462 0

"Четвъртфиналите" в борбата срещу популизма

"Полуфиналите са във Франция през април и май, а след това финалът е в Германия през септември", допълни холандският премиер Рюте

Анатоли Стайков

Холандският премиер Марк Рюте призова Холандия да стане на парламентарните избори след два дни първата страна в Европа, спряла популизма, съобщи ДПА.

"Може да се каже, че тези избори са четвъртфиналите, на които трябва да бъде попречено на лошия популизъм да спечели", каза той на пресконференция в Ротердам преди днешния му телевизионен дуел с депутата противник на исляма Герт Вилдерс. "Полуфиналите са във Франция през април и май, а след това финалът е в Германия през септември", допълни той.

"Искам следователно Холандия да стане първата страна, сложила край на лошия популизъм, да сложи край на ефекта на доминото", каза той и напомни за Брекзит и президентските избори в САЩ. Дебатът между Рюте и Вилдерс е много очакван с наближаването на парламентарните избори в сряда, след кампания, в която въпросите за имиграцията и интеграцията често преобладаваха в предизборните дебати.

Рюте, който е кандидат за трети мандат начело на 17-милионната страна, обещава да се бори с всички сили, за да не се събуди на 16 март в страна, в която партията на Вилдерс е най-голямата политическа сила.

"Въпреки че той няма никакъв шанс да управлява, защото моята партия няма да управлява с него, това би изпратило послание към останалата част от Европа", подчерта либералът.

Според последното проучване, в което се компилират шест различни проучвания на избирателните нагласи, партията на премиера все пак е на първо място с 16% подкрепа.

Неговата Народна партия за свобода и демокрация би получила между 23 и 27 места от общо 150 в долната камара на парламента. Това обаче е далеч под 40-те, които тя държи сега.

"Партията на свободата" на Вилдерс губи позиции през последните седмици и би получила между 19 и 23 места, или 13 процента от гласовете.

Холандия


Още по темата

 • Европа поздрави Холандия за избора

  Европа поздрави Холандия за избора

  Германският канцлер Ангела Меркел се обади по телефона на холандския премиер Марк Рюте и го поздрави с победата на неговата десноцентристка партия на ...
  16.03.2017
  600
  1

Напиши коментар:


Публикувай