9 Март, 2017 11:33 1 884 17

Турски дипломати поискаха закрила от Швейцария

  • швейцария-
  • турция-
  • дипломати-
  • закрила-
  • убежище

Сериозен тест за неутралните отношения на Швейцария с турските власти

Турски дипломати поискаха закрила от Швейцария - 1
Снимка: Shutterstock

Няколко турски граждани с дипломатически паспорти са поискали политическо убежище в Швейцария, написа вестник „Тагес-Анцайгер“.

Изданието определи новината като потенциален тест на неутралните отношения на страната с Анкара. Сред поискалите закрила е и високопоставен дипломат в Берн, който заедно със своето семейство е отказал да се прибере в родината си.

Швейцарското външно министерство все още не е излязло с коментар. Искането на закрила идва на фона на планираното посещение на турския външен министър в Швейцария.

Властите в швейцарския кантон Цюрих поискаха от федералното правителство да отмени планирания политически митинг на Мевлют Чавушоглу, който „крие риск за сигурността“.

Преди това Германия отказа на Реджеп Ердоган да проведе митинг, свързан с предстоящия референдум в южната ни съседка, което накара държавния глава да направи сравнение с нацистки практики от миналото.

Факти.бг припомня, че след опита за военен преврат през миналата година турските власти започнаха масови чистки и преследвания. В началото на тази година близо стотина турски офицери от НАТО и техните семейства поискаха убежище в Белгия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    1 12 Отговор
    Не разбирам защо дипломат иска политическо убежище?? Той си е държавен служител,а не политик или опозиция.. .. Най много да те уволнят от работа..

    Коментиран от #2, #11

  • 2 Пеньо

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Ти глупав ли си или само се правиш? Уволняват в нормалните държави. Турция не е сред тях.
  • 3 Димитър

    13 0 Отговор
    Да ти обясня Хасане че пак си неразбрал. Като се върне в Турция го чака ятаганче, нищо че е дипломат , за това искат защита . Пашата Ердоганчо коли и чужди и свои 😁
  • 4 Хасан

    2 10 Отговор
    Димитре, Защо Ердоган да" коли "дипломат?? Опозиционери ли е??! Конкурент ли е? Ще прави партия ли?
  • 5 Димитър

    13 1 Отговор
    Ми най просто Хасане . Мисли по друг начин , не подкрепя идеята му за президентска република или нещо друго. Или има роднини който са гюленистии и никой не ги пита а те какви са и ще страдат заради роднините си. Да продължавам ли ?
  • 6 Хасан

    2 4 Отговор
    Идея?! Или референдум!! Отиваш и гласуваш. Какво толкоз.. Слави Трифонов искаше да се махнат субсидиите на политическите партии.. Аз гласувах за... Но не мина
  • 7 Хасан

    1 10 Отговор
    Може да са били гюленисти..Превратаджии и е редно да бъдат изпратени пред съда.
  • 8 Спиро

    4 0 Отговор
    Хасане,
    По принцип, когато на човек му откажат някакво искане от десет места, сигурно би трябвало да се запита защо, а не да обвинява все другите, че са му виновни.
    Това не става. Според мен, Ердоган очаква това и в последствие ще мине в лагера на новата си дружка от Москва. Путин пък от своя страна с удоволствие би всял раздор в лагера на НАТО. Това означава достъп на руснаците до западните военни технологии.... наготово.
    Някой от тези двамата обаче си прави грешна сметка. Няма случай в историята двама. ... да ги наречем импетатори (защото и двамата си правят такива сметки) дълго време да са меляли по между си. Рано или късно ще се хванат за гушите.
    Ще видим
  • 9 Troqn

    2 0 Отговор
    Ako si 6ipion normalno 4e poiska6 zakrila za6toto gulenisti ne moje da ostana ve4e v tursiq ako ne si v zatvora pluva6 kum gursiq ili ne moje da vurne6 v tursiq iska6 uveji6te kadeto si jivee6...
  • 10 Хасан

    3 2 Отговор
    То пък м Турция има много западни военни технологии.. Всичко остаряло и втора ръка.. Запада не иска Турция, не иска Турция да бъде лидер на ислямския свят.. И какво остава на Турция освен да сътрудничи с тях.. Запада за пореден път се опита да направи преврат.. Но тоя път не успя..
  • 11 Спиро

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    В прав текст ли го искаш?
    Защото в Турция няма демокрация.
    Страната смени курса и опозицията се гони до дупка. Преврат има, но е в полза на Ердоган, а не срещу него. Просто малко театър като предтекст да погне неудобните.
    Това, за което се е борил Ататюрк вече го няма. В скоро време Турция ще е само чалми и забрадки.
    Върни малко лентата назад и си спомни, че Ердоган смени няколко хиляди университетски преподаватели?
    Защото са превратаджии ли?
    Ердоган иска друг курс и му трябват други изпълнители. Старите най добре е да се спасяват.
    Сега ако искаш, пак можеш да съдиш избягалите в Гърция военни, или дипломатите, които търсят политическо убежище и т.н.
    Не вярвай на онова което се говори а търси отговорите в събитията.
  • 12 Хасан

    0 1 Отговор
    Спиро, би ли ми казал дефиниция за демокрация?? Многопартийна система,политически избори,!! Партията на Ердоган едва стига 45-52 процента.. За каква диктатура можем да говорим.. Иска президентска република защото за 95 години от основаването са се сменили 65 правителства. Погледни как е в България.. За последните 5 години има 5 правителства и трите са служебни.. Това нормално ли е?! Няма визия за развитие..

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Спиро

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Добре,
    дай ми тогава твоето обяснение защо не му позволяват на Ердоган да си води митингите в техните държави.
  • 14 Хасан

    0 0 Отговор
    Не ме разбирай погрешно.. Не че съм му фанат.. Той агитира сред турски граждани за референдум в Турция.. Как-то Бойко се среща с българските студенти в Лондон за български избори.. Какво лошо има в това!? Има нещо друго.. Ердоган не е "послушен " както на Германия й се иска.. И за това гледат да го дразнят. Защо разрешават в Германия митинг на ПКК терористи??или пък какво правят немски противотанкови ракети в терористите??? Нали са Германия и Турция са съюзници.
  • 15 Крилья Советов

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Преди векове Данте Алигиери е казал: "Пътят към Ада е постлан с добри намерения...". Естествено, че ще се изтъкват добри причини и всеки ще кима с глава мъдро и ще приема доводите, които Великият кормчия изтъква, за да оправдае промените в турската конституция. Имах трудово правоотношение едно време с фирма, в която българските работници бяха държани така, както се отнася човек със стадо овце - искаш нещо, трябва да си платиш. Разбираемо е, там бе и български гражданин, който се стремеше да използва максимално ситуацията и да "издои" българските работници, седейки между работниците и шефовете. Молиш се да вземат жена ти на работа - готово, ама трябва да "кихнеш" едни пари и ще я вземат.

    Става ясно какво се случи после - българският гражданин, помак между другото, винаги обясняваше наоколо, че всичко се прави в името на доброто на всички, да не ме слушат какво разправям. Забрана да говорят с мен, защото им развалям схемите. Обиди, клевети, псувни... Работят хората по няколко месеца, оправдаят се нещо и си заминават. Видят съвсем ясно, че нещата не са такива, каквито им се обяснява. Дойдат нови. Новите също с интерес научават, че работата е страхотна, че шефовете са страхотни, само има един там, който разваля дисциплината. Смейте му се, подигравайте го!
  • 16 Крилья Советов

    0 0 Отговор
    Защо ги споменавам тези неща? Споменавам ги, защото една популярна фигура като турският президент, човек, на когото всеки втори турчин вярва безрезервно според резултатите от гласуванията досега е впрегнал цялата държавна машина да убеди и последния лаик, че именно тази промяна ще донесе най-големите добрини на Турция. Изтъкват се само хубави неща, като се забравя да се спомене, че самият Ердоган ще си подреди живота като пожизнен диктатор и ще възможност да остане на поста президент до смъртта си. Ще ви го каже ли? Категорично не! Ще ви каже ли, че усилвайки позициите си в държавното управление и подреждайки там своите близки роднини, съратници и сътрудници, той прави всичко онова, което е необходимо, за да не бъде преследван наказателно от турската прокуратура и съд?

    Дадох ви пример със себе си - говорех истината и предупреждавах българските работници за поставените капани в трудовите договори и организацията на работа. Българският гражданин - манипулатор им се правеше на пръв приятел, скромен човек, най-голям патриот и ... ги лъжеше безсрамно. На мен обаче не вярваха, наричаха ме луд, лъжец, ненормален... Същата работа е с Ердоган - търсейки превръщането на Турция в президентска република той не се опитва да направи друго, а да укрепи своето семейство във властта и да не бъде разследван и съден до края на живота си. Обаче доводите, които се привеждат, са други - стабилност в управлението, броят правителства бил голям, военните често се месели във вл
  • 17 Крилья Советов

    0 0 Отговор
    Убедителен е Ердоган, наистина политик от много висок ранг! Успя да се разправи и дискредитира повечето от своите противници. Прехвърля умело своите желания като желания на враговете си, смаза съпротивата на армията, следствието и прокуратурата, затвори за инакомислещи университетите, никой в медиите не смее да напише истината за Ердоган. Кюрдските партии в парламента бяха обявени за изпълнени с терористи и насмалко не ги набутаха в затвора до един. Прие се закон срещу тероризма, който дава възможност който и да е да бъде пратен зад решетките. Хайде, посмей да критикуваш! Онези прокурори и съдии, които разследваха Ердоган, до един бяха снети от постовете им и разгонени. А в проправителствените вестници нападките са срещу измислени герои - намеса на ЦРУ, Западът не бил демократичен, само Ердоган прави правилните неща. Да, само той! Правилните ходове, за да остане на най-високо ниво в Турция в следващите 20 години и да не бъде разследван или съден.
Новини по държави: