565 1

7 души са пострадали от химическо оръжие край Мосул

7-те пострадали иракски граждани са били приети в болница с оплаквания за обриви, зачервяване на очите, повръщане и кашлица

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Пет деца и две жени са били приети в болница, близо до иракския град Мосул, със симптоми, отговарящи на състоянието, което причиняват химическите оръжия, твърдят представители на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), цитирани от световните информационни агенции.

МКЧК не съобщава, кой е отговорен за използването на подобно оръжие над града, който иракските правителствени сили се борят да изтръгнат от ръцете на Ислямска държава от месеци.

Международната общност отдавна подозира, че терористичната групировка разработва и използва химически оръжия в контролираните от нея територии в Ирак и Сирия. Оповестеният днес доклад обаче, е първият подобен документ, в който хуманитарна организация твърди, че в сраженията за контрола над Мосул, се използват химически оръжия, съобщава Би Би Си.

7-те пострадали иракски граждани са били приети в болница с оплаквания за обриви, зачервяване на очите, повръщане и кашлица.

Робърт Мардини, директор на Червения кръст за Близкия изток обясни, че всички симптоми на жертвите говорят за излагане на химически агенти. Той осъди използването на подобни оръжия и припомни, че те са забранени по силата на международното право.

В отговор на доклада, Световната здравна организация заяви, че е уведомена за случая и работи съвместно с МКЧК по план за действие при други подобни случаи. МКЧК има 13 медицински центъра в района около Мосул, където могат да бъдат лекувани жертви на атаки с химическо оръжие.

По-рано тази седмица иракската армия съобщи, че е открила склад с химическо оръжие на ИД в освободените части на Мосул. Вътре е ималоцитотоксични обривни химикали, както и ракети земя-земя, които може да са били пълнени с отровните вещества.

Още през септември миналата година американската армия предупреди, че Ислямска държава може да използва оръжия, съдържащи горчичен газ, за да отблъсне офанзивата на иракските сили срещу Мосул.

Ирак


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • диди
    Отговор
    1 22:15  03.03.17
    Ейй тва ся кой го е направил? Асад или Садам? Само.лошите диктатори имат хим оръжие и го ползват срещу народа си.

Напиши коментар:


Публикувай