9 Март, 2017 16:16, обновена 9 Март, 2017 16:35 1 105 0

Хавай оспори мигрантския указ на Тръмп

  • доналд тръмп-
  • указ-
  • хавай-
  • мигранти

Това е първият щат, сторил подобно нещо

Хавай оспори мигрантския указ на Тръмп - 1
Снимка: БТА/АР

Хавай се превърна в първият щат, оспорил мигрантския указ на президента Доналд Тръмп, информира "USA Today".

Разпоредбата на новоизбрания държавен глава забрани влизането в САЩ на граждани на няколко държави, чието население е предимно мюсюлманско.

От щата заявиха, че решението е "в разрез с духа и идентичността на Хаваи" и нарушава конституцията на страната. От хавайския федерален съдия бе поискано да издаде временно разпореждане за анулирането на подписания в понеделник документ.

По-рано вчера съдия Дерик Уотсън допусна иска на Хавай срещу указа на Тръмп.

"Хавай е специален по отношение на това, че никога не е бил дискриминационен - нито исторически, нито конституциално. 20 процента от местното население са родени в чужбина, а близо 100 000 нямат постоянно гражданство", пък заяви хавайският министър на правосъдието и главен прокурор на щата Дъглас Чин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА