1 178 8

Магнитно поле помага да колонизираме Марс

NASA с нова любопитна разработка

Магнитно поле помага да колонизираме Марс
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Учени от NASA разработват план за превръщането на Марс в по-гостоприемна за човека планета, пише сайтът Мегавселена. Те разиграват компютърен модел, който тества магнитно поле около Червената планета с цел защита от слънчевите ветрове, отнасящи тънкия слой атмосфера. При наличието на такова поле бъдещото заселване на Марс би било по-възможно, смятат учените.

Ако този план може да бъде задействан и сработи, полярните ледени шапки на Марс може да бъдат разтопени и така милиарди по-късно отново да се появи течаща вода на планетата. Изчислено е, че около 1/7 от древния океан на Марс е замръзнал и е в полярните шапки на планетата, обявиха от NASA.

Преди милиарди години, на повърхността на Марс е имало големи обеми течаща вода. След това обаче, планетата е загубила своята атмосфера заради силните слънчеви ветрове и се е превърнала в студения сух свят, който наблюдаваме днес.

Една от възможностите да се възстанови атмосферата и планетата да стане по-гостоприемна е да се изпрати космически кораб, който да бъде в постоянна орбита около планетата и да създава магнитно поле. То ще защитава Марс от най-екстремните въздействия на слънчевия вятър и ще може да задържи атмосфера на планетата.

Ако това стане, атмосферното налягане на Марс ще се повиши и планетата ще стане по-близка до Земята. От NASA вярват, че така може да бъде променен климатът на Марс.

Създаването на такава „магнитна бариера“ ще позволи по-лесно да бъде изследвана и дори заселвана тази относително близка до Земята планета.

В NASA си дават сметка, че компютърният модел е едно, а реалния живот – друго и заявяват, че подобна мисия е несигурна. Но в Агенцията вече има разработени планове за космически мисии с човек на борда на кораб, който да обикаля в орбита около Червената планета, без да каца на нея. Като следващ етап ще се подготви и мисия с кацане на повърхността на Марс, което ще отвори нови хоризонти пред човечеството.

САЩ

Още по темата

 • Смъртта дебне на Марс (ВИДЕО)

  Смъртта дебне на Марс (ВИДЕО)

  Планетолози от НАСА представиха изследване на тема кои са петте основни причини, от които може да умре човек на Марс, предаде lenta.ru. Това се случи ...
  15.05.2017
  3 252
  10
 • Нови уникални снимки на Марс

  Нови уникални снимки на Марс

  НАСА показа уникални снимки на Марс, позволяващи да се хвърли поглед отблизо върху повърхността на Червената планета. Изображенията са заснети с ...
  25.02.2017
  2 367
  1
 • Кой пръв ще построи град на Марс?

  Кой пръв ще построи град на Марс?

  Илън Мъск не е единственият човек, който иска да построи град на Марс. В космическата надпревара за покоряването на Червената планета се включват и ...
  21.02.2017
  1 501
  7
 • OAE ще колонизират Марс

  OAE ще колонизират Марс

  Обединените арабски емирства искат да колонизират Марс, пише "Таймс ъф Израел". Държавата от Близкия Изток представи своя нов проект - ...
  16.02.2017
  1 285
  4

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 02:44  09.03.17
  големи фантазьори тези от nasa

  Коментиран от #2

 • ссс
  Отговор
  2 05:52  09.03.17

  До коментар #1 от "гост":

  фантазьори ма си струва да се пробва с вас рашистите и пияните ушанки - сички на марс да нпраите магнитно поле за бели човек дето ще дойде да живее.хем ша освободите от присъствието си приятелите ми турци.

  Коментиран от #3

 • Сашо
  Отговор
  3 07:01  09.03.17

  До коментар #2 от "ссс":

  Няма да е лошо да си обърнеш внимание , въпреки че за твоя проблем управия няма
 • Kcaniba
  Отговор
  4 08:50  09.03.17
  Це руските хакери..тролове.. хапчитаааа!!
 • астероида
  Отговор
  5 19:03  09.03.17
  е човек ще лети до марс ма нема да стапва там СТРАННО! Треа пак да приготвят декорите от лунната сцена!!! Лицемерни лъжци!!!
 • гост
  Отговор
  6 16:04  10.03.17
  "..да бъдат разтопени и така милиарди по-късно отново да се появи течаща вода на планетата" дето се вика поживьом увидим:)
 • Поп Грую
  Отговор
  7 21:30  10.03.17
  "в Агенцията вече има разработени планове за космически мисии с човек на борда" - тия кво, да не би да са си направили ракетен двигател вместо руския, пък ний да не знайм?
 • незнайко
  Отговор
  8 13:22  11.03.17
  Защо пишат и мислят за МАРС, а не се напънат да предпазят ЗЕМЯТА, от повишената слънчева активност ? Само раздухват глобалното затопляне и го приписват на нашата дейност, което не е вярно.

Напиши коментар:


Публикувай