3 566 18

Ад в Либия! Жени и деца редовно са изнасилвани

Трафикантите се възползват от безпомощността на мигрантите

Снимка: БТА/ XINHUA
Снимка: БТА/ XINHUA
Денис Джамбазов

Жените и децата бежанци редовно са изнасилвани, бити и унижавани в Либия, съобщи „Ал Джазира“, позовавайки се на нов доклад на УНИЦЕФ. Детският фонд на Обединените нации алармира, че това са редовни практики в страната, която е част от маршрута на мигрантите към Средиземно море и Европа.

Общо 25 846 деца – повечето без придружител – са поели от Северна Африка към Европа през 2016 година. В центровете за настаняване на бежанци в Либия са ставали обект на психически и физически тормоз.

Служители на УНИЦЕФ са разговаряли с общо 122 лица – 82 жени и 40 деца. Близо половината от тях споделят, че са били сексуално насилени – често по няколко пъти.

Жените често е трябвало да „платят“ с телата си, за да бъдат пуснати през либийската граница. ¾ от децата пък казват, че са станали обект на насилие и агресия. Заради страх по-голямата част от запитаните не казват от кого са били насилени. Няколко деца все пак споделят, че нападателите са носели униформа – военна или полицейска.

От УНИЦЕФ посочват, че маршрутът е контролират от трафиканти, които искат да се възползват от нещастието на бежанците, за да извлекат ползи.

Маршрутът от Северна Африка към Европа през Средиземно море е един от най-смъртоносните и опасни в световен мащаб, посочва агенцията. Бежанската криза в Европа е най-голямата от края на Втората световна война.

Либия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ГОСТ
  Отговор
  1 13:55  28.02.17
  ПРЕДИ ДА СВАЛЯТ "ДИКТАТОРЪТ" КАДАФИ, В ЛИБИЯ НЯМАШЕ БЕЖАНЦИ, А ИМАШЕ ГУРБЕТЧИИ

  Коментиран от #3, #9

 • Игнат Петков
  Отговор
  2 14:06  28.02.17
  Гурбетчиите бяха до един от комунистическия лагер, живееха по-мизерно от либийците и държавите им присвояваха по-голямата част от заплатата. И пак бяха доволни.
 • ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ
  Отговор
  3 14:09  28.02.17

  До коментар #1 от "ГОСТ":

  Естествено ! Гурбетчиите бяха най- вече българските лекари имед. сестри и то за мизерни пари! Сега същите тия лекари са в Германия за по 10 тина хиляди евро ! Въпросът е защо тия хора не ходеха в Германия а ходеха при Моамар ?

  Коментиран от #4

 • кроко
  Отговор
  4 14:19  28.02.17

  До коментар #3 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

  Айде пак тролските приказки - щото едно време Германия си е имала лекари, а Либия като развиваща сенстрана е изпитвала недостиг за здравеопазването, което е целял Кадафи. Освен медицинските работници, е имало и всякакви инженерни професии и хора от всякакви държави, не само България. Някви други въпроси имаш ли? Щото аз има един за теб: защо едно време в чужбина са заминавали да работят само образовани специалисти с протекциите на държавата, а в днешно време заминават предимно да работят нискоквалифициран труд и дори и да заминат да работят по специалностите си, нямат намерение да се върнат, изтичат безвъзвратно.

  Коментиран от #7


 • ааааа
  Отговор
  5 14:21  28.02.17
  не така .Ма нали запада донесе благоденствие и демокрация в Либия ицелият близък изток.Въобще май запада носи навсякъде само лъжи и хуморески.
 • 00000
  Отговор
  6 14:23  28.02.17
  това дето в Либия били само българи и от ком.лагер.Айде стига лъжи до момента на войната в Либия там работеха още няколко хиляди американци,германци,норвежци и др. -заети в петролният сектор и хидроенергийни проекти.
 • ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ
  Отговор
  7 14:33  28.02.17

  До коментар #4 от "кроко":

  Лекарите ни както и инженерите както и всички други специалисти не ги пускаха в Германия .... за да не видят до къде са стигнали победените във Втората св . война и до къде са я докарали победителите !!! И за това българите работеха в такива високо развити страни като Либия , Ирак и Ангола !

  Коментиран от #8

 • кроко
  Отговор
  8 14:38  28.02.17

  До коментар #7 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

  Тея страни имаха пари (те и сега имат нотова е друг въпрос) и хората работили там въобще не са работили за мизерно заплащане и в кофти условия. Сега ми отговори на въпроса, който ти зададох.

  Коментиран от #10

 • Пеньо
  Отговор
  9 14:41  28.02.17

  До коментар #1 от "ГОСТ":

  Винаги ме е учудвала безпаметността на такива същества, като теб! Нашите медицински сестри също бяха гурбетчии там. Иди им разкажи колко хубаво е било при Кадафи, че те май не помнят! Безродието е нелечимо заболяване!
 • ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ
  Отговор
  10 15:01  28.02.17

  До коментар #8 от "кроко":

  Искаш да кажеш че лекарите ни в Германия вземат по-малко пари от тия дето работеха в Либия и Ангола?

  Коментиран от #15

 • Очо
  Отговор
  11 15:08  28.02.17
  Може много да се спори за периода на Кадафи....НО е безспорно че сега в Либия е в пьти по-зле от времето на Кадафи-а това е в резултат на донесената им демокрация.Няма значение какьв е бил Кадафи-диктатор или не,важното е,че сега там е тотална мизерия,вьпреки че са на управление от Вашингтон и Брюксел...Та се стига сега и до логичният вьпрос-кой е по-голяма гадина-Кадафи или донеслите демокрацията галфони???

  Коментиран от #13

 • Да ама не
  Отговор
  12 17:56  28.02.17
  "Кадафи е предупреждавал Блеър за опасностите, които стоят пред Европа още на 25 февруари 2011 година - време, в което Либия вече е обхваната от безредици. По думите на либийския лидер, джихадистите са се сдобили с много оръжие и вече вселяват ужас у сънародниците му. "Никой не може да си представи какво става тук, тъй като няма чуждестранни кореспонденти", казва Кадафи на Блеър."Помолихме репортери от цял свят да дойдат и да видят с очите си истината. Това са въоръжени банди. С тях е невъзможно да се договориш. Те искат да установят контрол над Средиземноморието и после да нападнат Европа", казва още Кадафи. http://www.budnaera.com/201601f/1601000165.html
 • 111
  Отговор
  13 18:09  28.02.17

  До коментар #11 от "Очо":

  "Съшински маратон по изнасилване се проведе в Швеция това лято. Почти всички от извършителите са мигранти от Афганистан, Еритреия и Сомалия – три от четирите големи групи мигранти в нордическата страна, които попадат в категорията „изоставени и самотни бежански деца“."http://bultimes.com/iznasilenata-shvetsiya/
 • Kcaniba
  Отговор
  14 18:13  28.02.17
  Да не забравяме, че те са демократично изнасилвани, а не от лошият, демократично избраният тиранин Кадафи!!! Либия е демократична държава от няколко години!! Онази световнозабравената кандидат президент, със сасанинска усмивка, каза за кадафи - We came, we so, hi died!!!!!

 • кроко
  Отговор
  15 18:37  28.02.17

  До коментар #10 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

  за кое време говориш, че нещо имам усещането че се опитваш да ми сравняваш едни пари днес с други пари от преди 30г.? Не че е невъзможността жно, ама сложи и инфалциите като смяташ и дай точна сметка, а не празнуват приказки. Не знам нито колко са взимали в Либия, нито колко сега в Германия. Обаче щом си толкова отворен и твърдиш че нарочно не са ги пускали да работят в Германия, я ми кажи кои други народи са ходили там на работа? Щото ако не са ходили никои, значи не е имало нужда от такива мед. работници.
 • на Деса шушито
  Отговор
  16 19:10  28.02.17
  Деса-стоян-То ще обясни колко по-хубаво е в Либия след намесата на краварите.
 • no name no face no number
  Отговор
  17 11:17  11.08.17
  Иии много италианци все пак Аджип беше там ....... беше.
 • no name no face no number
  Отговор
  18 11:17  11.08.17
  Иии много италианци все пак Аджип беше там ....... беше.

Напиши коментар:


Публикувай