458 1

Съдия блокира нов антиимигрантски указ на Тръмп

Според генералния прокурор на Хаваите указът нанася щети по туризма и етническото разнообразие на щата

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Федерален съдия от щата Хаваи блокира новата забрана на президента Доналд Тръмп за влизане в САЩ на пътници от шест мюсюлмански страни. Това стана броени часове преди забраната да влезе в сила, предаде ДПА.

Американският областен съдия Дерик Уотсън наложи спешна забрана на президентския указ, който имаше за цел временно да забрани влизането в САЩ на повечето бежанци, както и на пътници от шест мюсюлмански страни. Същата съдба имаше и предишния указ на Тръмп от 27 януари по същия въпрос, в който "карантинните" страни бяха седем.

В ревизирания указ, издаден на 6 март, от списъка беше изключен Ирак. Той предвиждаше 90-дневна забрана за граждани на Судан, Сирия, Иран, Либия, Сомалия и Йемен да влизат в САЩ.

Според генералния прокурор на Хаваите Дъглас Чин, който представи иска, указът навежда на Хаваите, които зависят от туризма, и нанася щети на етническото разнообразие на щатското население.

Тръмп настоява, че политиката, която той се опитва да провежда, е от ключово значение за националната сигурност.

"Хавайското" дело е едно от няколко, по които тече процедура и в други американски съдилища, заведени от щатски генерални прокурори и от групировки, защитаващи правата на имигрантите.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър отказа да коментира решението.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Пеньо
    Отговор
    1 10:44  16.03.17
    Чичо Дони симулира дейност, че изпълнява предизборните си обещания и хвърля прах в очите на избирателите си!

Напиши коментар:


Публикувай