12 Март, 2017 15:57 2 962 50

Европейският съюз "спира кранчето" на Турция

  • европейски съюз-
  • кранче-
  • турция-
  • финанси-
  • развитие

Йоханес Хан

Европейският съюз "спира кранчето" на Турция - 1
Снимка: БТА/АР

Европейският съюз е започнал финансови съкращения по програмите, осъществяващи се в рамките на преговорите за влизане на Турция в ЕС. Това заяви еврокомисарят за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан, цитиран от ДПА.

Хан заяви, че финансите по определени програми, по които е нямало нужния напредък, са спрени.

Отпредвидените за подкрепа на Турция 4,45 милиарда евро за периода 2014-2020 г. са изплатени "едва" 167,3 милиона евро, по думите на еврокомисаря.

По-голямата част от тези средства са насочени към секторите на образованието, науката и този за развитие на гражданското общество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    48 3 Отговор
    Работата с Турция хич не върви на добре и ние можем да сме потърпевшите. България има нужда от силен гарант за нашата независимост срещу Турция. Преди това беше СССР, а сега е ЕС, но при влошаващата се обстановка и отслабващия ЕС можем да се окажем сами. А една ислямизиращата се Турция управлявана от диктатор и в лоши отношения с цяла Европа може много бързо да почне да ни създава проблеми, да се меси грубо във вътрешните ни работи, да използва турското малцинство и да създаде етнически вражди които дори да доведат до откъсване на територии от България.

    Коментиран от #3

  • 2 Гост

    3 10 Отговор
    Е нали гжа Меркел иска Турция в Ес защо ще им спират помощите?
  • 3 юрист

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "Morgoth":

    Няма да се окажем сами, защото България е член на НАТО и може да поиска от НАТО задействане на чл. 4 от Северноатлантическия договор, ако турция реши да "пусне" незаконно мигранти , които незаконно да пресекат турскобългарската държавна граница. Този текст важи и за действия , предприети от една държава- член на НАТО срещу друга държава- член на НАТО.

    Коментиран от #8, #10

  • 4 додо

    24 2 Отговор
    Трябва изобщо да се спре преговорния процес. Освен това да се премахне двойното гражданство за страни извън ЕС. Да си изберат едното и да спазват законите на избраната страна. Да живеят и работят в ЕС със срочни работни визи. Нашите изселници - също! Явно прекалиха с претенциите.
  • 5 Диди

    23 1 Отговор
    Гост,грешиш.Меркел не иска Турция в ЕС,и това е от години.Разбира се,че помощните пари ще бъдат спрети.А икономиката наТурция в момента не е ниво както преди години.В това отношения са искали и помощ от Германия.А за в бъдеще кой ще иска да има бизнес в диктатарска държава?Сега около 2000 немски фирми са си замразили бизнеса в Турция,туризмът също не е на ниво.Но щом турският народ избира диктаторската политика на Ердоган с радикалният итлям,то те сами са си отговорни за бъдещето.А клеветите и изнудването от страна на турските политици не трябва да се толерира от Европа.Това,което правят турците е гротеск.Ердоган иска да прави агитации в Европа,,,където има права на хората,,за да се гласува за диктатура,която отнема правата на турският народ.
  • 6 Диди

    14 1 Отговор
    Додо,в Германия турците имат право на двойно гражданство,вече писах,че германците дискутират да им позволят само едно гражданство.
  • 7 Хасан

    5 26 Отговор
    Диди,ограничаване на граждански права.. Днеска гражданство, утре религия,след това етнос.. Това е фашизъм.. Да създадеш закони срещу определен етнос или вярващ е дискриминация и е фашизъм

    Коментиран от #18, #20, #25

  • 8 асът на асовете

    19 6 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    Юристе, хич, ама хич не си прав! Изобщо няма смисъл да четеш натовските договори щото ЕС и НАТО са вече бити карти и в скоро време няма да можем да разчитаме на тези организации(дори ако се приеме че сме пълноправни членове, нещо в което много хора в БГ се съмняваме)Та накратко: Едрите риби ще ни продадат на турците без изобщо да им мигне окото и пак ще им бъдем роби, изобщо не си правете илюзии че на някой му пука за нас. Единствените дето може да ни помогнат са руснаците, дааааа същите тия руснаци и същия тоя Путин дето козяшките нискоморални долнопробни подлоги го плюят по 100 пъти на ден за няколко долара повече. Те са ни надеждата да се съхраним независими като народ, никой друг няма да си мръдне пръста за нас. Затуй, фащайте читанките и учете руски.
    П.П. Коментар 1 е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО точен и верен. БРАВО!

    Коментиран от #16

  • 9 Хасан

    2 18 Отговор
    Или по добре да им окачи на гърдите един полумесец да се знае кой е турчин и кой не е

    Коментиран от #28

  • 10 Големият ЧЛЕН

    21 2 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    И досега като ги пускаха тези нелегални емигранти, през България и основно през Гърция, какъв голям ЧЛЕН задействаха тези държави. И когато Ердоган открито шантажираше своите съседи "Със близки до сърцето му съседни територии" ,на чий ЧЛЕН седяхме.
  • 11 Хасан

    3 19 Отговор
    Това за бежанците пак повтарям.. Юриста ще ме потвърди.. Според резолюция на ООН всяка държава е длъжна да приюти военни бежанци.. Сирийците са военни бежанци и всяка държава е длъжна но уви засега само Турция ги приютява а демократична Европа си мълчи..

    Коментиран от #21

  • 12 БАТЕ ЖОРО

    4 1 Отговор
    Е, те гражданското общество са го развили вече, вижда се много добре. Давайте сега малко пари и на нас и забравете за първа и втора скорост.
  • 13 мъжкар

    10 4 Отговор
    Ердоган е много СЕРБЕЗ защото Америка е с него от години и дори и сега тоново е с него а тия политически скандали между САЩ и Турция които се разтръбиха по медиите са едно политическо фиаско добре режисирано от САЩ.За това Ердоган се изказватака смело срещу Европа защото крайната цел на САЩ е слаба и изнемощяла Европа и сега те използват Турция за тази работа.Много пари ще се налеят тука в този процес.
  • 14 мъжкар

    10 3 Отговор
    Така че ЕС може да спре кранчето на Турция но важното в случая е че Америка ще компенсира тези загуби естествено с условието че Турция трабва да играе така както от Вашингтон наредят.
  • 15 Хасан

    3 14 Отговор
    Дайте да разчленим Европа
  • 16 юрист

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "асът на асовете":

    Вижте- много силни думи пишете, но зад тях не стои Вашето правомощие да ги изпълните. С две думи- слуховете за смъртта на НАТО са неверни. Що се отнася до турция- отдавна в НАТО й нямат доверие, турски офицери присъстват изключително рядко на конференциите на НАТО , така , че моите предвиждания са , че турция ЩЕ ИЗЛЕЗЕ от НАТО, особено при установяване на теократична форма на държавно управление под формата на шериат и халифат. Просто няма да изпълнява правните условия за членство в НАТО. След това ,може да поиска да се присъедини към одкб/ руското НАТО/, но там вече русия да си решава иска или не да я приеме...Ако стане така, че турция стане член на одкб, ще е много добре- ако пробва и микрон военна агресия срещу България, НАТО просто ще остави една гола земя на турска територия и това не е шега или заплаха. Много им се ще на руснаците НАТО да се разпадне, но това няма да се случи. Русия може единствено да се опитва да настрои неоосманистки и неоимперски държави като турция да внесат разнобой и проблеми между членовете на НАТО, но както се вижда- сред ЕС държави- членове на НАТО, НЯМА разнобой по отношение на турция:)

    Коментиран от #19

  • 17 юрист

    9 3 Отговор
    Но само ако идват от държава,която НЕ Е в списъка на сигурните държави, а според списъка на ЕК/ ЕС , турция е сигурна държава. Така, че- както една държава е станала страна по една конвенция, така и може да се оттегли от членство в нея. Напр.- турция е подписала Конвенцията за бежанците, но с определени резерви, иначе , ако не беше изразила резерви, би следвало МОМЕНТАЛНО да дава статут на бежанец на всеки сириец., а вие ги водите “гости“! В МЕЖДУНАРОДНОТО БЕЖАНСКО ПРАВО НЕ СЪЩЕСТВУВА ПРАВЕН СТАТУТ “ ГОСТИ“! В турция процедурата за предоставяне на статут на бежанец трае около ...18 месеца до 21 месец- много голяма защита на правата на бежанците- няма що:) Да не говорим, че в случая твърде малко сирийци са допускани въобще до кандидатстване за получаване на статут на бежанец на територията на турция....
  • 18 Ошо

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    А да смесваш политиката с религията и да създаваш закони срещу невярващи е мракобесие.
  • 19 кроко

    11 5 Отговор

    До коментар #16 от "юрист":

    „Русия може единствено да се опитва да настрои неоосманистки и неоимперски държави като турция да внесат разнобой и проблеми между членовете на НАТО”

    Айде, пак Русия виновна! Ново двайсе, иска да разцепи НАТО чрез конфронтация с Турция. Даже и ЕС иска да разцепи с помощта на турция, сигурно и за османизма е виновна Русия, лош Путин не ни построи без пари Южен Поток, а и нагъл, иска да си платим реакторите за Белене!

    Не си толкова прост, ако проумееш че монетата има и други страни, може и да ти е по-лесно. Проумей че запада се точи за пореден път на Балканите: от два месеца постоянно се говори за разцепване на държави, толераски правителства в определени страни, заселване с джангали и т.н. Няма да им мигне окото да ни употребят която и да е балканска страна в борбите си за надмощие. И борбите не са само между САЩ и Русия, те са между всички: и Турция, и Израел, и ЕС.
  • 20 Тука има тука нема

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    А ето малко недискриминация от Корана:
    “Не вземай за приятели юдеи и християни... Коли идолопоклонниците (немюсюлманите), където и да ги намериш... Побеждавай ги и приготвяй за всеки един от тях засада” (Сура 5:51; 9:5).
  • 21 111

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    "Сирийците" са преди всичко от Афганистан, Пакистан, Африка и др.подобни.
  • 22 Хасан

    1 8 Отговор
    До юриста.. Може и да си прав ама Турция или Балканите не са апетитни за Запада.. Запада успя да вземе апетитна част на Османската империя (Близкия изток) за да си финансира индустриалната и технологичната революция.. Сега има нужда от богатствата на Сибир за да финансира лидерството си през 21 век.. Не забравяй -Ако ловът на заека е само поредния обяд за вълка, то това е края на света за заека!
  • 23 Хасан

    1 10 Отговор
    Ако САЩ има имперски амбиции,ако Русия има и ако Германия иска да превърне Европа в немска Европа, защо Турция да не опита да създаде своя ареа..

    Коментиран от #24

  • 24 юрист

    16 2 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    Защото “ареята“ на турция е в АЗИЯ, А НЕ В ЕВРОПА! РАЗЛИЧНИ СМЕ И ТОВА Е ФАКТ! ЕВРОПЕЙЦИТЕ СЕ РАЗЛИЧАВАМЕ ОТ АЗИАТЦИТЕ ПО НАЧИН НА МИСЛЕНЕ. Територията на Турция е 95% в Азия и само 5% в Европа. Защо не си създадете ареал в Афганистан, Пакистан, Иран, а се устремявате към Европа, чийто цивилизационен код НИКОГА не е бил ислямски?
  • 25 Някой

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Чета ти глупостите от известно време и се чудя.
    Роден си в България, живееш в България, но не харесваш и не обичаш България. Искаш тук да е като в Турция.
    Сега да те попитам.
    Защо не се качиш на първият автобус за Турция и не започнеш да пишеш по турските форуми?! И да видиш там какви граждански права ще имаш.
    Малко е тъпо да ни даваш наклон на к... а и да пишеш за права, когато не си склонен да уважиш правата, мисленето, желанията, религията на един народ който си е в собствената страна.
    Та какво правиш в България?!
  • 26 Troqn

    2 5 Отговор
    Kakvi pari davat evropeici :)) daje te ne moje da platqt za imigranti tursiq pravq darenie nomer 2 v sveta evrogeiovete kogato davat vzemat troino kakto pri nas e taka den na den otivame na bednosta dupkata koi ostana v bulgaria ???
  • 27 Хасан

    1 14 Отговор
    До юриста.. Това е заложено в гените.. Защо прабългарите дойдоха на Балканите?! Защо селджуските турци дойдоха в Анадола а османците стигнаха до Виена?! Борбата между изтока и Запада.. Между материалния свят и духовния свят.. Защо кръстоносците отидоха до Ерусалим?! Или Хитлер до Сталинград?

    Коментиран от #36

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хасан

    1 12 Отговор
    Запада се разпада.. Европа се разпада.. За да се обедини има нужда от враг. Русия?! Много е далеч.. Тогава измислиха радикалния ислям, турчина.. Той е близо..ссъседа, колегата на работата,,дюнерджията..

    Коментиран от #30

  • 30 Някой

    10 2 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    Аз пак да попитам.
    Какво правиш в Европа и в България?!
  • 31 Хасан

    2 14 Отговор
    Аз от столетия съм тук. Помак съм.. Даже преди хан Аспарух.. Той след нас дойде..

    Коментиран от #33, #35, #38

  • 32 Евро

    7 1 Отговор
    Днес им спираме подаянията,утре ги чакат санкции и изолация докато не ритнат Дерибея по кокалчетата.Ердоган много заприлича на Кадафи и Саддам,та знам какъв салам ще яде Хасан.Свински салам,свински джолан срещу фанатици.
  • 33 Някой

    12 2 Отговор

    До коментар #31 от "Хасан":

    Ти самият не знаеш какъв си.
    Помаците са се появили по време на турското робство. Така че не дрънкай глупости.
    Помак - Българин променил религията си, приел исляма.
    Та вместо да се замислиш за корените си, ти си се навел до земята и за жълти стотинки си даваш задника на тези които са сменили религията на дедите ти.
    И се имаш за много интелигентен и щастлив от това!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Българин

    14 2 Отговор

    До коментар #31 от "Хасан":

    Преди Хан Аспарух не е имало резаци по тия земи бе фес чети история малко.
    По добре кажи че твоята продажна рода си е сменила вярата за да лиже на турчолята задниците.С това си действие сте си избрали на кого да слугувате така че спокойно можеш да си хващаш ибрика и да ходиш да подмиваш ердогана.
  • 36 юрист

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Хайде, хайде- в 21 век няма такива неща в Европа! Правете си османските походи в други държави на други континенти! ЕВРОПА ИСКА МИР, А НЕ ВОЙНИ! Който иска войни, който иска да завладява чужди държави, НЯМА МЯСТО В ЕВРОПА! Апропо- що не опитате да завладеете русия , например- тя има обширна територия? Или пък- пробвайте да завладеете САЩ или Индия, или Пакистан, или Ю.К., или Франция? Има една основна разлика, нали- изброените държави са ЯДРЕНИ СИЛИ!:)
  • 37 Помакия

    2 0 Отговор
    Това са най-древните овчари на Балканите.По-древни,дребни и вредни от Велика Македония.
  • 38 юрист

    10 2 Отговор

    До коментар #31 от "Хасан":

    Правилно е написал друг коментатор, защото помак = етнически българин, който е сменил религията си по време на насилственото ислямизиране на българското население в рамките на османската империя. Помак НЕ Е НОВ ЕТНОС, а обозначение в промяната на религията на един БЪЛГАРИН по време на насилственото ислямизиране на българското население в османската империя. Това не го казвам аз, а историята и историческата наука.
  • 39 Някой

    6 1 Отговор
    Какво стана бе Хасанчо?!
    Много рязко ти се приспа нещо.
    Или мама каза че е късно и трябва да си лягаш да не изтървеш утре оперативката за опорните точки.
  • 40 Хасан

    1 8 Отговор
    Ние сме против българска или турска асимилация.. Ние сме от Родата на Спартак и Орфей..

    Коментиран от #41, #42

  • 41 Хан Багатур

    6 1 Отговор

    До коментар #40 от "Хасан":

    А пък ние и цяла Европа не ви искаме, а защо отговори си сам. Не може цяла Европа да не ви иска и всичките да са ви виновни, а вие самите "целите в бяло". Капиш ?
  • 42 Някой

    6 2 Отговор

    До коментар #40 от "Хасан":

    Не ти ли е неудобно да намесваш имената на такива велики хора?
    Ако имаш нещо общо с тях е защото си българин.
    Не ти ли омръзва да говориш глупости.
    Турчееш се, а не знаеш как биха те приели твоите господари в турско. И как след като прекараш малко време там ще даваш мили и драго за родината си България.
  • 43 На Кръста

    8 1 Отговор
    Хасанчо просто трябва да целуне Кръста и ще стане културен човек-Европеец.Иначе мечтите Европа да стане част от Анадола са обречени.
  • 44 Европа

    6 1 Отговор
    Ако Европа стане Османска,къде че одят турските гастарбайтери да се хрантутят на готово?Ще се изядат на шиитско-сунитска основа и пак ще умрат от глад мързелите.Хахасан чорба.
  • 45 Викинг

    6 2 Отговор
    Ние Датските викинги не ви щем турско-болшевишките манифестации и за това,че сте нагли и неблагодарни към хляба ни,ще ви върнем в Анадола да си пазете на спокойствие козичките.Камилите вие си ги изядохте,ние предлагаме свинско печено.
  • 46 Хасан

    3 4 Отговор
    Абе човек ние искаме женската част на Европа, те ни интересуват
  • 47 Хасан

    2 2 Отговор
    Юриста.. Европа иска мир у дома но война в другите страни.. Кой разби Ирак,Либия,Сирия? Запада.. За да продаде оръжие.. И Ердоган като им казва това в лицето го обвиняват в диктатура
  • 48 Хасан

    2 1 Отговор
    Юристе много си бос бе човек.. Мислех че имаш знания а се оказа суха енциклопедия!! Не умееш да четеш между редовете.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: