2 169 7

Взрив в офиса на МВФ в Париж. Оланд: Това е атентат! (СНИМКИ)

Един служител в сградата е ранен, районът е отцепен от полицията

Росен Стойчев

Една жена пострада след взрив във френската столица Париж, съобщи в. "Фигаро".

Експлозията е станала в офиса на Международния валутен фонд в града около 11.30 часа местно време. Това е атентат, няма друга дума, заяви Франсоа Оланд. Генералният директор на МВФ Кристин Лагард осъди акта на насилие, извършен срещу представителството на институцията във Франция.

Аз бях информирана за експлозията в бюрото на МВФ в Париж, при която е ранена наша служителка. Аз съм в контакт с офиса ни и изказвам съчувствие към нашите колеги там. Аз осъждам този страхлив акт на насилие и потвърждава решението на МВФ да продължи работата си, посочва в своето съобщение Кристин Лагард.

Префектът на полицията на Париж Мишел Кадо разкри, че взривът е причинен от самоделно взривни устройство. Пострадалата служителка е настанена в болница с леки наранявания и проблеми със слуха, уточни Мишел Кадо. Взривът става едва шест седмици преди ключовите президентски избори в страната.

Експлозията е причинена от взривно устройство поставено в плик, адресиран до сградата. Бомбата избухнала, след като пликът е бил отворен. Служителите са евакуирани.

Пострадалата служителка е откарана в болница. Тя има наранявания по ръцете и лицето.

Пострадалата служителка е отворила плика, който е бил предназначен за директора на бюрото за Европа на МВФ.

Според полицейски източници на BFMTV взривното устройство е било голям черен цилиндър, дълъг около 30 см. Експлозията е причинила незначителни щети на тавана на помещението.

Офисът на Международния валутен фонд се намира недалеч от Триумфалната арка. Не е ясно откъде е била изпратена пратката. Води се разследване.

Полицията е започнала евакуация и на офиса на Световната банка. Той се намира в същата сграда, където е избухнала бомбата. Най-малко 150 души са били евакуирани.

Районът е отцепен от силите на реда, съобщава в. „Фигаро“.

Това вторият подобен инцидент напоследък. По-рано през деня гръцката анархистка терористична организация "Заговор на огнените ядра" пое отговорност за изпратения пакет бомба до германското финансово министерство.

Пратката, която предизвика тревога в Берлин, беше предназначена за министъра на финансите Волфганг Шойбле.

По темата работиха: Анатoли Стайков и Венци Михайлов.

Франция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пеньо
  Отговор
  1 14:03  16.03.17
  Да питат гърците!
 • като гост
  Отговор
  2 14:04  16.03.17
  ква ли е тая бомба в плик??? пликът бил отворен и тя бумнала и леко ранила клетия отваряч на пликове в офиса на Международния валутен фонд ... човечеца сигурно бая се е уплашил и сега цял живот по психолози заради разклатени нерви... Не разбирам, всички знаят кои поставят бомбите и май на никой не му пука... ами просто ги изгонете, да не ви пращат повече пликове с БОМБИ
 • в Шпигел пише
  Отговор
  3 14:15  16.03.17
  Украински радикал се е похвалил в Фейса че е наказал МВФ затова че са им поставили още условия за отпускането на нов кредит от 1 милиард.
 • Аз съм
  Отговор
  4 14:20  16.03.17
  Урааа браво на извършителите
 • Ла Демокрасии! Ла Либертии!
  Отговор
  5 17:09  16.03.17
  Ла Солидаритии! Ла Секюритии! Една деградация и разруха на западните европейски народи! Кушайте на здоровие! Мерси! Боклу ! Европа стана бунище а ние се гордеем че скоро ще вуним и димим заедно като тях! Важното е да сме в далавера! Нима не чувстваме че трябва да се бяга бързо и веднага? Нима не виждаме че сме разградено лозе и трябва да го браним защото и без него ще останем? Ботев го няма и Петко войвода също, те поде имаха чети до 200 отбор юнаци а ние само чорбаджии предатели!
 • Българска народна партия !
  Отговор
  6 17:24  16.03.17
  С програма и цел България единна и неделима! С основен и главен смисъл - Осигуряване на достойни права и условия за живот на Човека в Република България! Чрез създаване на правни юридически основи за развитие на икономиката и обеспечаване на балансирана социална политика в страната на базата на участието и възможностите на гражданите и! Ако това не се случи ! Вива льо Фронс! Кралицата се изхлузи а Ганьо още там се бузи! Да имаш акъла на Ганю ама дето му иде от после!
 • СЛАВА РОССИИ !
  Отговор
  7 17:32  16.03.17
  Единствена надежда да се запазим като народ и държава! Всичко друго е чиста плява! Ние гасне бавно но сигурно един по един като едноименната героиня "Сивушка" от разказа на ЕЛИН ПЕЛИН ! Е нали сме уж хора на възраст? Нали уж разбираме живота? Що тъй бе хора , вместо да гради ограда ние разваляме всичко що имаме в двора?

Напиши коментар:


Публикувай