688 4

Скопие отново не спа

Президентът отказа да връчи мандат за съставяне на правителство

Скопие отново не спа
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Хиляди македонци излязоха на пореден протест срещу възможността партиите на етническите албанци да поемат управлението, което ще е гарнирано с по-широка употреба на албански език.

Наскоро лидерът на социалдемократите Зоран Заев заяви, че може да състави правителство през месец март, след като си осигури подкрепата на партиите на етническите албанци в 120-местния парламент.

Албанските движения биха дали зелена светлина на всяка една политическа коалиция, стига в замяна да получат исканото – широко използване на езика в Македония.

Няколко хиляди души излязоха на протест, като подкрепиха и македонския президент Георге Иванов, който отказа да даде мандат за съставяне на правителство.

„Няма да дам мандат на нито една коалиция, докато съществува платформа, наложена от чужда държава, с която се поставя в опасност суверенитетът на държавата“, заяви държавният глава на западната ни съседка.

Иванов посочи, че платформата на партиите на етническите албанци в Македония, която те поставят като условие за участие в управляваща коалиция, е създадена с посредничеството на премиер от друга държава, визирайки албанския министър-председател Еди Рама.

В момента албанският език е официален само в няколко общини, в които албанците съставляват над 20% от населението.

Междувременно македонските медии съобщиха, че по време на протеста във вторник вечерта двама журналисти са били ранени и хоспитализирани. Изписани са били на следващия ден. Полицията е задържала няколко души във връзка с нападението.

Северна Македония

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мсимов
  Отговор
  1 08:14  02.03.17
  всеки авторитарен и корумпиран режим който губи власт прибягва до националистическа и етническа карта.протестиращите са скопски чиновници назначени по партийна линия от отиващият си режим на груевски. относно общините с над 20% албанско население,няма как да го твърдят след като не е правено преброяване от 26 години.

  Коментиран от #2

 • кроко
  Отговор
  2 12:13  02.03.17

  До коментар #1 от "мсимов":

  десо-стояне, иди да чуеш македонците какво мислят за албанците, пък после дрънкал лъжи и глупости.
 • Няма такъв народ и държава!
  Отговор
  3 15:43  02.03.17
  Значи - нема да ги мислим и Немой да ги жалимо! Да им се отнемат българските паспорти, и гражданство и премахнат всички облекчения за граничнито преминаване! Те знаели Бугарски, че какъв го вдяват у нас за паспорти? Питат го един от "тамошните" Охридските - "ти знаеш ли лой е Левски? А той отговори - да! Футболен отбор"! Гавра ! Шута в .ъза, докато не разберат към кое племе принадлежат! Виновниса картунковците - политици дето си отварят сами "бузките"! Затворете крана на келепира с УКАЗ за отмяна на жителство за Охридските шикалки!
 • Не разбирам Бугарски !
  Отговор
  4 15:51  02.03.17
  А признаване като държава а паспорти за българско гражданство а ползване на наши учреждения и закони с превилегии и права в Европа - буйрум! Спрете всичко което сме им дали като родни братя! Те са по-скоро змия под възглавницата! Една омраза е насочена към нас за туй що правим за тях! Баста! Мама на тати даже не бута ако не носи пари и заплата! А ние от къв Х се натискаме там дето ни презират!

Напиши коментар:


Публикувай