4 435 1

Дубай празнува 3 март (СНИМКИ)

Мария де Брабандере

Националният празник на България беше отбелязан в Дубай с тържество, организирано от Генералното консулство на страната ни. Българското знаме се развя редом с това на Обединените арабски емирства (ОАЕ) под звуците на националния химн до най-високата сграда в света Бурж Халифа.

По традиция всички над 250 гости бяха закичени с мартеница за здраве и късмет. Сред тях бяха високопоставени представители на местните институции, държавни служители от министерството на икономиката и от правителствата на Рас-Ал Хайма, Шарджа, Дубай и Абу Даби, генерални консули и посланици на държавите от ЕС и асоциираните страни, на Япония, САЩ, Китай и редица държави от региона на Залива, Латинска Америка, Близкия Изток и Африка. Присъстваха и многобройни приятели на България от академичните среди, културния елит, медиите и бизнеса.

Официален гост беше Н. Пр. д-р Абдула Ал Нуаими – министър на инфраструктурното развитие на ОАЕ, който от името на премиера и емир на Дубай Шейх Мохамед Бин Рашид Ал Мактум предаде на Генералния консул официален поздрав по случай националния празник. Лични поздравления изпрати и министърът на икономиката – Султан Ал Мансури, който неотдавна посети нашата страна.

В приветствената си реч Генералният консул Богдан Коларов отбеляза стабилната връзка между България и Обединените арабски емирства, желанието на двете страни още по-голямо сътрудничество в сферите на бизнеса, инвестициите и туризма, както и информира за решението на двете страни за отваряне на дипломатически представителства съответно в София и Абу Даби.

Акцент във впечатляващата програма бяха двата местни фолклорни състава „Здравец“ и „Булгара“. Народните хора разтърсиха основите на Бурж Калифа, а българската музика докосна сърцата на многобройните гости в Диамантената зала на хотел Адрес в центъра на града.

Българската общност в ОАЕ се разраства. Близо 7000 българи живеят и работят на територията на седемте емирства. Генералното ни консулство в Дубай е акредитирано само в шест от тях, но не и в Абу Даби. Българите, които живеят в столицата на ОАЕ, са около 1500, но за консулски услуги като издаване на паспорти и заверка на документи в момента се обръщат към дипломатическото ни представителство в Дубай.

Над 80 деца изучават роден език, литература, история и география в двете български училища в Абу Даби и Дубай, създадени от доброволци, безрезервно отдадени на българската кауза.Още по темата

 • И Путин поздрави Румен Радев за 3-ти март

  И Путин поздрави Румен Радев за 3-ти март

  По повод Националния празник на България - 3 март, държавни глави, сред които президентите на САЩ, Руската Федерация, Държавата Палестина, Пакистан и ...
  3.03.2017
  1 458
  14

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Симона
  Отговор
  1 14:02  04.03.17
  Нашите медии повече трябва да отразяват такива забележителни изяви по света, за да расте гордостта ни като българи.

Напиши коментар:


Публикувай