Last news in Fakti

16 Март, 2017 07:30 2 984 10

16 март 1995 г. Сбогом на робството в САЩ

  • роби-
  • робство-
  • сащ

16 март 1995 г. Мисисипи става последният американски щат, който ратифицира 13-ата поправка в Конституцията, забраняваща робството.

Всичко започна на 23-ти май 1861 година. Няколко седмици след избухването на Гражданската война в Америка, трима роби успяват да се доберат до крепостта Монро край устието на Джеймс Ривър. Това северно укрепление в отцепническа Вирджиния е под командването на генерал Бенджамин Батлър, на когото тримата бегълци казват, че са дошли, за да служат на армията на Конфедерацията. Противно на тогавашните закони генералът решава да не ги връща на техния господар, а да ги използва като работна сила - но не и като роби.

Именно с войната между Севера и Юга се свързва краят на робовладелческия период в историята на Америка. В този контекст попада и декларацията на президента Ейбрахам Линкълн от 22 септември 1862, с която той заплашва южните щати, че ако не се присъединят към Съюза, ще използва сила, за да сложи край на робовладелството в тях.

С течение на времето обаче на все повече роби им се удава да избягат, Конгресът и военните излизат със свои инициативи, а през юли 1862 г. Линкълн представя на кабинета си проект, в който за първи път официално се споменава за освобождаването на робите от всички райони, контролирани от силите на Конфедерацията. Оповестената на 1 януари 1863 година от него декларация вече окончателно обвързва Гражданската война с въпроса за робството.

Окончателно робството в Америка е отменено едва с приемането на 13-тия допълнителен член в Конституцията, който влиза в сила през декември 1865 година - 8 месеца след края на войната, след като е ратифицирана от необходимите три четвърти от всички щати (27 от съществуващите по това време общо 36 щата).

Мисисипи, Ню Джърси, Делауеър и Кентъки са сред щатите, отказали да ратифицират 13-ата поправка. Властите в Ню Джърси, например, бързо променят позицията си и ратифицират документа през 1866 г. Делауеър прави това през 1901 г., а Кентъки десетилетия по-късно - през 1976 г. Властите в Мисисипи обаче се нуждаят от много повече време, за да решат да одобрят 13-ата поправка на конституцията, и законодателното събрание я приема чак през 1995 г., а пропускът за регистрирането й във Федералния архив е поправен 18 години по-късно благодарение на индиец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо Том

    13 3 Отговор
    1995+18=2013....т.е. Обама с Кенийската баба им е бил президент, докато спокойно можеше да им плете рогозки? :)
  • 2 Kcaniba

    13 3 Отговор
    Иначе прмивките на мрзъците им, работят с пълна пара!!!
    В Холиудските бозни негрите освобождават Европа, упрявляват самолети!!
    На белите им е забранено да наричат негрите - негри, щото разбираш ли наранявало ги и т.н. ..
    Но ние от Източна Европа пръст в тази работа нямаме, нещо повече, по време на соца Източно Европейците помагат на колониалните и заробените негри с : образование, инвестиции, медицина, технологии, строим им пътищата, болници, училища!!!!
    Така че, за сметка на негрите, бившите им господари, карат ни да си променяме езика, да се чувстваме част от угнетяващете ги колонизатори и робовладелци, само да това, че сме бели!!!!
  • 3 БАТЕ ЖОРО

    9 0 Отговор
    излишен труд. сега тръмп ще трябва да почва от "а" и "б"
  • 4 Здравко Желязков от Твърдица

    7 3 Отговор
    Стефанаки коригирай годината в заглавието. Така излиза че САЩ са се отървали от робството шест години след като България се отърва от тоталитарния режим на БКП

    Коментиран от #10

  • 5 бббббб

    9 1 Отговор
    А,иначе е разпространител и страж на демокрацията по света
  • 6 историята помни

    4 4 Отговор
    Направете справка кога е отменено робството /крепостничеството /в Русия от Цар Освободител!!!

    Коментиран от #9

  • 7 Мечо

    7 2 Отговор
    А кой ловеше негрите из Африка,кого зайци и ги продаваха в робство не бяхали днескашните демократични европейци.Несъм чул някой да се е покаял за тази диващина!!

    Коментиран от #8

  • 8 кроко

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Мечо":

    Не , не бяха днескашните европейци Мечо, а бяха вчерашните, и даже завчерашните.
  • 9 истроията учи

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "историята помни":

    Крепосничеството в Русия е отменено 1861 от Александър Втори.....
  • 10 байно

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Здравко Желязков от Твърдица":

    няма нужда да се коригира нищо , прочети цялата статия !