13 Март, 2017 23:30 2 132 4

Карлос Чакала на подсъдимата скамейка (ВИДЕО)

  • карлос чакала-
  • дело-
  • съд

В Париж започна съдебният процес срещу легендарния терорист

Карлос Чакала на подсъдимата скамейка (ВИДЕО) - 1
Снимки: БТА/АР

Карлос Чакала - един от най-издирваните професионални терористи в света, се изправи отново пред френски съд по обвинение в нападение с граната отпреди повече от 40 години в парижки магазин, с двама убити и 34-ма ранени, предаде ДПА.

Венецуелецът, чието истинско име е Илич Рамирес Санчес, от 23 години се намира в затвор във Франция, след като бива заловен от френски командоси в Хартум. Той излежава две доживотни присъди за смъртоносни атаки през 70-те и 80-те години.

Започналият днес в Париж нов процес е по няколко обвинения, вкл. убийство, за извършеното на 15 септември 1974 г. нападение с ръчна граната в универсален магазин в Париж. Той не се призна за виновен и окачестви процеса като "огромна манипулация на правосъдието".

Пред съда 67-годишният Рамирес, вече с оредяла бяла коса, отказа да каже своето име, а на въпроса за възрастта отговори, че е на "17 плюс-минус 50 години". Като професия той посочи пред съдията, че е "професионален революционер" и отбеляза, че се чувства добре в затвора. Обвиняемият седеше в стъклена клетка, охраняван от трима полицаи.

Карлос Чакала на подсъдимата скамейка (ВИДЕО)

Карлос Чакала на подсъдимата скамейка (ВИДЕО)

През 70-те и 80-те години, по времето на Студената война, войнственият марксист Санчес става символ на антиимпериализма и обществен враг номер едно за западните правителства. Става прочут с акцията по вземане на заложници на министерската среща на ОПЕК във Виена през 1975 г., организирана в името на борбата на палестинците.

Медиите му присвоиха прякора Чакала, след като един репортер видял в лондонската квартира на венецуелеца екземпляр от книгата на Фредерик Форсайт "Денят на Чакала" и погрешно допуснал, че тя е негово притежание.

През 1997 г. Илич Рамирес Санчес е признат за виновен по обвинения в убийството на двама френски полицаи и един информатор през 1975 г., а през 2011 г. също е осъден за организирането на нападения срещу два влака, ж.п. гара и на парижка улица с общо 11 убити и около 150 ранени. Освен това френски следователи са установили връзка между случая с универсалния магазин в Париж и вземането на заложници във френското посолство в Хага от бойци на японската въоръжена групировка "Червена армия", станало два дни преди това.

Ако на този процес, който трябва да приключи до края на март, Рамирес бъде признат за виновен, той може да получи трета доживотна присъда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8888

    2 3 Отговор
    Загуба на пари и време при наличие 2 доживотни присъди. Стореното е непоправимо. Ако искат да го накажат да го пратят доживот в някой африкански или азиятски затвор.
  • 2 Грешка

    6 0 Отговор
    Като го пратят в някой африкански или азиатски затвор най много да организира бунт, от там революция и гледаш станал и президент. Този човек е легенда, идеалист и е много, много опасен, нищо че е на над 60г.
  • 3 Бай хой

    4 1 Отговор
    Един хипопотичен въпрос.

    Ааааако в България имаше поне една терористична организация или един чакал дали родните политици щяха да се гаврят така безцеремонно с народа?
  • 4 Гост

    0 3 Отговор
    Както и да нарича себе си този терорист-все тая. Ще изгние в затвора!
Новини по държави: