1 263 1

НАТО към Косово: Зарежете амбицията за собствена армия!

Сърбите твърдо против, алиансът загрижен

НАТО към Косово: Зарежете амбицията за собствена армия!
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова косовските лидери да се откажат от амбициите си за създаване на армия без подкрепата на сръбското малцинство, пише „Политико“.

В най-младата балканска страна се зароди идеята за косовски въоръжени сили, което според алианса ще увеличи напрежението в региона.

Йенс Столтенберг заяви, че е разговарял с президента Хашим Тачи и премиера Иса Мустафа, изразявайки загрижеността на НАТО по този въпрос. Столтенберг ги е предупредил, че алиансът може да преразгледа степента си на ангажираност, ако правителството даде зелена светлина за този план.

НАТО смята, че едностранните стъпки на Косово – без близкия контакт със Сърбия – няма да бъдат ползотворни. Изданието посочва, че в момента единствената военна сила в Косово е съставена от мироопазващите сили на НАТО.

Създаването на собствена армия ще бъде възможно само с промяна на конституцията, което изисква 2/3 подкрепа от народните представители – включително и от представителите на етническото албанско и сръбско малцинство. Сърбите твърдо се противопоставят на създаването на косовска армия.

Косово

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 18:13  08.03.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай