569 0

САЩ и Китай "затоплят" ледовете

Вашингтон и Пекин се ангажираха да предотвратят война на Корейския полуостров

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Китай и САЩ се ангажират да предотвратят конфликт на Корейския полуостров, каза американският държавен секретар Рекс Тилърсън, съобщи ДПА. Първият дипломат на Вашингтон продължава в Пекин азиатската си обиколка.

По думите му ситуацията на полуострова е достигнала доста опасно равнище и затова Китай и САЩ съвместно ще опитат да убедят Северна Корея да се откаже от ядрените си програми.

На съвместната пресконференция с американския гост китайският външен министър Ван И каза, че резолюциите на Съвета за сигурност на ООН призовават не само за санкции срещу Пхенян, но и за подновяване на преговорите.

Китайският министър добави, че Пекин и Вашингтон ще работят за разширяване на своето търговско и инвестиционно сътрудничество и за преодоляването на търговските си разногласия, съобщи ДПА.

След срещата Ван И каза, че е имал с Тилърсън "откровени, прагматични и продуктивни" разговори, в които освен двустранната търговия и Северна Корея е била засегната и темата за Тайван, който Китай смята за своя отцепила се провинция, предаде ТАСС.

Двете страни се споразумяха и да координират позициите си за Афганистан и Сирия и изобщо в областта на дипломацията, сигурността, защитата на киберпространството и по хуманитарни въпроси.

Китай


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай