941 1

Мания за независимост завладя Шотландия

Рекордно висока подкрепа за отделяне от Лондон

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Росен Стойчев

Нова анкета показва, че подкрепата за независимост на Шотландия е най-висока, откакто се правят подобни проучвания, но популярноста на ЕС сред шотландците спада, съобщи БНР.

На въпрос дали предпочитат независимост, самоуправление в рамките на Обединеното кралство или да няма изобщо шотлански парламент, 46 процента от шотландците са посочили независимост. Това е най-високата подкрепа за отделянето на Шотландия от 1999 година насам, когато идеята е лансирана за първи път. 72 процента от искащите независимост са млади хора на възраст от 16 до 24 години.

В същото време обаче рязко спада популярността на ЕС сред шотландците, въпреки че по време на референдума за "Брекзит" 62 процента от тях пожелаха оставане в ЕС. Авторите на анкетата от ScotCen Social Research стигат до извода, че фокусирането върху членството в ЕС вроятно не е най-добрият начин да се привлекат повече гласове в полза на независимостта. Първият министър на Шотландия, Никола Стърджън, заяви, че "Брекзит" е извел Шотландия на кръстопът и е необходим референдум за независимост, за да могат шотландците да изберат по кой път да тръгнат. Пробританските опозиционни партии обаче твърдят, че нов референдум ще породи още по-голямо разделение и несигурност и не е желан от повечето хора.

Великобритания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Пеньо
    Отговор
    1 08:15  16.03.17
    В крайна сметка, оттеглянето на Лондон вместо да предизвика разпад на ЕС, може да е началото на разпад на GB .

Напиши коментар:


Публикувай