10 9 Отговор
    Свобода-Равенство-Братство:
    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДЕН КЮРДИСТАН !!!
  • 9 Хасан

    6 10 Отговор
    Добре де,Киро.. Не мога да разбера що си против тоя човек.. Щото човека има топки да може да се противопостави и на Русия, САЩ,и Германия едновременно!! Просто човека си гони интереса на своя народ

    Коментиран от #13

  • 10 Мършата

    3 9 Отговор
    ПКК ме съмняват че са мръсни комуняги! Ако е така подкрепям Турция и Европа, а ако са демократи да са живи и здрави!
  • 11 Хасан

    5 6 Отговор
    Влез в интернет да четеш трудовете на Юджалан за "класовата борба и световния пролетариат ".Кюрдите имат силни родове и феодални взаимоотношения и затова руснаците се опитаха да ги обединят около "съветската идея".

    Коментиран от #15

  • 12 Xaxa

    8 5 Отговор
    Свобода за кюрдите хммм и аз искам свобода за циганите,свобода равенство братство ?
  • 13 Киро

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    1-во ердогрух не се бори за интересите на народа си (само да ти напомня, че той е грузинец по произход), а за своя ЛИЧЕН интерес, който включва и интереса на Саудитска Арабия!
    Примери колкото щеш, да не го хванаха веднъж и дваж, него и с(в)инчето му?!

    2-ро Не знам на кой се е "противопоставил", ама доколкото си спомням, ходи да целува ръка в Масква, плаши гаргите, че щял да пусне емигрантите и на американците нещо скимтя, но в крайна сметка пак си е господин НИКОЙ на глобалната карта.
    Нищо досега не направи външно-политически, само успя да изгони туристите и инвеститорите от търки, а следващите изгонени ще бъдат и интелигентните, а търки ще се върне в 15-ти век!
  • 14 Put In

    5 1 Отговор
    На картинке показана как леает руснак и бомби терористами, а след него турчин го пуцает с ракетами.
  • 15 Трол

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Асенчо за какви трудове на човек на,който името му не можеш да напишеш правилно говориш? Йоджалан се пише!
  • 16 Хасан

    1 4 Отговор
    Киро, Киро.. Едно е дипломацията.. Кой при кого ходи.. Друго е отношението.. Не забравяй последния свален руски самолет беше през Втората световна война.. И след 60 години в Сирия от Турция
  • 17 Хасан

    1 4 Отговор
    Турция не е глобална сила ами регионална -близкия изток,Балканите, Кавказ и Европа.. Това е полето на действие
  • 18 ИСТИНАТА

    1 0 Отговор
    БРАВО НА ТУРЦИЯ !!! ТИЯ ТЪПИ ИРАНСКИ ЦИГАНИ,КОИТО НЕ ЗНАМ ЗАЩО ГИ НАРИЧАТЕ КЮРДИ СИ ПРОСЯТ ЕТНИЧЕСКОТО ПРОЧИСТВАНЕ !!! В ИРАН ТЕЗИ ЦИГАНИ ГИ БЕСЯТ НА ПЪРВОТО ДЪРВО ЗА НАЗИДАНИЕ И ОСТАВЯТ ТРУПА ДА СЕ РАЗЛОЖИ !!!
Новини по държави: