558 0

Юнкер: ЕК не иска да диктува на никого

ЕС е повече от търговия, икономика и валута, коментира председателят на комисията

Юнкер: ЕК не иска да диктува на никого
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

ЕК не иска да диктува на никого нищо, заяви председателят на комисията Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург. Коментарът му дойде по повод предложените от него пет посоки за бъдещото развитие на ЕС.

За пръв път открито Юнкер се обяви срещу една от предложените възможности - от ЕС да остане само единният пазар. ЕС е повече от търговия, икономика и валута, коментира председателят на комисията.

Той повтори, че предложенията му, очертани в Бялата книга, не целят да издигнат нова Желязна завеса между Изтока и Запада. Юнкер посочи, че предложенията не целят и развитието на Европа "на две скорости".

Бях скандализиран от изявленията на Турция по отношение на Холандия, заяви Юнкер. ЕС няма да се присъединява към Турция, Турция се стреми към членство в ЕС, отбеляза той.

Трябва сами да се погрижим за собствената си отбрана, трябва да повишим отбранителните си разходи, заяви председателят на ЕК. Доналд Тръмп не е първият президент на САЩ, който иска това от нас. Подписали сме договореност в Уелс и трябва да я спазим. Но сигурността не е свързана само с разходи за отбрана, а и с осигуряването на средства за развитие за държави извън ЕС, заключи Юнкер.

Франция

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай