865 5

Мъжкото царство в НАТО е към своя край

„НАТО вече не е мъжки свят“, заяви Йенс Столтенберг

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните от алианса да наемат повече жени във въоръжени сили и на по-високи постове.

„НАТО вече не е мъжки свят“, заяви Столтенберг в интервю, което бе направено с него по повод осми март – международният ден на жената. „Ако искаме най-добрите хора за нашия алианс, трябва да сме сигурни, че жените ще имат по-важна роля. Всеки съюзник има отговорност по този въпрос“, заяви генералният секретар.

Той описа като „голяма крачка напред“ факта, че има все повече жени министърки на отбраната на страните-членки на алианса. „През 50-те и 60-те години на миналия век само бели мъже стояха по коридорите тук и пушеха пури“, заяви Столтенберг.

Той добави, че макар 40% от служещите в НАТО да са жени, то присъствието на дами на ръководни и оперативни постове е недостатъчно. През 1985 година родината на Столтенберг – Норвегия, стана първата страна от алианса, която позволи на жени да служат на подводници и да участват в различни мисии.

През 2015 година Унгария, Латвия и Словения бяха страните с най-голямо женско присъствие във въоръжените сили. На обратния полюс по този показател са Полша, Италия и Турция.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 20:58  08.03.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • no name no face no number
  Отговор
  2 21:07  08.03.17
  Хахаха НАТО и мъже нещо трудно мога да свържа двете думи заедно. Пишете или мъже или нато. Там са от другите по вървежните. Честит празник НАТО
 • турска русалка
  Отговор
  3 21:39  08.03.17
  и кво да направим като имало малко жени, на сила да ги правим офицери и да ги бутаме в йерархията ли? А жените министърки на отбраната са без коментар - нито една не е за тоя пост, все са разни социоложки, като нашата на МВР румяна бъчварова.
 • plefnef
  Отговор
  4 22:22  08.03.17
  Лошо братя демократи досега жените само с чехъъла ме удряха се и оръжие им дадоха
 • Тит
  Отговор
  5 16:30  09.03.17
  И от третият пол повече приемайте в НАТО!

Напиши коментар:


Публикувай