1 362 0

Демонстрации в Тайван по повод използването на ядрена енергия

Над 5000 души излязоха по улиците по-рано днес в Република Китай

Виолина Цветанова

Президентът на Република Китай Цай Ин-уен отново потвърди намерението на страната постепенно да премахне ядрената енергия до 2025 г. Тя направи своето изявление след като по-рано днес повече от 5000 души излязоха по улиците в цялата страна, искайки правителството да ускори постигането на тази цел.

„През 2025 г. Тайван вече няма да разчита на ядрена енергия. Тогава ще се използва чиста и устойчива енергия“ написа Цай в своя Facebook профил.

Република Китай отдавна работи в тази посока, залагайки на възобновяемите източници. Производството на зелена енергия в страната е нараснало с 21.2 % за период от една година, достигайки рекордните 12.69 киловатчаса за 2016 г.

Изменението на Закона за електричеството също спомогна за по-бързото развитие и разпространение на зелената енергия в страната, така че стане възможно последната да обхваща 20 % от цялото производство на електроенергия до 2025 г.

„Един ден ще има стотици вятърни турбини по крайбрежието на Тайван, а соларни панели ще покриват покривите, фабриките, и неизползваемите земи .“, заяви президентът.

Демонстрации се проведоха в Тайпе, Каошинг и Тайтунг, като простестиращите недвусмислено заявиха исканията си – преустановяване използването на ядрена енергия. На тази дата преди шест години Япония бе ударена от цунами в следствие на силно земетресение – резултат от ядрена авария, което на свой ред доведе до евакуацията дестки хиляди хора.Напиши коментар:


Публикувай