783 1

В Китай "не прекаляват със смъртните наказания"

Върховният съдия на Китай подчерта, че институцията е напълно справедлива

В Китай "не прекаляват със смъртните наказания"
Снимка: БТА/АР
Константин Карагьозов

Върховният съдия на Китай Джоу Цян заяви, че страната му, за която се смята, че е екзекутирала повече хора отколкото всички други по света, взети заедно, е "изпълнила изключително малък брой подобни присъди" в последните десет години. Информацията бе споделена от световните агенции.

През 2007 бе решено всяка смъртна присъда в азиатската страна да бъде преразглеждана от Народния върховен съд. Именно затова властите твърдят, че броят на екзекуциите е силно ограничен.

Според думите на Цян, съдът "стриктно е контролирал" крайните наказания и ги е "раздавал справедливо", без да посочва примери.

Истинският брой на екзекуциите в Китай е държавна тайна.

По изчисления на американската неправителствена организация Diu Hua, през 2013-а в Китай са били екзекутирани около 2 400 души за най-различни тежки престъпления от всякакво естество. За сравнение, броят на смъртните наказания през 1983-а е десеторно по-голям.

Китай


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Ото
    Отговор
    1 14:56  13.03.17
    Лично аз ви вярвам. И при прабългарите постъпвахме както вие сега и нещата бяха наред. Сега "хуманното" законодателство защитава хуманно бандитите, но по този начин наказва невинно пострадалите двойно - един път от злото, стоварено им от крадци, фалшификатори, побойници и убийци и изнасилвачи, а втори път, като държавата вместо да разстреля бандитите, ги храни на бюджета, че и пуска предсрочно за добро поведение или по споразумение с Прокуратурата.

Напиши коментар:


Публикувай