670 3

60% от Западен Мосул е в ръцете на иракската армия

Силите за сигурност по-рано днес успяха да поемат контрола и над важен правителствен комплекс в тази част на града

60% от Западен Мосул е в ръцете на иракската армия
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Иракските сили за сигурност са успели да си върнат 60% от западната част на град Мосул, които все още отчасти е под контрола на терористите от Ислямска държава. Това заяви днес командирът на отряда за антитероризъм към армията, цитиран от сайта "Ираки нюз".

Абдул-Гани ал-Асади заяви в изявление, цитирано от иракските информационни сайтове, че области като Уади Хаджар, Ал-Маамун, Тал ал-Райан, ал-Таяран и други, където се водеха ожесточени сражения срещу бойците на терористичната групировка, вече са под контрола на иракското правителство.

Изявлението на Асади дойде няколко часа, след като армията обяви, че при съвместна операция срещу Ислямска държава, армията е поела контрола над основните правителствени сгради в Западен Мосул, както и сградата на турското консулство.

На територията на освободения правителствен комплекс се намира сградата на съда, главният клон на централната банка, полицейско управление, както и няколко други сгради, в които се помещават правителствени агенции.

Според иракските генерали, възвръщането на контрола над комплекса може да наклони значително везните в полза на иракската армия, която се бори за освобождението на втория по големина град в Ирак от февруари миналата година.

Иракските войски превзеха източната част на Мосул през януари и започнаха нова офанзива в западния регион през февруари.

Ирак


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Петнадесет години веке стана ?!
  Отговор
  1 22:22  07.03.17
  У бре де бре! А така! 60% ама само от Западната част! НАТОвска работа!

  Коментиран от #2

 • стоян георгиев
  Отговор
  2 22:39  07.03.17

  До коментар #1 от "Петнадесет години веке стана ?!":

  да щото източната я освободиха още преди месец!реално от града остават под 30% в ръцете на ислямска държава,щото източната е и по-голяма от западната част.
 • вас
  Отговор
  3 10:07  08.03.17
  Гледат да има по малко цивилни жертви .Затова действат толкова предпазливо.

Напиши коментар:


Публикувай