1 342 3

ЕС обяви амбициозен план за Сирия

Брюксел описа как ще помогне за възстановяването на страната след приключването на войната

ЕС обяви амбициозен план за Сирия
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

ЕС описа конкретната помощ, която може да окаже при постигане на мирно споразумение, от разминиране до организиране на избори, като изрази надежда, че тези "дивиденти на мира" ще насърчат мирните преговори, предаде ДПА. Брюксел е главният донор в международните инициативи за слагане на край на кризата в азиатската държава.

"Твърде често международната общност не подготвя следконфликтните ситуации. Твърде често има мирно споразумение, а международната помощ не е готова", изтъкна шефът на европейската дипломация Федерика Могерини на пресконференция в Страсбург.

"Този път обаче искаме да сме готови", добави тя и обясни, че международната конференция за Сирия с участието на 70 делегации в Брюксел на 5 април ще обсъди "как международната общност може да подкрепи бъдещето на страната в помирението и стабилизацията".

В публикуваната днес от ЕК "Стратегия на ЕС за Сирия" Могерини представя редица области, в които ЕС ще може да действа щом политическият преход бъде "истински задействан".

Тя споменава отмяна на санкциите, за да се помогне на Сирия да се възстанови, помощ в организирането на избори и в областта на сигурността (разминиране, изпращане на наблюдатели на примирието, демобилизация на войниците, обработка на използвани в конфликта химически вещества), както и финансова и техническа помощ за "бързото възстановяване на основните услуги на местно равнище (образование, здравеопазване, водоснабдяване, електроподаване, събиране и обработка на отпадъците)".

Европейците искат "да използват това като дивиденти на мира, които биха могли да насърчат страните в Сирия да направят необходимите компромиси и да започнат политически преход", заяви Могерини в Европейския парламент в Страсбург.

"ЕС също така има готовност да играе роля в подготовката и подкрепата за безопасни, доброволни и достойни връщания на бежанци и вътрешно разселени хора по домовете им", се казва в текста.

От началото на конфликта в Сирия, в който за шест години са убити над 310 000 души, ЕС и неговите страни членки според Могерини са събрали 9,4 милиарда евро помощ, в това число 900 милиона евро хуманитарна помощ на територията на Сирия.

Франция


Още по темата

 • Ожесточена битка за Дамаск (ВИДЕО)

  Ожесточена битка за Дамаск (ВИДЕО)

  Сирийските правителствени сили водят ожесточени боеве с бунтовнически групировки в околностите на Дамаск. Офанзивата е предприета, след като ...
  19.03.2017
  3 040
  7
 • Бомбен ад в Дамаск (СНИМКИ)

  Бомбен ад в Дамаск (СНИМКИ)

  Най-малко 37 души загинаха при поредица от самоубийствени атентати в сирийската столица Дамаск. Новината предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, като се ...
  15.03.2017
  4 211
  7
 • Дипломатическа безизходица за Сирия

  Дипломатическа безизходица за Сирия

  Третият кръг от мирните преговори за Сирия в Астана приключи без успех. Участниците се споразумяха следващият да се състои на 3-4 май отново в ...
  15.03.2017
  1 219
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 23:03  14.03.17
  Както каза Асад, първо трябва да се справи с терористите, и след това ще го мисли. Та и вие по-добре помислете как да помогнете за справянето с тероризма, дето даже се е запътил към Европа. Най-малкото, може да спрете доставките на оръжия, после и арабелите да ги видите къде за какво дават пари. И като си правите сметките, да не забравите да питате и кръчмаря Путин. Иначе ако останер на вас, рискувате да я превърнете в поредния Афганистан!
 • Планът на ЕС
  Отговор
  2 12:20  15.03.17
  Планът на ЕС : да си събуят гащите и да се надупят !!! Гениално !!!
 • ЕС ДАЙ ГЪЗЕЦ
  Отговор
  3 12:24  15.03.17
  ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ИМА ПЛАН !! ДА СЕ НАГ.ЗИ НА АРАБИТЕ !!! МОГЕРИНИ ЩЕ БЪДЕ ПЪРВА !!

Напиши коментар:


Публикувай