877 1

Корупционен скандал тресе Samsung

Трима директори подадоха оставка след повдигнати обвинения

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Трима високопоставени кадри на най-големия южнокорейски конгломерат Samsung подадоха оставка, след като им бяха повдигнати обвинения за корупция. Случващото се е част от мащабен скандал, разтърсващ Сеул от месеци, съобщава ТАСС.

Ли Джае-йон, наследникът на империята и вицепрезидент на компанията за електроника Samsung Electronics, който също бе подведен под отговорност, не е сред напускащите предприятието, посочват още агенциите.

Samsung обяви още, че разпуска бюрото си за корпоративни стратегии, отговарящо за всички важни решения на конгломерата и изпълняващо ролята на "нервен център" за широкомащабната дейността.

Като причина беше посочен и неотдавнашният арест на Ли Джае-йон заради твърдения за подкупи във връзка с корупционен скандал, който заплашваше да свали от власт южнокорейската президентка Пак Гън-хе.

Ли Джае-йон на практика ръководи компанията, откакто баща му Ли Кун-хи получи инфаркт през 2014 година.

Samsung е обвинена, че е направила дарения на стойност 43 милиарда вона (36,3 милиона долара) на неправителствени организации, свързани с Чхое Сун-сил, близка приятелка на южнокорейската президентка, в замяна на президентската подкрепа за спорно сливане.

В специално изявление от Samsung уточняват, че оставка са подали водещи шефове на групово равнище, сред които заместник-председателят Чхуе Ги-сон и президентът Чхан Чхун-ки. Допълва се, че филиалите ще се управляват самостоятелно чрез сътрудничество между главните изпълнителни директори и директорските бордове на отделните фирми.

Корея (Република)


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гост
    Отговор
    1 16:18  28.02.17
    И накрая идва момчето със "свирката" Хон Гил Дон!!! ):):):)

Напиши коментар:


Публикувай