1 271 2

Пет сценария за бъдещето на ЕС след Brexit

Какво ще избере ЕС след излизането на Великобритания?

Пет сценария за бъдещето на ЕС след Brexit
Снимка: shutterstock
Денис Джамбазов

Европейската комисия начерта пет сценария за бъдещето на Европейския съюз след излизането на Великобритания от блока. „Политико“ се добра до петте точки, които се очаква да бъдат оповестени по-късно днес от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Петте сценария са поместени в Бялата книга, чието съдържание ще бъде изложено пред Европейския парламент.

Първият е озаглавен „Продължаване напред“. При него курсът остава същия, като е възможно да бъдат наложени само козметични промени. Функционирането на Европейския съюз ще продължи в същата посока. Страните от блока ще „говорят“ в един глас по отношение на външните въпроси, докато ключови отговорности като граничния контрол ще са предимно в ръцете на националните правителства.

Вторият сценарий е озаглавен „Нищо, освен единен пазар“. При него основен фокус е хвърлен върху единния пазар, но комисията не е много ентусиазирана за тази опция. Според нея може да се увеличи пропастта между очакванията и резултатите на всички нива. С единен пазар като основна мисия Европейският съюз ще се изправи пред повишен риск за еврото. Компаниите ще се изправят пред повече гранични проверки, а освен това членовете на общността ще преследват двустранна външна политика, което няма да е в интерес на общото благо.

Третият сценарий е кръстен „Тези, които искат повече, да направят повече“. Това е вариант, при който „коалицията на желаещите“ ще се фокусира върху сфери като обраната, вътрешната сигурност и социалните въпроси. Комисията смята, че при този сценарий ще се увеличат различията в отделните страни по отношение на човешките права, което е песимистична прогноза. При този сценарий обаче националните въоръжени сили могат да увеличат сътрудничеството помежду си, включително в сфери като разузнаването с помощта на дронове.

Четвъртият сценарий е „Правене на по-малко, но по-ефективно“. В „правенето на по-малко“ комисията всъщност визира съсредоточаване на усилията в приоритетни въпроси. Такива според комисията са сътрудничеството в иновациите, търговията и сигурността. Проблемът тук идва от това, че се разчита отделните страни да се споразумеят за областите, в които искат да си сътрудничат по-ефективно.

Петият сценарий е „Правене на повече, заедно“. При него страните ще правят повече във всички области, което означава и насочване към федерален ЕС. При този сценарий ЕС ще получи правото да говори от името на цяла Европа за въпроси като търговията и външната политика. В Брюксел ще се взимат по-бързо решенията. Комисията има притеснения, че при този сценарий има риск дадени части от обществото да се отчуждят, защото ще чувстват, че съюзът не е легитимен.

Жан-Клод Юнкер написа в Бялата книга, че Европейският съюз е променил животите към по-добро и всички трябва да запазят това. „Когато решаваме накъде да тръгнем, трябва да помним, че Европа винаги е била в най-добрата си светлина, когато е действала заедно и уверено“, смята Юнкер.

Белгия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Карли
  Отговор
  1 17:33  01.03.17
  Очаквам лавина от коментари от бежанците от гейропата в Евразия.
 • Бат Ваню
  Отговор
  2 17:45  01.03.17
  Кво ше има ако нема Евросъюз а?..... ха ха ха.... Евросъюз ше има ... щото Германия иска.... А кво би ли била Европа без Германия а?..... а?

Напиши коментар:


Публикувай