1 493 1

Брюкселските терористи искали да убият руснаци

Не можем да отлагаме повече, казва един от терористите часове преди атаката

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Брюкселските атентатори са планирали да нападнат пасажерите на руски, американски и израелски полети на летището в Завентем, съобщи местното издание Le Soir.

То се позовава на полицията, открила 10-минутен запис на разговор между главните действащи лица. При терористичното нападение в Брюксел през месец март 2016 година бяха убити 32 невинни жертви.

Ден преди атаката двамата атентатори самоубийци провеждат телефонен разговор с човек от Сирия, разкривайки плановете си. Наджим Лашрауи и Ибрахим Бакрауи казват, че планират да използват повече от 100 килограма взривни вещества. Цел на ударите са летището и линиите на метрото.

„Не можем да отлагаме повече“, казва единият от терористите, които са притеснени. Те искат да извършат бързо терористичните нападения, защото има риск да бъдат арестувани. Няколко дни по-рано е задържан логистичният мозък на координираните удари в Париж Салах Абдеслам.

„Заклевам се, братко, Аллах ми е свидетел, имаме много планове. Имаме много идеи. Но сме длъжни да го направим сега, или в противен случай ще трябва да гнием в някоя затворническа клетва“, казва Ибрахим Бакрауи.

От разговора става ясно, че техни цели са били руски, американски и израелски граждани. Отговорност за терористичния атентат в Брюксел пое джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Терористите са преценили, че за максимален брой жертви трябва да се промъкнат в някоя тълпа и да се взривят, а не да стрелят с автомати по хората, защото всички ще се разбягат, а освен това ще се намесят и силите за сигурност.

Белгия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Voz
    Отговор
    1 05:46  12.03.17
    Kade sa eu sega ???

Напиши коментар:


Публикувай