520 0

Кралят на Мароко уволни премиера

Монархът сменя министър-председателя, който вече пет месеца не успява да състави кабинет

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Кралят на Мароко Мохамед Шести обяви, че сменя премиера на страната Абделилах Бенкиран, предаде Франс 24. Бенярин, представител на умерената ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще бъде заменен в най-скоро време от свой съпартиец.

Монархът номинира Бенкиран да състави ново правителство още на 10 октомври миналата година, след като ПСР победи на парламентарните избори. Формацията получи 125 места в 395-местния парламент. Втора остана Партията за автентичност и модерност със 102 места, а трета - консервативната партия "Истиклял" ("Независимост") с 46 места. До този момент обаче Бенкиран така и не успя да състави кабинет.

В съобщение от кралската канцелария, публикувано късно снощи, се посочва, че консултациите, провеждани от Бенкиран, в продължение на пет месеца не са довели до сформиране на правителствено мнозинство. Затова, желаейки да бъде преодолян застоят, кралят е решил да назначи друг политически деец на ПСР за премиер. Името му засега не се посочва.

Агенциите отбелязват, че причина за задънената улица в преговорите са споровете около икономическата политика и необходимостта от реформи. Поради липсата на правителство още не е приет бюджет на страната за тази година, което трябваше да стане още в края на м.г.
Бенкиран, цитиран от Ройтерс, каза, че приема решението на краля. "Той е нашият крал и взе решение в рамките на конституцията, която аз винаги съм подкрепял", посочи той.

Мароко


Напиши коментар:


Публикувай