Last news in Fakti

2 Март, 2017 14:19 2 189 13

Турция не иска конфликт със САЩ

  • сирия-
  • турция-
  • сащ-
  • ефратски щит-
  • конфликт-
  • мевлют чавушоглу

Външният министър на Турция заяви, че не трябва да има противопоставяне със съюзниците

Турция не иска конфликт със САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Борбата на Турция срещу сирийските кюрди не трябва да противопоставя страната с нейните съюзници. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от „Дейли Сабах“.

Думите му идват на фона на продължаващата операция на турските въоръжени сили „Ефратски щит“ в северната част на Сирия. Преди часове турската армия атакува села, които са под контрола на подкрепяна от САЩ милиция.

Дипломатът заяви, че Турция е предупредила бойците на Силите за защита на населението (YPG), че ще ги атакува, ако не се предадат.

„Нашата борба срещу YPG или друга терористична организация не трябва да ни противопоставя с нашите съюзници като САЩ“, заяви Мевлют Чавушоглу.

Турция разглежда сирийските кюрди като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия, с която възобнови дълго тлеещия конфликт.

Турските въоръжени сили продължават с операция „Ефратски щит“, която цели да прочисти регионите близо до турската граница от присъствието на джихадистите от „Ислямска държава“ и сирийските кюрди.

Американският генерал Стивън Таунзънд, един от топ командирите в кампанията срещу „Ислямска държава“, заяви пред Пентагона, че сирийските кюрди не представляват заплаха за Турция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСТ

    13 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Турските въоръжени сили продължават с операция „Ефратски щит“, която цели да прочисти регионите близо до турската граница от присъствието на джихадистите от „Ислямска държава“ и сирийските кюрди.
    УТРЕ МОЖЕ ДА РЕШАТ ДА ПРОВЕДАТ "БАЛКАНСКИ ЩИТ" И ДА ПРОЧИСТЯТ РЕГИОНИТЕ БЛИЗО ДО ТУРСКАТА ГРАНИЦА, И НА БАЛКАНИТЕ
  • 2 Хасан

    7 10 Отговор
    Недей да правиш провокации!! Кога е имало заплаха или терористи от България против Турция!?? Виж какво стана миналата година там- бомби, убийства и терористите са от ИД и ПКк от Ирак и Сирия

    Коментиран от #3

  • 3 източник

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Хроасан ти си голям разбирач. Защо турция помага за велика Албания, или си мислиш че сега като е кротко на Балканите го дължим на турция.
  • 4 гост

    10 7 Отговор
    Хасане, как ще навлиза турската армия на територията на Сирия без разрешението на официалната сирийска власт. и ще прочиства райони с местно население.
  • 5 Хасан

    6 6 Отговор
    Каква държава е Сирия ако не може да се справи с вътрешни размирици!?? 1/3 е окупирана от ПКК, 1/3 от ИД и не може сама да се справи.. И Турция прочиства райони с терористи от ИД.. Какво лошо има в това?? Осигури подслон на 3 милиона бежанци.. Това го няма никъде.. И е редно тия бежанци.. И бежанците от Европа да се върнат в териториите освободени от Турция

    Коментиран от #9

  • 6 ГОСТ

    7 6 Отговор
    А, КАКВО ЩЕ СТАНЕ, АКО АМЕРИКА РЕШИ ДА ПОДКРЕПИ КЮРДИТЕ
  • 7 ссостстс

    6 3 Отговор
    като ви пуснат още 5-10 земетресения и то по-силнички съвсем няма да искате конфликти! САЩ са технологично години над Турция!
  • 8 Хасан

    4 3 Отговор
    Кои кюрди?? Това е обширно понятие. И така наречените кюрди се делят на заза, кърманчи и много други.. Те са родови общества.. Родата е по силна от етническото съзнание.. Руснаците се опитаха да ги обединят под Съветски Кюрдистан но не успяха
  • 9 кроко

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Хасанчо, ако и на турция и спретнат една "демократична пролет", няма да може да си контролира територията, да се справя с кюрдите, да се бори с тероризма и срещу противниците на османизма! Нали се сещаш че в Сирия далеч не става въпрос за бунтове на народа.

    Иначе за бежанците си прав.
  • 10 Хасан

    2 5 Отговор
    Може и да спретнат... 1989 година в България народен бунт ли имаше.. Просто те чешат.. Ако стане да, ако не, пробват по друг начин.. Те турците се разбраха с сирийците, но Запада просто не иска руска база там.. Есад е само повода.. Наред е Иран.. След това кавказките народи.. И така до Сибир
  • 11 Хасан

    4 2 Отговор
    И каква е тая държава Сирия, ако 5 милиона бягат и повечето и млади хора вместо да воюват за страната си!!
  • 12 Бай хой

    5 0 Отговор
    Бре асане бре. Защо битруваш на дребно, баш по тйрски. Помним че миналата година ердогрух наруши примирието с кюрдите. Знаем че той по натовски избива цели села и градове д анадола. Виждаме че бойците на пкк атакуват винаги полицейски и военни обекти а не цивилни както прави турската армия. Е ясно е кои са терористите. Така че не хитрувай.
  • 13 Хасан

    1 1 Отговор
    Голяма тъпотия се на.ра.. Какво примирие с терористи?? Нападали полицаи!! Да взривят бомба пред стадион на Бешикташ след мача не е ли тероризъм?? И каква им е разликата с ИД, които взривиха бомба в Брюксел!!
Новини по държави: