Last news in Fakti

3 Март, 2017 09:57 6 048 21

ЕС и САЩ натискат Македония

  • федерика могерини-
  • ес-
  • македония

Русия ги обвинява, че налагат албанско правителство

ЕС и САЩ натискат Македония - 1
Снимка: БТА/AP

ЕС и САЩ разкритикуваха президента на Македония Герорге Иванов за отказа му да позволи на социалдемократите да съставят ново правителство, съобщи „Free Europe”.

Лидерът на социалдемократите Зоран Заев успя да събере достатъчно гласове за оформянето на правителство. Той постигна договорка с най-големите албански партии в страната. Това обаче предизвика протести, заради опасения, че една от договореностите е албанският да стане втори официален език в страната.

За това и в сряда Иванов отказа да даде мандат на Заев.

„Поисках от президента да преразгледа решението в полза на гражданите. Трябва да намалим скалата на разговори. Иначе рискуваме етнически конфликт, който никой не иска“, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини. Вчера тя имаше среща с Иванов в Скопие.

Подобно мнение има и американският посланик в Македония – Джес Бейли.

„Ние гледаме на Македония като на наш партньор и приятел, като не искаме да се месим в нейния суверенитет. Все пак настояваме президентът Иванов да промени решението си. Настояваме съседите на страната да упражнят сдържаност и да покажат конструктивно отношение в този момент на политическа чувствителност в страната“, заяви Бейли.

В същото време Русия разкритикува Запада, че се опитва да наложи проалбанско правителство в Македония. Изборите в страната бяха спечелени от ВМРО – ДПМНЕ, но партията не събра достатъчно подкрепа за правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    12 52 Отговор
    Македония , Черна Гора , Сърбия , Албания , всички , кой по рано , кой по късно ще се окажат в дружното семейство на ЕС , а руснаците да си гледат там азиятския БРИКС и да не завиждат на европейските народи.

    Коментиран от #21

  • 2 моля моля

    43 4 Отговор
    на европейците шиптъри не им трябват !!! ти още малко и турция ще искаш да вкараш в ес !!!!

    Коментиран от #3

  • 3 кроко

    6 26 Отговор

    До коментар #2 от "моля моля":

    За албанците си малко прав но ние ще ги интегрираме защото те все пак са си наша балканска кръв. Турците и аз ги неща още по вече , че те сега се братуват с руснаците с други думи руснаците за пореден път си смениха братушките , по рано бяхме ние но след като отказахме за тръбата станахме за тях врагове , а турчулята се съгласиха и те сега са новите братушки.

    Коментиран от #4, #13

  • 4 моляяя

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "кроко":

    щял да интерира албанците !!! колкото се интегрираха турците или тъмнозелените ...а те са от столетия по нашите земи .работя с албанци и знам какво говоря .относно руснаците и турците какво ще кажеш за щатите и турците...хамериканците дори им построиха военни бази и направиха армията им втора по сила в европа .

    Коментиран от #5

  • 5 кроко

    5 19 Отговор

    До коментар #4 от "моляяя":

    Да де , американците им построиха бази а сега руснаците ще им построят турски поток така че не ми говори тук за турци , американци и руснаци , а албанците са си илири , наше балканско племе и затова ще си ги вземем в ЕС , турчулята да вървят на ......

    Коментиран от #6

  • 6 не си

    25 1 Отговор

    До коментар #5 от "кроко":

    ти който ще реши дали албанците ще влезнат в ес и ти казвам , че едва ли ще стане защото европейците не ги искаме !!! знам поне 2 държави на които гражданите ще са против защото ги познават до болка !! поздрави от милано и виена

    Коментиран от #8

  • 7 АЛАДАР

    10 5 Отговор
    БЮРМ постепенно отива на кино
  • 8 кроко

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "не си":

    Добре де , спокойно , няма да ги вземем албанците , но макетата , сърбете , и черногорците ке си ги приберем в евродома , те са си наша кръвинка.
  • 9 03031878

    28 2 Отговор
    Време е "макетата" да се осъзнаят от къде са им корените, от къде идват и на къде отиват ... Един народ в две държави ?!
  • 10 венци

    30 1 Отговор
    Докато македонците бягат от нас и отричат,че са българи албанците ги превземат отвътре!Скопие вече е най-големият албански град!Вече нямат достатъчно македонци да направят и правителство!Но пък си имат в Скопие паметници на "великите македонци"! Поне ще има какво да рушат албанците след като ги превземат напълно след 5-6 години........
  • 11 кроко

    10 2 Отговор
    От къде няква тъпа италианска чанта ще знае, че ще има етнически конфликт???

    Или се готви разделяне на Македония и тия умишлено нагнетяват обстановката за да имат повод албанците да направят „пролет”; или целта е да се вкара прозападно либерстко правителство, че да им играят по свирката. Макетата са традиционалисти (въпреки манията за величие на болния мозък президент), и ЕС са решили че имат нужда от еврогейските им ценности.
  • 12 непознат

    20 1 Отговор
    Г-н президент на Македония не се подавайте на тия тигри,махни тая подлизурковица да си ходи в Брюксел,нещасниця подла и махни Америка,имате нужда от славяни т.е.Русия.
  • 13 sep ditrih

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "кроко":

    кой ке интегрираш ти бре българите неможеш да интегрираш трагнал шиптар да интегрира и от каде на каде ги бъркаш с славянска кръв
  • 14 1234

    21 0 Отговор
    А при нас не е ли същото????Тия турски партии дето се бъркат в нашите работи кой ни ги натресе??По конституция нали не маже да има партии на верска основа ,етнически партии. Не ги ли премахнем ,след някоя друга година и у нас ще започнат да натискат за турски говорим език,макар,че като искат да говорят на турски да си ходят в турско,какъв го търсят при нас,имат си държава,както си имат държава и албанците.
  • 15 Гето

    17 1 Отговор
    ЕвроГейците да не се мяесят в политиката на суверенни държави. Видяхме им простотиите в Косово, Сирия, Либия......
  • 16 Хасан

    3 13 Отговор
    Германия трябва да назначи по един губернатор в Балканските страни..Рунъния има.. В България също имаше и пак ще дойде (Симеон). Гърция е неизбежно.. И останаха Македония, Косово. Сърбив
  • 17 MKisKGB

    3 24 Отговор
    македониЯ, сърбиЯ и русиЯ не са приятели на България !
    САЩ и Албания са !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ОПЧ

    2 14 Отговор
    Македония е повреден руски сателит и ще падне.
  • 20 Дългият

    6 1 Отговор
    Тук Русия е абсолютно права.Е.С. и САЩ да не се месят в проблемите на Македония.Много ми хареса днес изказването на Красимир Каракачанов по въпроса.Такова трябва да е отношението на Държавата а не на отделни лидери на партии.Шиптърите да си стоят в Албания и да си натискат парцала,да няма....Вятър ечи Балкан стене....Аи шъ им съ......
  • 21 КУ КУ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    ЩО ТИЯ ЕВРОКАУБОИ СА НА ВСЯКА МАНДЖА МИРУДИЯ И АКО РАШЪНИТЕ СЕ НАМЕСЯТ ША ДИГНАТ ПАТАКЛАМА ДО НЕБЕТО ЧЕ НЕ Е ДЕМОКРАТИЧНО АМА ТЕ КЪТ СЕ БЪРКАТ МОЖЕ ТАА ИСТИНА Е МНОГО УКЛОНЧИВА А ???
Новини по държави: