1 469 17

Хиляди македонци протестираха в Скопие

Продължава политическата криза в западната ни съседка

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Няколко хиляди души излязоха на протест в Скопие срещу споразумение, което ще осигури по-широко използване на албански език в етнически разделената страна, съобщи „Ройтерс“.

Преди дни лидерът на социалдемократите Зоран Заев заяви, че може да състави правителство през месец март, след като си осигури подкрепата на партиите на етническите албанци в 120-местния парламент.

Албанските движения биха дали зелена светлина на всяка една политическа коалиция, стига в замяна да получат исканото – широко използване на езика в Македония.

Според „Курир“ над 15 000 души са се събрали по улиците на столицата Скопие в знак на протест. Пеейки патриотични песни, събралите се обявиха, че не искат разединена държава.

Македония от две години е в тежка политическа криза. След последните парламентарни избори през декември в страната все още не може да бъде сформиран стабилен кабинет.

В момента албанският език е официален само в няколко общини, в които албанците съставляват над 20% от населението.

Република Македония


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мсимов
  Отговор
  1 07:56  28.02.17
  албанците са в правото си.няма нищо по нормално от това да се признае албанският за втори официален език
 • гост
  Отговор
  2 08:07  28.02.17
  сегашните македонци са предимно от сърбомакедонски и влашки произход.сърбите са били там 100 години и са ги е..ли. това е само една част от населението.докато албанците винаги са си били албанци,не са променяли своята идентичност. тази държава няма как да остане в този си вид.ще има конфедерация с албански и сърбомакедонски кантони или сливане с косово и албания. за нас е препоръчително да стоим далече от македонските лай--ни истории
 • Пеньо
  Отговор
  3 08:27  28.02.17
  Държава без минало няма бъдеще!
 • певец
  Отговор
  4 08:28  28.02.17
  Някой чувал ли е някоя Македонска патриотична песен.

 • VMORO
  Отговор
  5 09:04  28.02.17
  Македония е плът от плътта ни, македонските българи са кръв от кръвта ни. Албанците да мируват!

  Коментиран от #6

 • начо
  Отговор
  6 10:26  28.02.17

  До коментар #5 от "VMORO":

  стягай багажа и заминавай,що чакаш.
 • xxx
  Отговор
  7 10:27  28.02.17
  БРАТСКИЯТ НИ НАРОД НЕ СПИ !!!!! А НИЕ. ?????????? ПРЕСЪПНИ КОЛОНИЯЛНИ ПРАВИТЕЛСТВА , като на ГЕРБ, БСП, НДСВ, СДС и слугите им , направиха от ДЪРЖАВАТА до 1990, за 27г. само ТЕРИТОРИЯ С объркан, побъркващ се народ. Ако сега не изберем нови и честни хора. ..... ПП,,ВЪЗРАЖДАНЕ,,
 • момчилов
  Отговор
  8 10:38  28.02.17
  същите правят и антибългарски митинги с плакати-до софия бугари нема и бугари - татари
 • петър
  Отговор
  9 12:50  28.02.17
  когато едно авторитарно и корумпирано управление губи власт започва да разиграва националистическа и етническа карта.виждали сме го у нас и на много други места
 • Каквото сеят, това ще жънат!
  Отговор
  10 13:45  28.02.17
  Немой да ги балите! Що е Маке , все е Юнак ! А идете и им кажете сме сите бугари и ще се уверите че са дали са ферментирали и са дали и фира!
 • Каквото сеят това ще женат!
  Отговор
  11 13:47  28.02.17
  Немой да ги жалите!
 • Време беше
  Отговор
  12 14:34  28.02.17
  След като официално няма македонски език,то поне да имат албански.
 • Варна
  Отговор
  13 14:39  28.02.17
  Какво се случва м Македония? Случва се това, че Турците, сиреч Албанците искат да въведат техният език за национален. Това е опасна тема! Някои може да са забравили, че Албания е своего рода 2ра Турска държава на Балканите. Тук събитията са същите Турците искат майчиният си език! Ако се случи това в Македония ще се случи и тук! Ако на някой му изглежда шега, то той е изгубил инстинкт за самосъхранение! Добре е повечето хора с безпринципни позиции да разгледат внимателно историята на изкуствено създадената Македония. Трябва да нвисчи да е ясно, че това е направено за да няма възможност тази територия да не влиза никога в пределите на България! За това се постараха и Сърби и Гърци и Турци! Можем да причислим Тук и Албанците! -Всички работят по разделението на Македония, а ние стоим и наблюдаваме как нашата кръв и плът бива манипулирана и разделяна вече 70 години! След още 30 Македонците няма да знаят от къде им е рода и ще ни приемат за агресори. Жалко, е че имаме шанс а онези хюмнета в София, които трябва да се грижат за въпроса стоят и наблюдават безмълвно.

 • Незнаят български?!
  Отговор
  14 14:43  28.02.17
  Наш журналист взема интервю от 50-сет годишен гражданин на площада в Скопие. Когато журналиста му се представи гражданина бугарин заяви че не разбира и неговори бугарски и заяви - "спиик ту ми инглиш"! Мозъците им са закърняли! Да твърдиш че Българските царе и историята която са създавали от 681 година са македонци, това значи да се преработят книгите във Ватикана за покръстването на българите и приемането на християнска България в списъка на ВАТИКАНА! Мозъците им не се спират и от това и продължават. Царете ни от 681 година насам не са славяни и прабългари но но са македонци които са живяли по тези земи 361 Год. преди новата ЕРА. Дълбоко "влюбени" в Александър, нашите бугари от охридския район, не признават присъствието и на следващата Римска империя, не признават и турската империя, не признават и освободена България?! Но приемат освен Александър от 361г. Преди новата ера и всички наши царе и история от 681г. Твърдят че са братски народ. с РУСИЯ но не и с БЪЛГАРИЯ! А сега де, ко го правиш таквос? Кръщаваш ли го или го .баваш?! Говорят, пишат, именуват се, обичаи, традиции, религия, молитви всичко е наше българско! И да се отричаш от родината си МОЖЕ ако в главата ти има не мозък а ланска кисела зелка! Никой от задръстеняците в района Охридски не пише къде им е историята между 361 г ПНЕ и 681 г. от НЕ. Нищо няма! Трябва да сменим отношението си и да не тръгваме към тях с отворени "бузки"! Стига вече сме били мекотели! Малко гьон сурат е нужен от наша стра
 • Убаво ми става! Оти нямаме глави!
  Отговор
  15 15:10  28.02.17
  Рая покорна и гяурска! Последствията са логични! Как нямахме един дъжавник, историк или общественик да излезе твърдо и да им заяви - щом не сте българи няма български паспорти, свободни граници и признание за република? На бясно куче - здрава тояга!
 • Те претендират че България им принадлежи
  Отговор
  16 15:13  28.02.17
  И ние търпим?! Тафтяна държава!
 • вмро
  Отговор
  17 16:21  28.02.17
  Сега пък албански? Ние със страхливите фесове ще се оправим, ама тия катили в гръб са много нагли. Това вече ако го допуснат нашите братя шоумени, България НЕ МОЖЕ ДА СЕДИ И ДА ГЛЕДА.

Напиши коментар:


Публикувай