Last news in Fakti

15 Март, 2017 23:00 1 496 7

Унгария осъдена да плати по 10 хиляди евро на бежанци

  • унгария-
  • бежанци-
  • европейски съд

Правителството в Будапеща изрази недоумение от решението

Унгария осъдена да плати по 10 хиляди евро на бежанци - 1
Снимки: БТА/АР

Европейският съд по правата на човека постанови, че Унгария трябва да изплати по 10 000 евро на двама кандидати за убежище от Бангладеш, чиито молби са били отхвърлени. Мотивите на съда са, че чужденците не са предпазени от унизително отношение по време на 23-дневното им задържане, предаде ДПА.

Правителството в Будапеща изрази недоумение от решението.

Двамата мъже пристигнали в унгарския граничен град Рьоске през септември 2015 г., прекосявайки Европа по така наречения Балкански маршрут. След това били задържани за период от над три седмици, преди да бъдат върнати обратно в Сърбия, откъдето дошли.

"Подателите на молбите не са се ползвали от практически гаранции, които биха ги предпазили от излагане на реалната опасност да бъдат подложени на нечовешко или унизително отношение", пише съдът в мотивите си. Магистратите посочват, че условията, в които били държани в Унгария след пристигането си, наподобявали затвор.

В документа се казва също, че двамата кандидати не са имали достъп до външни хора, дори до адвокати. Не им е било разяснено по подходящ начин каква е процедурата за предоставяне на убежище. Само на един от тях била дадена листовка с информация по въпроса, но това действие на практика било безполезно, тъй като той бил неграмотен.

Унгария осъдена да плати по 10 хиляди евро на бежанци

Унгария се превърна в една от основните точки за бежанците, през които те опитваха да достигнат по-богатите държави от Северна Европа през 2015 г. Това принуди Будапеща да запечата границите си с цел да спре потоците от мигранти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 е не

    20 0 Отговор
    не,не...определено нещата не отиват на добре...
  • 2 8888

    18 0 Отговор
    Искам да бъдат санкционирани юнкер, оланд и меркел, и най - строго наказани - морално и материално, заради нанесените ми морални и хуманни щети. Все още не съм допуснат във владение на имотите им и банкови сметки.
    Нямам сексуална партньорка и не ми помагат да получа статут в Унгария.. Всичко това е в ущърб на моите културни ценности и бит.
  • 3 OMG WTF

    18 2 Отговор
    Не съм чул в Бангладеш да има война, атентати, терористи и т. н. От къде на къде тия джангали ще мигрират насам? Какви бежанци са тия? От какво бягат? Знаете ли, че Бангладеш като площ е горе долу колкото България, но като население са 150 млн циганина? Че и 10 k евро ще им дадат... Не, нещата определено не отиват на добре.
  • 4 кроко

    12 4 Отговор
    Абе от къв зор да им разясняват как да получат убежище, те са претъпници, преминали нелегално границата! Условията наподобявали затвор - да им осигурим на всички вила с басейн ли, докато чакат?? Е.ахти и тъпите съдии по правата на човека, тва не са права, бе, това се превъщат в ограничения за домакините!!! Я идете вие в някоя от тия страни да видите какви права ще ви дадат като християни, ще видите едно уважително отношение!! Унгарците не трябва да им плащат да видим какво ще направят тия малоумници!
  • 5 толерастията е вредна

    11 3 Отговор
    Още не сме видели всички гаври на евро толерастите! Това е само началото и който не изповядва толерастията на Меркел и сие не може да си представи, какво го чака. Сега глоби, скоро и затвор, примката се затяга. Началото се полага с новия закон за цензурата, който германците, ще наложат на цяла Европа.
    Унграците да покажат с три пръста, какво смятат за това "съдебно решение" !!!

    Коментиран от #6

  • 6 кроко

    1 8 Отговор

    До коментар #5 от "толерастията е вредна":

    Вреден см ти, а толерантството е полезно.
  • 7 Патето Яки

    0 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Мотивите на съда са, че чужденците не са предпазени от унизително отношение по време на 23-дневното им задържане

    Перата колко по 10000 евро трябва да плати за унизително отношение връзване и пребъркване.
Новини по държави: