Last news in Fakti

4 Март, 2017 20:22 4 337 83

Как щеше да изглежда Европа, ако държавите са разделени по модела на Сирия

  • европа-
  • сирия-
  • карта

Интересна карта стана хит в интернет

В отговор на дискусиите за разделяне на Сирия и Близкия Изток по етнически принцип западни експерти съставили карта на Европа, сякаш деленето станало някога в Стария свят. Съобщението е на eadaily, цитирани от "Блиц".

По версията на старшия политически анализатор в американския Двупартиен политически център Никълъс Данфорт, териториите на ЕС, Швейцария, Балканите, Скандинавия и бившите съветски републики в европейската част на Евразия от 38 страни биха се превърнали в 17 държави. Испания, Португалия, част от Франция и Италия биха образували Обединено римско кралство. Северна Франция и Белгия биха образували Нова Галия. Германия ще погълне част от Полша, Холандия, Австрия и Швейцария. Скандинавските страни ще станат едно цяло. Границите си ще запазят унгарци, румънци, албанци и гърци. Чехия, Словакия и част от Полша биха образували Източна Славия, а бившите югославски републики и България ще се наричат гордо Южна Славия.


Русия би спечелила най-много, защото ще погълне Беларус и Украйна, но на северозапад ще граничи с Литволатвия. Великобритания също си отива: Към Англия би останала присъединена само част от Шотландия. Независимата Келтска лига ще обединява цялата Ирландия, Уелс, Шотландия и дори късче от Северна Франция. Никълъс Данфорт обяснил, че само леко е коригирал етнографска карта от ХІХ век. Във форумите последвала дискусия, че такова етническо разделяне на континента може да доведе само до войни. Данфорт дал в Twitter дал допълнителен коментар защо е направена картата: „Ако е сериозно, то е удивително, как мнозина от нас разбират ужаса от тази идея (етническо разделяне) да я показваш като пример за Европа вместо Близкия Изток.”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    5 52 Отговор
    Благодарение на Османската империя има България.. Иначе щеше да бъде Славия или Южна Славия..с ферман беше създадена независимата българска църква

    Коментиран от #3, #4, #7, #14, #67

  • 2 ссс

    29 2 Отговор
    Не ни трябва на нас чуждо, искаме си нашата България, Симеоновската !
  • 3 ссс

    30 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Асане, махай се с твоята Турция и с твоите фермани от тук, че взе да ми омръзваш вече, честно ти казвам !
  • 4 кроко

    23 5 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Ейй, ти добре че прочете какво пише на картата! Как реши какво щяло да бъде, че и благодарение на осмаската империя ни имало, при положение че сме проливали кръв за да се освободим от турците? Айде намери си някакъв друг форум или сайт да хвалиш турците, за които и в ден днешен не можеш да кажеш нищо, с което да са били полезни на България, дори тези, кото вече толкова години живеят тук.
  • 5 Levski

    27 0 Отговор
    Хасане бегай си у Турция. Да живее България.
  • 6 свещник

    17 0 Отговор
    Когато е имало Българска църква, никой не е чувал османски фермани...
    Сега ходи в турция да питаш реджеп защо го поздравяват от минаретата
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Глупак

    10 4 Отговор
    Какво значение има дали ще се казваме България или Славия.
    Българи са и македонци, сърби, хървати, руснаци, украинци, босненци, северна Гърция и Одрин.
    Все едно на кой не се харесва
    ЕДИН НАРОД СМЕ
  • 9 Хасан

    3 17 Отговор
    Аз само си казвам мнението.. Но не мога да разбера хан Аспарух славянин ли беше или прабългарин?? Конска опашка за знаме, ханове, бог Тангра..

    Коментиран от #23

  • 10 Хасан

    2 13 Отговор
    До Кроко.. Виж сега искам да кажа че за да няма обединено православие или славяни, Османската Империя насърчи и подкрепи сръбската църква, българската,македонската и така нататък.. Не искаше да бъде обединено от византийците или гърците и да се създаде потенциална опасност за Империята.. Разделяй и владей
  • 11 Хасан

    0 9 Отговор
    Нали Паисий пише за това в" История.. " за опасността от погърчването на църквата
  • 12 Хасан

    0 9 Отговор
    Жал че няма историк.. Стоян Георгиев къде си??
  • 13 Хасан

    1 11 Отговор
    Ако имаше такъв щеше да каже че турците бяха по гонени и дискриминирани в Османската империя от другите народи

    Коментиран от #15

  • 14 юрист

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Хасане, имаш грешка. Българската държава е създадена през 681 г., когато турция дори не е съществувала като малък бейлик на територията на днешен анадол. На 03.03.1878 г. е ВЪЗСТАНОВЕНА, А НЕ СЪЗДАДЕНА българската държавност. Впрочем- ти знаеш ли, че НЕ СЪЩЕСТВУВА етнос “ турци“, защото с тази дума се обозначават турските граждани, които говорят на тюркски езици? А знаеш ли, че етнос “ българи“ съществува като нов етнос, различен от траки, славяни и прабългари, от края на 9ти век от новата ера и че ние- съвременните етнически българи, сме ПРЕКИ техни потомци- т.е. те са нашите прапрадядовци?

    Коментиран от #27

  • 15 юрист

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Отново обръщам внимание на факта, че с думата “турци“ се обозначава ГРАЖДАНСТВО и принадлежност на един човек към тюркската ЕЗИКОВА, а не етносна група. ЕТНОС “ТУРЦИ“ НЕ СЪЩЕСТВУВА.Ако не си съгласен с мен - обори ме с научни факти!
  • 16 Хасан

    1 7 Отговор
    Искаш да кажеш че българи и прабългари са различно понятие??

    Коментиран от #17

  • 17 юрист

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Точно така! Не само, че са различни понятия, но са и с различни гени! Ние, българите, носим в себе си гените на траки, славяни и прабългари - т.е. прабългарите са само ЕДНА ОТ ТРИТЕ племенни групи, които са ни предали своите гени, култура, език, обичаи и племенни традиции.

    Коментиран от #25

  • 18 Хасан

    0 8 Отговор
    Честно да ти кажа нямам научни знания по въпроса.. Но турците са народ от Китай през Средна Азия, Близкия изток до Балканите.. Вярно е че на местя да с дръпнати очи, в други места мургави.. А на трети руси.. Но какво значение има.. Лично аз съм хуманист.. И не съм фашист да придирям за чист етнос

    Коментиран от #21, #30

  • 19 Хасан

    0 10 Отговор
    разбирам те.. А били се отказал от "българското "в името на Велика Славия??
  • 20 Хасан

    0 11 Отговор
    Или ако се създаде Съединени Европейски щати би ли се съгласил България да бъде само щат на новата държава Европа!??
  • 21 юрист

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Извинявай, но ТЮРКИТЕ сте народи от тюркската езикова група,-т.е. народи, говорещи на тюркски езици, а не сте отделен етнос. Нищо лично, но това е истината. Дори се наричате “тюркски народи“ - “...Тюркските народи са северно- и централноевразийски народи, които говорят езици, принадлежащи към тюркското езиково семейство, и които имат (в различни степени) определени общи културни и исторически черти. За терминът „тюркски“ се смята, че представя широко езиково охарактеризиране, а не задължително етническо такова. Тюркските езици са подразделение на алтайското езиково семейство и са едни от географски най-широко разпространените в света, като се говорят в обширен регион, простиращ се от Европа до Сибир...“ из българското уики - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%8E%D1%80%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8 Не ми се рови сега за научни статии по тюркология, но и ти можеш сам да си ги намериш.
  • 22 Хасан

    0 9 Отговор
    Знам.. Чел съм много по материала.. Даже има и теза че прабългарите също имат същите корени.. Ама не е много важно.. И няма никакво значение..

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 юрист

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Има значение дотолкова, доколкото твърдиш, че ако не е била османската империя, нямало да има Трета българска държава. Това е невярно твърдение. Османската империя е населявана от много различни етнически групи. Тъй като османската империя е била ислямска теокрация- т.е. религията е била част от държавното й управление, като тази религия е исляма, всички ЕТНИЧЕСКИ И РЕЛИГИОЗНИ групи, които не са изповядвали исляма, юридически са възведени като второстепенно население- т.е. население на османската империя, което не притежава в пълна степен правата на онези османски поданици, които изповядвали исляма. Тъй като българската народност е била предимно християнска, тя е била юридически причислена именно към второстепенното население. Освен това има и приложен геноцид спрямо нея, като една от формите на този геноцид/ етноцид/ е насилственото ислямизиране на част от българската народност, а друга форма е девширмето/ кръвният данък/, изплащан и от българската общност. Не виждам никакво запазване на българската народност посредством прилаганият към нея етноцид в рамките на османската империя.
  • 25 Иван

    8 4 Отговор

    До коментар #17 от "юрист":

    Какви простотии ръсиш БЕЕЕЕ??? Както са ти промили мозъчето на времето и не си мръднал и със сантиметър в еволюцията . Славяни и прабългари няма и никога не е имало . Има тракийски племена ,обединени се казват БЪЛГАРИ . В днешно време 90 % от гърците са чисти траки нищо че приказват на гръцки . Виж състава на Византия точно преди да я покорят Османците и ще ти стане ясно кой ,кой е .
    Там където е имало траки е България , почти целия Балкански полуостров е България .

    Коментиран от #28

  • 26 3395

    1 9 Отговор
    Прабългарите са смесица от индоевропейски и тюркски племена.
  • 27 Иван

    5 6 Отговор

    До коментар #14 от "юрист":

    ОЩЕ ЕДИН С ТИЯ СЛАВЯНИ И ПРАБИЛГАРИ .
    АБЕ ЕЙ ИМА ЛИ ОЩЕ ПАПАГАЛИ ДА НЕ ЗНАЯТ ЧЕ СЛАВЯНИТЕ И ПРАБЪЛГАРИТЕ СА ИЗМИСЛЕНИ ПОНЯТИЯ , НИКОГА НЕ ГИ Е ИМАМАЛО
  • 28 юрист

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Иван":

    Позволи ми да познавам малко повече историята на България. Приеми, че съм я изучавал поне 3 пъти- 1 път- в средното училище, втори път- за кандидатстудентски изпит по История на България, и трети път- в юридическият факултет, в дисциплината ИБДП. Твърдението ти е невярно. Траките не са единствената “съставка“ на народността “ българи“ , чието формиране е завършило в края на 9ти век от новата ера. Да - не съм траколог като небезивестният г-н Фол, но това не значи, че не познавам българската история...

    Коментиран от #33

  • 29 Хасан

    1 9 Отговор
    Ами през 14-15 -19 век да говорим за човешки права или религиозни свободи е било рано..все пак до 1960 година даже в САЩ имаше расова дискриминация.. Да Но все пак всичко е имало законодателна основа..с ясно изразени права,задължения и данъчна система.. Не може да се каже че е имало безправие,робство или нещо такова.. Християните са имали право на изповядване,собственост, търговия и свободно придвижване.. Нямало е крепостно селячество както при Русия

    Коментиран от #32

  • 30 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    А на теб да ти обясня и хубаво да ти стане ясно , че днешните турци са най много 40 % турци по състав , друго всичко са ТРАКИЙЦИ . Пишат се турци ,но се гледа ДНК-то , брачед .
  • 31 све

    4 3 Отговор
    НОВООТКРИТИТЕ ХРОНИКИ ГОВОРЯТ ДРУГО.
    ПРЕПОРЪЧВАМ НА ВСИЧКИ ТУК ДА ВИДЯТ ПРЕЗ ,,YOU TUBE ,, ПРЕДАВАНИЯТА, ,ВЪПРОС НА ГЛЕДНА ТОЧКА,, С ПЛАМЕН ПАСКОВ.
    Доста глупаво е да се твърди, че Аспарух е първият бг владетел, след като е син на владетел. Там където е била Велика Б-я възниква Киевска Рус......
    Все един народ сме. Българи са всички тракийски племена, словаци,руси......
    Време е да си научим истинската история! !!!
    Гърците идват на Балканите по-късно
  • 32 юрист

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    Хайде сега- не става въпрос за някакви свръхправа, а за ГЕНОЦИД НАД ЦЯЛА ЕТНИЧЕСКА ГРУПА В НЕЙНОТО ОБИЧАЙНО ЕТНИЧЕСКО ЗЕМЛИЩЕ. Така, че- хайде да не се заблуждаваме взаимно- рязането на глави, ако един човек не иска да приеме дадена религия доброволно, не се е считало за нещо нормално в Европа, а и в Азия....Много близо стои до гаврата твърдението, че османската империя ЗАПАЗИЛА БЪЛГАРИТЕ КАТО НАРОДНОСТ, след като тя над 2.5 века е правила ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО, да намалява системно българската популацията и да ни изтребва умишлено поради факта, че не сме приели масово доброволно исляма....
  • 33 Иван

    6 4 Отговор

    До коментар #28 от "юрист":

    Не само че нищо не знаеш ,ами и си с посредствен интелект . За елементарна логика чувал ли си ?
    Славяни и прабългари няма и никога не е имало . Ти чувал ли си за праегиптяни или праевреи или за прапапагали от които може да си и ти ?И не знаеш от историята и една 100-тна от това което аз знам и съм видял с очите си на терен ,не от учебник писан от комунисти .
  • 34 Хасан

    0 6 Отговор
    Тогава и възниква въпроса - кой дава име на дадена етническа група?? Територията на която живеят тракийци се нарича Тракия или хората които живеят на територия наречена Тракия се казват тракийци??? И тракийците ако бяха завладели Рим, римляните щяха ли да бъдат тракийци
  • 35 све

    2 1 Отговор
    Вярно е голяма част от народите в състава на Турция са българи/траки/славяни-един народ, оргиналното население на 1/2 от МалаАзия и Гърция, Хазари-една част християни, мюсулмани, а 1 не малка част приели юдаизма и погрешно са смятани за евреи/семити, разпрострели се по-късно из цяла европа
    още арменци и др....
    важно: ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ е погрешно разбирана като Турция
  • 36 Хасан

    2 2 Отговор
    Или за пример Македония.. Има историческа и географска територия наречена Македония, но има твърдение че населението е етнически българи.. И сега дилемата - българи или македонци са??

    Коментиран от #41

  • 37 све

    4 0 Отговор
    Траки е погрешно възникнал назев....
    Обидно име на народа живеещ на север от днешна Лариса.
    Но и в хрониките на император Константин който прави Константинопол столица, се пише че Софийския елит е български...
    София е била възможна столица империята.
    Половината от героите в гръцката митилогия са българи.... както троянците, така и мирмидонците....
  • 38 Хасан

    2 7 Отговор
    До юриста.. Това че е имало геноцид,ислямизиране ти като историк знаеш по добре че е пресилено. Да направиш кариера военна или в Османската бюрокрация е било задължително да бъдеш мюсюлманин.. Това е нещо нормално.. Ако искаш да правиш кариера по време на соца трябваше да си комунист.. Всяко управление си има своите особености

    Коментиран от #40

  • 39 Славия е една

    8 0 Отговор
    Една е Славия и Венци Стефанов е неин пророк :) Още е в А група!
  • 40 юрист

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Хасан":

    Нищо пресилено няма в това някой да отреже главата на децата ти/ жена ти/ родителите ти/ роднините ти, само защото не са мюсюлмани.Това е все едно днес българите да режем нечии глави за това, че не са атеисти / православни християни. Не съм историк, а юрист. Но е факт, че тук не става въпрос за единични немотивирани убийства, а за изтребление на големи групи хора от българската етническа група и за толерирането на такова отношение от държавната власт в османската империя...
  • 41 юрист

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Хасан":

    Дайте да уточним за коя Македония говорим- за тема / административна област/ Македония в състава на Източната Римска империя, за географската област Македония или за БРЮМ - нововъзникналата държава Македония?
  • 42 Хасан

    1 5 Отговор
    Може и да си прав.. Но защо държавата да убива хора които ще плащат данъци?! Ти каза все едно че както в хитлеристка Германия е имало камери и лагери! Еничерството да.. Имало е.. Като целта е да се намерят подходящи кадри за управление -съдии,военни,валии. И за предпочитане са били християни а не турци или араби.. Защото турците и арабите са имали силни родови връзки и евентуално биха могли да бъдат заплаха са управляващите

    Коментиран от #44

  • 43 Хасан

    1 5 Отговор
    Има едно парче земя.. Нарича се Македония.. Даже си имат пълководец Александър Македонски.. И винаги е имало хора които са живели там.. 7893
  • 44 юрист

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Хасан":

    “....Но защо държавата да убива хора които ще плащат данъци?!..“ Именно- все пак, след около 2 века и нещо си, османските власти се усетили,че така избиват ИСТИНСКИТЕ СИ ДАНЪКОПЛАТЦИ и ако избият всичките, от пакс отомана нищо няма да остане, за това и преустановили тази “практика“... Променили се и военно- ленната и спахийската поземлена система с мюлковете и тимаратите.
  • 45 Хасан

    0 7 Отговор
    Ами добре. Щом казваш че са убивали.. Ама религиозен мюсюлманин никога не би убил жени и деца.. Това е голям смъртен грях..само Бог има право да дава и отнема живот

    Коментиран от #46

  • 46 юрист

    6 2 Отговор

    До коментар #45 от "Хасан":

    “... Ама религиозен мюсюлманин никога не би убил жени и деца..“ Това е невярно твърдение, особено , съотнесено към 15,16 и 17 в. от н.е. в османската империя. По чие нареждане се ислямизира насила българското население в османската империя - по нареждане на останалото второстепенно население в нея,или по нареждане на централната държавна власт? Кой е извършвал актовете на насилственото ислямизиране- някой си обиконвен османски поданик или официален представител на османската държавна власт?
  • 47 борис

    9 0 Отговор
    България я е имало преди повече от 1300 години, не виждам как някой от държава, която не е съществувала преди 300 години, ще ни прекроява. Чак и Славия ... Левски и ЦСКА няма да ли да има, или поне Лудогорец?
    -
    България е древна държава и ние сме древен народ, трябва да се гордеем с това и да не се забравя и омаловажава...
    Лошото е, че истинската история е унищожена, а сегашната преправена, за да робува на интересите на големите световни сили в момента... но рано или късно истината, ще излезе на яве!
  • 48 Хасан

    1 5 Отговор
    Ами кръстоносните походи са убивали много невинни хора в името на Бог..ограбвани,опожарявали,насилствено са правели християни.. А другите са отвръщали.. Все пак не можем да говорим за религиозни или етнически права в тия времена.. В Европа е имало Инквизиция.. Горели са на клада.. Тъмен период от човешката история

    Коментиран от #51

  • 49 Въпрос

    7 0 Отговор
    Хасане, не знам какво толкова те кефи тази османска империя?
    Ти си мислиш, че като прародителите ти - българи... са приели насилствено, или доброволно исляма и са се потурчили, че сега вече ти си турчин? Да ама не, лошото е че истинските турци, не ви мислят, за такива, не ви имат за равни и не ви искат в Турция! Не мога да разбера, защо с гордост не се наричате българи, след като сте такива, само че вярвате в Аллах вместо в Йехова.
    Не виждам причина да се пишете турци, след като сте българи.
    Би ли обяснил по-подробно причините, поради които толкова обичате тази османска империя - днешна Турция и бягате от истинските си корени и мястото на което живеете.
    Би трябвало да сте горди да се наречете българи....

    Коментиран от #52

  • 50 Въпрос

    9 1 Отговор
    Иване, кажи ни на какъв терен си работил с генно инженерство ли се занимаваш, иманяр ли си, археолог ли си?
    Просто ми стана интересно, като прочетох как убедено и разпалено говориш неща, за които може само да се предполага и ги споменаваш като научни факти. Затова, няма да е зле да ни разясниш малко нещата!

    Коментиран от #53

  • 51 юрист

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "Хасан":

    Е- по време на Втората българска държава, цар Калоян е победил император Балдуин Първи, който в началото на 13 век подема Четвъртия кръстоносен поход, насочен към Константинопол...По това време официалната религия на Втората българска държава е била християнската религия. Така, че- българските владетели от Втората българска държава никога не са имициирали кръстоносни походи в Ерусалим или в Азия с цел християнизация на местното им население. За това Вашето мнение ми се струва доста встрани от наложеният кръвен данък на българското население в рамките на османската империя, който е траел над 2.5 ВЕКА. С налагането на кръвният данък се затруднява възпроизводството на народността, отнемат се най- красивите й представители от мъжки пол, най- интелигентните, пресича се възможността за тяхното възпроизводство и продължаване на генетичната им линия...
  • 52 Иван

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "Въпрос":

    По голямата част от турците в България наистина са етнически турци . Това са бедни турци останали да живеят в България след освобождението ,защото за тях е нямало голямо значение къде ще живеят ,беднотията е еднаква навсякъде .
  • 53 Иван

    2 6 Отговор

    До коментар #50 от "Въпрос":

    Не те касае образованието и работата ми . По важно е че пиша абсолютни истини .
  • 54 отговор

    4 2 Отговор
    Няма как да не ме касае, след като се изказваш толкова крайно и авторитетно без съответните доказателства.
    По твоята логика мога да кажа, че има 45 извънземни в хола ми в момента аз им диктувам и те пишат тук. Сега дойде и 46-тия и каза, че той бил преродения ХАН АСПАРУХ и преди да създаде България е пил бира с ПОП КРЪСТЮ в КЪКРИНСКОТО ХАНЧЕ...

    ... та така за теб лъжа, за мен истина!
  • 55 Хасан

    0 5 Отговор
    От Османската империя мен ме кефи лидерството,управленския гений. Да изградиш структура и да можеш да я управляваш в продължение на 500 години..Да я изградиш не в неразвита Африка или индианска Америка, а да съградиш в развит за времето си регион и цивилизации.. Съветския съюз с атомните бомби успя да просъществува само 70 години, Европа с парите почна да се разпада.. И в историята Римската империя е съществувала 2000години, Китайската империя около 500 годинии, Османската 500

    Коментиран от #57

  • 56 Хасан

    2 3 Отговор
    Да прав си за кръвния данък.. Но в днешно време не е ли същото.. Най красивите ни момичета отиват да си опитат късмета на подиуме в Европа и САЩ,най образованите са в Англия и САЩ,най добрите ни медици са в Германия.. Най добрите майстори в Европа..

    Коментиран от #58

  • 57 юрист

    5 0 Отговор

    До коментар #55 от "Хасан":

    Хм- за какво лидерство става въпрос, при положение, че едва след около ДВЕСТА И ПЕТДЕСЕТ години султанът и подчинената му държавна власт се сещат, че ислямизирайки насила второстепенното си население, де юре и де факто лишават империята си от ИСТИНСКИТЕ Й ДАНЪКОПЛАТЦИ?:) Нали османската империя е претендирала за подобие на Римската империя,в чиято основа е строежа на пътища и събиране на данъци?:) И в момента си личат римските пътища, строени по българските земи от Римската империя. А защо не се откриват такива пътища, строени от османската империя?:) Възхищението Ви се базира единствено върху собствените Ви представи за формата на държавно управление на една държава. Явно Ви харесват абсолютните теократични монархии, а в това прозират едни “стратегически дълбочини“ на неоосманизма, формулирани от давутоглу...:):)
  • 58 юрист

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Хасан":

    Не - не е същото. Дори през комунизма никой не е искал девширме от българските граждани - небългари, живеещи на територията на България. Нямам как да се сравняват нещата.
  • 59 Хасан

    0 1 Отговор
    Аз не се възхищавам на "вампири" или "зомбита.." Което е минало си е минало.това е просто история.. Но това се опитвам да кажа. Ако емигрирал и преуспял в САЩ доктор, рано или късно се интегрира в обществото..Децата му също и с умиление честват 4 Юли.. И с времето си губи връзката с България.. Става един от многото американци с чужд произход.. А турчина или арменеца който е останал да живее в България.. Работи.. Плаща... И въпроса е етноси, гените ли ни правят "българи" или нашите решения и действия..!??

    Коментиран от #60, #61

  • 60 юрист

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Хасан":

    Според мен, когато човек принадлежи единствено към езикова група, а не към формирана етническа група, много по-лесно се асимилира в една друга държава. Онзи, който принадлежи към дадена етническа група, която съществува от векове и то в Европа, не забравя лесно етноса си, не се асимилира толкова лесно, колкото на Вас Ви се иска...Но това какво отношение има към Вашето възхищение от османската империя?
  • 61 юрист

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Хасан":

    И гените правят българите българи. Държавообразуващият етнос в България е българският етнос, чиито представители имат и сходни физически черти. Според Вас, как точно са се получили тези общи ФИЗИЧЕСКИ черти- чрез ползване на един и същ език, едни и същи традиции и култура или чрез бракове между различни представители на етническата група помежду им?
  • 62 Хасан

    0 3 Отговор
    Османската империя е нямало политика на асимилация.. Нямало е понятието турчин.. И не може да се каже че "турчина "е заемал по висока йерархия.. Взимала си е кадри, така както САЩ взимат кадри от цял свят с университетите и добрите условия за кариера.. Сърбина еничарин Мехмед Соколу е направил кариера до садразам.. министър председател..

    Коментиран от #64

  • 63 Хасан

    0 2 Отговор
    Е да и Хитлер също е имал амбиции да създаде чиста арийска раса с точно определени черти

    Коментиран от #65

  • 64 юрист

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Хасан":

    Асимилацията е на основа религия. Ислямската религия е заместила държавообразуващият етнос, понеже в османската империя такъв не съществува. Да- етнос турци не съществува в османската империя, но съществува население, чиито привилегии са юридически очертани и се базират на принадлежността към ислямската религия.
  • 65 юрист

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Хасан":

    Хитлер е друга бира. Много трудно можете да обясните съществуването на Първата и Втората български държави, без да използвате думите “българска народност“. И в двете държави, България е държавата на българите. И двете държави не са били фашистки.
  • 66 све

    0 0 Отговор
    Много се споява успеха на Османската империя…. Но само за поддържане на конфликти (както и днес ) Турция е подпомагана от запада и затова издържа….
    По време на освобождението, Осман паша е грманец, Сюлейман паша(Соломон Леви), Султанския двор е бил пълен с евреи, арменци, германци, англичани….
  • 67 ключаря

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    България я е имало като ДЪРЖАВА 600 години на днешните си земи преди турко-м...лите да се изсипят на орди по БЪЛГАРСКИТЕ земи така, че е глупост да се твърди за някакви фермани и прочее омразни на БЪЛГАРСКИЯ народ думи, има я и днес, но турция нещо се е посмалила малко от тогава.Вчера една чалма на име ибрахим в един друг чат разправяше, че където стъпели м...лоподобните било завинаги и от там не си отивали.Да ама от БЪЛГАРИЯ си тръгнаха, че и след това им таковахме в десетки битки армията от изостанал башибозук и назадничеви келемета.
    Анадъмно чалма?
    И като видиш зора, престани да се измъкваш с това - аз само си казвам мнението.Да ама твоето мнение е 99% коментар и един процент факти.Както между впрочем и с този ферман.
  • 68 Хасан

    0 4 Отговор
    Българите са едно от племената населяващи балканския полуостров.. Къде са траките? Асимилирани?избити? И всеки който има амбиции да управлява света има някакво средство..за Османците е било исляма, за Русия комунистическата идея, за Запада така наречените обширно понятие "човешки права свободи, пазарна икономика "..но ако удари по джоба както Англия казват -"солидарност?? Мерси, беше дотук""

    Коментиран от #70, #71

  • 69 Хасан

    0 1 Отговор
    До све.. Главнокомандващият на Руската армия Шойгу е от тюркски произход,предишния президент на САЩ беше чернокож.. Това че Сюлейман паша е бил немец е същото
  • 70 юрист

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Хасан":

    Имате грешка. Много ясно Ви написах, че НОВИЯТ етнос 'българи", чието формиране е завършило в края на 9ти и началото на 10 век от новата ера, се е формирало на територията на СОБСТВЕНАТА си държава България. Тук не става въпрос за ПРАБЪЛГАРИТЕ, А ЗА НОВАТА СПЛАВ МЕЖДУ ТЯХ , 7ТЕ СЛАВЯНСКИ ПЛЕМЕНА И ОСТАТЪЦИТЕ ОТ ТРАКИЙСКИ ПЛЕМЕНА, КОЯТО НОВА СПЛАВ СЕ НАРИЧА БЪЛГАРСКА НАРОДНОСТ. Разбира се, коментарът ми касае АСПАРУХОВА България, а не държавата Стара Велика България със столица Фанагория...
  • 71 ключаря

    4 0 Отговор

    До коментар #68 от "Хасан":

    Абе хасане, ти после прочиташ ли си това, което си написал?
    Какви глупости се въртят в черепа под чалматата ти? - "с ферман беше съсдадена независимата Българска църква."Ти си за психиатрията , бе, чалма.БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ е стоял до народа си при превземането на БЪЛГАРСКАТА столица ВЕЛИКО ТЪРНОВО.Как си позволяваш в български форум да изопачаваш фактите - БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА е имало столетия педи да се появат турските назадничеви пълчища по БЪЛГАСКИТЕ земи.Създадена означава само едно - създадена.
    Със султански указ е възстановена, защото е нямал накъде вашият султан да мърда, а не защото му се е искало на чалмата-изедник.Така между другото БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ви е наричал вас изостаналата сган - народни изедници.Самият ти пак си позволипреди време да кажеш, че БЪЛГАРИТЕ имали права в своите земи.Какви права, бе анкоолу? - м....лоподобните са имали право след всичките права на БЪЛГАРИТЕ да влязат в къщите им неканени, да се нахранят безплатно, да спят безплатно, че са т.ковали и дъщерите и жените безплатно.Я сега на вас дето сте останали по нашите земи някой да ви причини нещо подобно?Ще оревете орталъка/тО ЗА ЕДНИ ИМЕНА, ДЕТО СЕГА СЕ ОКАЗВА, ЧЕ НЕ Е БИЛО НЕЗАКОННО ДЕЙСТВИЕ, А ВЪТРЕШНО ДЪРЖАВНО ПРАВО СЕ ПОС.АХТЕ!
  • 72 Хасан

    0 4 Отговор
    До ключаря.. Вземи прочети история като научни факти.. И не бъркай историята с литературата и поезията.. Българин не е бил РОБ а турчина робовладелц..в поезията всичко може.. ПраДядо ти е бил земеделец,търговец,учител,чиновник..

    Коментиран от #73, #81

  • 73 ключаря

    5 0 Отговор

    До коментар #72 от "Хасан":

    Това, последното е някаква тъпня, която е и ферментирала от вмирисаната ти чалма - или пак само си казваш мнението?Аз те попитах в почти прав текст - как се нарича човек, на който можеш да влезеш в къщата по закон - турски закон, и да се наядеш безплатно и да спиш безплатно и т.н.?Или пак по закон без негово съгласие да му вземеш детето за да го обучаваш за турски еничар, вместо както казваш да е земеделец на нивата си?
    Че то според теб и Баташкото клане е измислица.Ти представяш ли си вашият вой какъв щеше да е, ако някой сега ви причини такъв геноцид?
    Ти изобщо защо защитаваш турците, ако се считаш за БЪЛГАРИН - или не си БЪЛГАРИН, а само български гражданин.Че то много удобно така, бе хасане?Да използваш каквото можеш от българите и да работиш, дори само в чатовете за интересите на турция, пак използвайки правото на глас, което подобно нещо, ако турчин прави в турция, виждаме как се наказва от режима.там
  • 74 Хасан

    0 4 Отговор
    Сайта!! Какви дискусии правиме само!! Мразят ме, но някои хора вместо да ме псуват почнаха да четат и ровят историята.. И това е добре..Хехе :)

    Коментиран от #76

  • 75 Хасан

    0 1 Отговор
    Аз си обичам България и българите, но това не ме прави етнически българин.. И защо си мислиш че използвам българите, а не че си работя честно и си плащам данъци, гласувам редовно (за десни партии,не минавам на червено, хвърлям боклука в коша за сметка.. И така нататък.

    Коментиран от #77

  • 76 ключаря

    3 0 Отговор

    До коментар #74 от "Хасан":

    хасане, аз не те псувам, аз те низвергвам.Ти не заслужаваш друго - ти си елементарен турски слуга и някой трябва да ти го каже.Никаква история няма в твоите думи, а само изопачаване на историята - как можа да си позволиш да лъжеш, че със султански указ е създадена, а не възстановена БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА, след като Господ може да се слави на по-малко на брой езици от броя на пръстите на едната ръка и единият от тях е БЪЛГАРСКИЯТ и заслуга за това има и БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА.Или и това е литература - справка Ватикана.
    Благодарение на такива като тебе може да има само междусъседски крамоли, но не и история.Ние историята си я знаем.Между другото две съседни на БЪЛГАРИЯ държави имат липса на историята - турция и македония.Ще видим как ще се развият процесите в тях - това е истината.
  • 77 ключаря

    3 1 Отговор

    До коментар #75 от "Хасан":

    Как си обичаш БЪЛГАРИТЕ - като рая или като равноправни.Защото пишеш, че от турците и техните фермани сме се появили и Църквата ни и ДЪРЖАВАТА ни?
  • 78 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    голям смях е тази карта,,само не разбрах що ние сме част от южните славяни,а украинците от русия:))))))!източните славяни ако обхващат и руснаците трябва да са в обща маса,но караи да върви.не е точна и картата по отношение на славяните в северна гърция,а именно тези дето са маркирали в региона на кавала и тези в западна егеиска македония.отдавна там славяни няма ,но иначе картата може да зарадва много псевдонационалисти как ще лапнем македония и ще се обединим със сърбите,а наи-важното е че турция ще намалее ,а русия ще се сголеми.смях !
  • 79 onq s konq

    0 2 Отговор
    На мен не ми се верва прабългарите да са имали конска опашка за знаме

    Коментиран от #80

  • 80 на коня под опашката

    2 1 Отговор

    До коментар #79 от "onq s konq":

    Вервай, има ли са.

    Коментиран от #82

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Сашо

    1 1 Отговор

    До коментар #80 от "на коня под опашката":

    То прабългари никога не е имало , какво остава за конска опашка за знаме . Това ЦК на БКП големи л..на забърка в историята . С лека ръка област Македония дадоха , западните покрайнини , севрна добруджа .
    Сега техните копелета цялата държава бастисаха , една шепа българи сме останали .Още така 5 години и сме неспасяеми като нация . Туй дето турците не успяха за 500 години ,номенклатурите - катлити го направиха за 28 .
  • 83 Хасан

    1 0 Отговор
    Сашо.. А кой е Хан Аспарух.?? Имало е прабългари.. Как да няма