1 189 8

Сирийската армия навлезе в Палмира

Боевете между джихадистите и силите на режима продължават

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Сирийската армия навлезе в древния град Палмира след ожесточени сблъсъци с джихадистката групировка „Ислямска държава“, съобщиха от Сирийската обсерватория за правата на човека.

Въоръжените сили на сирийския режим са навлезли в западната част от града и са установили контрол върху част от района. Боевете не спират. Бойците на „Ислямска държава“ стрелят по силите на режима. Операцията на сирийската армия продължава.

От седмици тя се опитва да достигне древния град. Руските военновъздушни сили оказаха подкрепа на силите, припомнят световните агенции. Джихадистите установиха контрол над града през месец март 2015 година и започнаха да унищожават част от културното му наследство.

През 2015 година екстремистите взривиха храма на Баал-Шашин – включен в списъка на ЮНЕСКО. Дни по-рано пък бе съобщено, че „Ислямска държава“ е разрушила манастир в централната сирийска провинция Хомс. Джихадистите са използвали булдозери, за да сринат манастира „Мар Елиан“, датиращ от пети век.

Културното богатство на Сирия е свързано с географското положение на страната. В продължение на четири хилядолетия на това място се кръстосват влиянията на шумери, вавилонци, египтяни, асирийци, хети, перси, гърци и римляни. Архитектоничният символ на това средище на култури е град Палмира, в който различните строителни елементи са смесени в един уникален стил.

Сирия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 22:08  01.03.17
  И кво ще правят там , като влязат? То вече и град не остана джихадистите го разрушиха.

  Коментиран от #7

 • OMG WTF
  Отговор
  2 22:53  01.03.17
  Колко пъти ще го освобождават този град? Нали още преди месеци ватенките го бяха освободили, сега пак?!?

  Коментиран от #3, #5

 • ссс
  Отговор
  3 22:58  01.03.17

  До коментар #2 от "OMG WTF":

  Ееее, айде ся! Американците колко пъти освобождават Ирак и Афганистан? Ти бързаш ли за някъде, спешно искаш да отидеш там на екскурзия ли?

  Коментиран от #4, #8

 • кроко
  Отговор
  4 09:31  02.03.17

  До коментар #3 от "ссс":

  Това доказва , че ушанките и хамериканците вършат едно общо дело , подържат терористите и имитират борба срещу тях.

  Коментиран от #6


 • луди сте еийй
  Отговор
  5 12:28  02.03.17

  До коментар #2 от "OMG WTF":

  Баткооооо . Нали джихадистите го завзеха наново , след като сирийците съсредоточиха голяма част от армията си за освобождаване на Алепо . Ислямисти преоблечени като цивилни (без традиционната черна униформа) навлязоха в градът . Така сирийците притиснати от численото си неравенство и момента на изненадата , бяха принудени да отстъпят назад .
 • луди сте еиййй
  Отговор
  6 12:56  02.03.17

  До коментар #4 от "кроко":

  Алепо беше разделен на 2 , м/у сирийската държава и сирийската "опозиция" . Първата страна е подкрепяна от Русия , а втората от САЩ . Не само с оръжейно , но и логистически (информационно ) . Нали не мислите , че камилари или "обучени" военни с техника и разбирания от преди 50 години , могат да водят качествен бой . Който и да спечелеше боя , щеше да е голям срам за победения . Говоря за подкрепящата страна . Е едната страна победи . Нека се върнем на темата Палмира . Тези който наричате главорези , навлязоха в градът с много хитър план . Планът е хитър , но няма как да бъде изпълнен без логистическа подкрепа (нямат сателити , дронове , разузнавателна мрежа) . Тази подкрепа може да бъде доставена само от развита западна страна , САЩ или Русия . Другите страни нямат ресурса и/или не са заинтересовани от конфликта . Русия едва ли ще си подкопава имиджа след "grande" победата в Алепо . Без да навлизаме в теорията на конспирацията останаха 2 страни който могат да предоставят нужната информация на "главорезите " . Накърнен имидж , достойнство , унижение .... всичко това води към реваншизъм !!!
 • луди сте еийй
  Отговор
  7 13:23  02.03.17

  До коментар #1 от "кроко":

  До тук беше невъзможно да се предприеме настъпление към Рака и Дейр аз Зур . Не е много умно да се предприеме офанзива в тази посока , след като зад гърба ни е 4-5 хил. армия на врагът . В същото време докато сирийската армия се "бави" в Палмира от север настъпват "приятелските" войски . Кюрди ,Турци,Иран . Те хубаво са приятелски , но друго си е вие да си влезнете първи у вас . Източната част на Сирия е богата на нефт , докато в западната живеят по - голяма част от населението на страната .
 • кво кво
  Отговор
  8 13:28  02.03.17

  До коментар #3 от "ссс":

  Ти веднъж подкрепяш Америка и техните действия , после ги отхвърляш Последно Американско мекере ли си или просто си бръщолевиш ?

Напиши коментар:


Публикувай