Last news in Fakti

11 Март, 2017 08:24 1 741 28

Косовският президент: Или армия, или избори!

  • косово-
  • хашим тачи-
  • армия-
  • избори-
  • закон-
  • президент-
  • сърби

НАТО също против създаването на косовска армия

Косовският президент: Или армия, или избори! - 1
Снимка: БТА/ AP

Косовският президент Хашим Тачи заплаши да подаде оставка и да предизвика парламентарни избори, ако депутатите не одобрят законовите промени, свързани със сигурността, предаде „Ройтерс“.

Законопроектът предвижда създаването на собствени въоръжени сили. Етническото сръбско малцинство остро се противопоставя на този план.

В момента единствената военна сила в Косово е съставена от мироопазващите сили на НАТО. Създаването на собствена армия ще бъде възможно само с промяна на конституцията, което изисква широка подкрепа от народните представители – включително и от представителите на албанското и сръбско малцинство.

Косовското правителство нареди превръщане на силите за сигурност в редовна армия още преди три години, но депутати от сръбското малцинство се зарекоха да блокират необходимите конституционни промени.

Сега има индикации, че управляващите ще се опитат да заобиколят желанието на сърбите, като подготвят изменения на вече съществуващ закон. Това ще позволи закупуването на тежки оръжия и набирането на войници.

Освен от Белград, критики към Прищина имаше и от натовските страни. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се противопостави на идеята за създаване на косовска армия. В момента в балканската страна има близо 4500 натовски военнослужещи.

„Ако депутатите не гласуват в полза на тези промени, на секундата ще подам оставка като президент. Законодателен орган, който не би гласувал за армия на собствената си държава, трябва да си ходи у дома“, заяви Хашим Тачи пред телевизия RTK.

Косово обяви независимост през 2008 година. Отношенията между Белград и Прищина продължават да бъдат обтегнати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    3 21 Отговор
    Хашимката е пич от всякъде , държи яко за интереса на косовския народ. Косово е Европа !

    Коментиран от #2, #6, #8

  • 2 лунатик

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    Пълно е с такива лунатици, като теб, затова сме на това дереже!
    Косово било Европа, лелелеее...

    Коментиран от #3

  • 3 Kcaniba

    4 19 Отговор

    До коментар #2 от "лунатик":

    Косово це Европа и точка ! Няма леле , няма мале ! Вива ля Косово ! Вива ля демокрацион !

    Коментиран от #4

  • 4 лунатик

    18 3 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Вива диспансера!!!

    Коментиран от #5

  • 5 KCANIBA

    3 17 Отговор

    До коментар #4 от "лунатик":

    Вива и диспансера иначе къде ще се лекуват русофилите ?
  • 6 кроко

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    ссс-ъесел, направо къртиш тая сутрин, да нямаш някаква криза или абстиненция.

    Коментиран от #7

  • 7 кроко

    2 7 Отговор

    До коментар #6 от "кроко":

    А ве, ссскроконясканбайхой , пак не си изпил от заранка хапчетата
  • 8 Хан Багатур

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    До кроко

    Ми като те кефи толкова върви при него бе шалапурто, какво си се разревал тук за тези. Явно е, че не си от нашите тоест не си българин. Сигурно се мислиш за турчин, но и такъв не си. Ти си един обикновен помак тоест ни рак ни риба. Ай у лево и без теб можем и без теб ще съмне.

    Коментиран от #10

  • 9 българин

    12 2 Отговор
    Гледайте Косово и си мислете за Местан.
  • 10 кроко

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Хан Багатур":

    Българин съм бре Хан Багатуре , не се притеснявай за мен , но това не мени ситуацията с Косово. Аз ли съм им виновен на сърболята , че изгубиха Косово ? Аз ли сам им виновен , че Черногория ги напусна ? А ти дето се правиш на голям българин , я ми кажи , ако Косово е Сърбия ,западните покрайнини и Македония не са ли България !?

    Коментиран от #11

  • 11 Хан Багатур

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "кроко":

    На времето и Македония и западните покрайнини са били българска територия, но Сталин е решил да даде тези територии и по скоро Македония на сърбите. Димитров се е съгласил и е предал Македония на Тито. От тогава са им промили мозъците и вече няма значение дали по ДНК са българи. Самосъзнанието им не е българско. Така, че да се оправят. Много пъти съм го казвал и пак ще го повторя най много до 20 години да не кажа до 10 Македония няма да съществува там ще е Албания. А тези промити мозъци, които сега ни плюят ако зависи лично от мен никога няма да ги пусна в нашата Родина. Бих ги оставил албанците да ги изядат живи.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 ссс

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Хан Багатур":

    Ай, чак па да им промили мозъците! Ходил съм там, не са по-промити от моя.
  • 13 кроко

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хан Багатур":

    Така е но "братята" сърби с удоволствие приеха подаръка от Сталин , а ние българите от голяма благодарност ха това , че ни орязоха територията им станахме най големите братушки по времето на соца. А Тито хвърли Сталин на върбата , като се обърна с гръб към СССР , а с лицето към запада. Но сърбите не пропуснаха да се възползват от подарените им български земи и с удвоени усилия се заеха да посърбяват българите от тези територии ! Е , от къде на къде , аз сега ще съчувствам на сърбите и ще ги съжалявам , че им били отнели Косово ?

    Коментиран от #15, #16, #17, #23

  • 14 Хасан

    4 8 Отговор
    Гладни балкански народи.. Всяко едно си въобразява колко е велик.. Ама без батко за нищо не стават.. Или бате Иван,или бате Джон или бате Ханс!!
  • 15 кроко

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "кроко":

    Шшш, как така няма да им съчувстваш? Нали разчиташ на НАТО да ни пази, на Турция да ни защитава небето и границата? Нали си пиеш ракийката с турчулята и им правиш салтанати, че като се смени властта да си им удобен? Нали разчиташ на Меркел, Оланд и ЕС да ни осигуряват газовата независимост, да отстояват интересите ни пред руския агресор. Сърбия ще влиза в ЕС, а утре може и в НАТО да влезе, така че трябва и с тях да си приятел и да им съчувстваш, щото и на тях ще разчиташ да те защитават и да гледат интереса ти.

    Коментиран от #18

  • 16 Хан Багатур

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "кроко":

    Тук не става въпрос дали ще съчувстваш на сърбите, тук става въпрос, че една територия е отнета от тях и, че тази територия е населена с радикални ислямета, които ще стават все по-голям проблем не само за Сърбия, но и за целия балкански полуостров. Ти явно не виждаш цялата картинка. Явно не виждаш, че САЩ и Турция имат план първоначално да отделят тези, да ги насъскат срещу останалите християнски страни и да ги приобщят по-късно към Албания, които също са мюслита. Нима не виждаш, какво се случва в Македония в момента? Отново албански истерии и ревове за втори език за партии и т.н. Това, какво ти говори, че скоро няма да има Македония и албанците ще се ширят там. Е като се обединят Албания, Косово, Македония, Босна и Хърватия това не става ли една големичка ислямска територия, а ? При нас също върви този процес, но все още не толкова явно изразен. За, какво говоря ? Ами обърни внимание вече има втора турска етническа партия ДОСТ първата ДПС я знаеш. От години промиват мозъците на българомохамеданите в цяла южна и не само южна България, че са турци, а те не са. Това Родопите това Странджа, Кърджали, Хасково, Харманли, Пазадржик, Шумен, Разград, Търговище, Попово, Омуртаг, Исперих, Дулово, Силистра, Добрич. Там тези турски партии са завзели местната власт и, какво очакваш да се случи? А, както се вижда османските претенции на туркиетата за територията на България, че на времето е била османска територия все повече започват да се изразяват. Ще се опитат да отк
  • 17 Хан Багатур

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "кроко":

    турците ще се опитат да откъснат тези територии от България и така турция ще ги приобщи към себе си и ще стигне чак до Италия. За, какво ти ги казвам всичките тези неща? За да си отвориш широко очите и да не гледаш толкова тесногръдо. Не казвам, че сърбите са много хубави, защото и на тях сме им сърбали попарата, когато са ни нападнали в гръб в балканската война. Да те са подли, но поне са християни и с тях по можем да намерим общ език отколкото с радикалните ислямета. Мислиш ли, че НАТО ще си мръдне пръста за нас, а ? Аз съм сигурен, че НЕ. Е в този ред на мисли съм на мнение, че допуснахме голяма грешка като се отделихме от Русия. Знам, че сега ще ме нападнат една камара русофоби, но не ми пука. Това е моето виждане за нещата. Не искам да блея като някоя овца ЕС и НАТО, защото освен да пътуваме свободно без визи друго нищо не спечелихме от факта, че се присъединихме към тях. Третират ни като хора втора ръка. Ето сега говорят за ЕС на две скорости. Това, какво? Отново се опитват да ни натикат в ъгъла и да ни покажат, че не сме им равностойни. Използват ни единствено за свой пазар, на който пробутват третокачествените си стоки, но цените им като техните, че и по-високи. От това ли да съм доволен? Е не, не съм. Предпочитам да сме с Русия. Хайде сега плюйте ме колкото можете.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 кроко

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "Хан Багатур":

    Русофил + Туркофил = все едно предател = българофоб !!!
  • 22 Хан Багатур

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "кроко":

    В голяма грешка си като твърдиш : " твоите кумири , русняците са гооолеми братушеи с турчулята , понеже те продадоха нашето славянско братство за газопроводи".
    Първо ние предадохме руснаците като се напъхахме в НАТО.
    Второ ние сами сме си виновни или по точно ББ, че не се осъществи Южен поток, защото подгъзуваше на ЕС, НАТО и САЩ. Май забрави ББ как се БИЕШЕ ФВ ГЪРДИТЕ И СЕ ХВАЛЕШЕ, ЧЕ ТОЙ Е СПРЯЛ ПРОЕКТИТЕ Южен поток и АЕЦ Белене. Така, че не говори глупости, че руснаците са ни обърнали гръб, защото е откровена лъжа. Не руснаците, а ние им обърнахме гръб пък после някой друг трябва да ни е виновен. Когато нашият умник провали тези проекти турците се напънаха този поток да премине пред тях, защото имат огромна икономическа изгода, която благодарение на ББ ИЗПУСНАХМЕ. Освен това турците строят руска АЕЦ Аккую, ако не ти е ясно и всички тези проекти са икономически интерес на турция. А нашия ББ ни остави в блатото. След като ББ ни провали то е естествено руснаците да се огледат за своя икономически интерес и след като им се е отдала такава възможност да го реализират пък било то и с турция са решили да не го изпускат. Това е икономика и интереси и никой няма да ни чака нас да се натуткаме и да слушаме тези, които нищо няма да направят за нас тоест ЕС и НАТО.
    Та кой казваш ни е виновен? Руснаците така ли? Я пак си помисли.

    Коментиран от #24

  • 23 Химикалката на Александър Стамболийски

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "кроко":

    Искам да припомня на трайно бягалите от част по история,че България е единствената победена страна от ВС която,не само не губи територии,а увеличава своята територия ,със Северна Добруджа. Как тогава Сталин е дал територии от нас на Сърбия, или Гърция. България губи последно територии след край на Първата Световна Война ,с подписването на Ньойският Мирен Договор ,Както се и отказва от всякакви бъдещи претенции относно Македония .А Сталин през това време е бил някъде юноша бледен в някой окоп.
  • 24 кроко

    3 6 Отговор

    До коментар #22 от "Хан Багатур":

    Не ръчих да ти чета целия тъп коментар , понеже ти отдавна си ми паднал в очите като българоотстъпник готов дори и себе си да изкара виновен , само и само да оближе за пореден път руско-турските топки и да защитава даже руско-турските интереси ! Нямам дори желание да споря с предатели като теб ! Марш в Анадола да копаш канала за турския поток.

    Коментиран от #25

  • 25 Хан Багатур

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "кроко":

    А как оцени коментара, че е тъп като не си го прочел? Ти си по-тъп отколкото те мислех. Да беше го прочел, че да ти влезе нещо в празната глава. Но това си е твой избор явно и ти си чел една книжка като онзи винету. Е няма как да имаш нещо в главата като не четеш. А що се отнася до това ти си предателя тук, а не аз. Винаги съм обичал Родината си, но какво да ти пиша чукча не чете това е. И да винаги ще съм благодарен на руснаците, че са ни освободили от турско робство, така че не ме пращай в турция, аз работа там нямам. А ти си един скрит турчин, който се прави на българин. Няма смисъл да си губя времето с теб.

    Коментиран от #28

  • 26 VMORO

    3 2 Отговор
    По време на подписването на Крайовската спогодба през 1940 година, по силата на коята България си връща Южна Добруджа, България е все още неутрална във Втората световна война. Спогодбата е подписана основно под натиска на СССР, Германия и Италия с цел България да бъде привлечена към някой от воюващите съюзи.
    Северна Добруджа е предадена на Румъния по силата на Санстефанския договор, подписан на 3 март 1878 година, като компенсация на Румъния за Бесарабия, анексирана от Русия по силата на същия договор. Оттогава насам не е попадала в българските предели.
    Искам да помоля трайно отсъствалите от часовете по история да изкарат курс по български език с цел усъвършенстване на правописа и граматиката.

    Коментиран от #27

  • 27 Писалката на Ал Стамболийски

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "VMORO":

    И като се хванахте за неволно допуснатата ми досадна грешка ,за Северна и Южна Добруджа, и ме обвинихте в "бягане от час". Очаквам и от вас да ни обясните кой точно наши територии Сталин е взел от нас и ги е предал на Югославия,или точно заради Сталин ,това не се е случило. Очаквам отговор по същество , коя е "предадената територия"?.И да разберем кой е бягал от час.
  • 28 кроко

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Хан Багатур":

    Аз съм ти написал , че не съ го чел целия , а разбрах , че е тъп само от едно изречение , ма ти нали си прос и не можеш да се сетиш та ми задаваш на това отгоре и тъпи въпроси. Аре марш в Анадола.