Last news in Fakti

20 Март, 2017 08:55 5 196 20

Напрежение! Турция има съмнения, че Германия стои зад преврата

  • турция-
  • германия-
  • преврат-
  • бруно кал-
  • фикри ъшък-
  • фетхуллах гюлен

Турция: Германското разузнаване или е глухо, или е сляпо!

Напрежение! Турция има съмнения, че Германия стои зад преврата - 1
Снимка: БТА/ AP

Турският министър на отбраната Фикри Ъшък остро разкритикува германското разузнаване заради съмненията, че Фетхуллах Гюлен стои зад опита за военен преврат през миналото лято.

Директорът на Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) Бруно Кал заяви, че Анкара не е представила убедителни доказателства, че гюленистите са опитали да свалят Реджеп Ердоган от власт.

„Ако човек, стоящ по високите етажи на германското разузнаване, не знае кой стои зад преврата, то той е или сляп, или глух. Или пък чувства необходимост да прикрие заподозрените“, заяви турският министър, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.

Фикри Ъшък заяви, че това повдига въпроса дали германците имат нещо общо с опита за военен пуч. „Изявления като това от германското разузнаване повдигат съмнения за Германия, или ни карат да се питаме дали Германия не стои зад преврата“, каза министърът на отбраната.

След опита за метеж в Турция през месец юли 2016 година в страната бе обявено извънредно положение. Анкара започна масови чистки на всички нива в държавата, преследвайки членове на организацията „Фето“. Турските власти са категорични, че живеещият в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен е организирал преврата, потушен в ранните часове на 16 юли.

Напрежението между Турция и Германия се изостри и заради отказа на германските власти да разрешат на Реджеп Ердоган провеждането на политически митинг. Турският президент заговори за „нацистки практики“, което вбеси германската дипломация.

Външният министър Зигмар Габриел заяви, че турският президент е преминал границите, обвинявайки канцлера Ангела Меркел в използването на нацистки практики.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    35 5 Отговор
    Мдаа- когато човек е глупав неук ислямист, то това е завинаги.Много грехове има меркелица към ЕС и Европа, но казаното от турчина е абсолютна глупост! Как ще обясни тогава присъствието на германски войници от Бундесфера в базата в Инджирлик? Изобщо- трябва да се знае, че НАТО и офицерите в него НЕ ДАВАТ кредит на доверие на турция като член на НАТО, критикуват висшето й политическо ръководство и се чудят защо тя е член на НАТО. При това изобщо не става въпрос за пари...
  • 2 Идиоти

    33 4 Отговор
    Германците и разузнаването не са толкова глупави,та да вярват че Професори и журналисти са организирали преврат.С лъжи нищо не се постига,само се омазваш все повече докато замирише в цяла Европа.Смръдта става все по-непоносима.
  • 3 Пеньо

    41 3 Отговор
    Султана е заложил всичко и играе ва банк. Бърза да си изиграе всички карти, защото бавно и постепенно ще лъсне истината, че той е режисьора на сапунката наречена "преврат".
  • 4 съседите

    14 15 Отговор
    Ние южните съседи си ги знаем, но че немците почнаха с номерата не е на хубаво. ..
  • 5 Шляхтиц

    20 3 Отговор
    НАЙ-СИЛНО ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА САМИЯТ КРАДЕЦ, ЗА ДА ОТКЛОНИ ВНИМАНИЕТО ОТ СЕБЕ СИ. ИМА И ДРУГА ЖИТЕЙСКА МЪДРОСТ. ПО КАКВО СЕ ПОЗНАВА КОКОШКАТА, КОЯТО СНАСЯ ЗЛАТНИ ЯЙЦА: ТЯ КУДКУДЯКА ПО-ТИХО ОТ ДРУГИТЕ.
  • 6 случаен

    21 1 Отговор
    Поведението на Ердоган е шизофренично. ако това не е шизофрения, е нечувано нахалство, наглост и липса на всякаква дипломация и чувство за мярка. Откровено лудеене. Лошото е, че той стремително унищожава всичко, постигнато от Ататюрк, а същевременно се бие в гърдите и говори за някаква демокрация, която трябвало да бъде спасена. В Турция на всяка крачка се сблъскваш с портрети, скулптури на Ататюрк, някакъв култ към личността, което говори, че турчинът е склонен към авторитаризъм и диктатура. Митингите и знамената са направо потрес и напомнят началото на Втората световна война. Турски фашизъм!
  • 7 Хер Флик

    22 1 Отговор
    Всеки ден ни занимават с проблемите на тези манафи.
  • 8 Диди

    13 4 Отговор
    Eрдоган продължава да провокира.С това отношение иска да предизвика Германия да се изкаже по лош начин към Турция,за да може да агитира турците против тях и Европа колкото се може повече,за да гласуват за неговата политика.Но Германия се въздържа,защото не искат той да постигне целта си.Всеки нормален човек вижда какви обвинения прави Ердоган.Днес съобщиха,че той е нападнал с обиди Меркел,казвайки,че в Германия приготвяли концлагерите.Ердоган сам се изложи пред света.
  • 9 goni

    9 3 Отговор
    Не подценявайте Турция! Знаят че са възлов фактор и както казва Доган: " Ердоган играе-Ва банк"! Нещата могат да се развият в изключително неблагоприятна насока! Не че сега са приятни!
  • 10 Истински преврат

    19 1 Отговор
    От тия безумия ще пострадат само нормалните турци работещи в Европа.Като им писне ще си го свалят сами до година-две най-много.Ако не,ще седят гладни връщайки се в Анадола.Без туризъм и Европейски пазари турците пак ще станат овчари.
  • 11 $@$

    12 2 Отговор
    Турска му работа,кой ми .ра в гащите!
  • 12 Варна

    13 1 Отговор
    А бе има просто решение за Турските проблеми. Турция формира над 70% от приходите си в Европа. Спират кранчето и всичко ще си дойде на мястото за няколко месеца.
    Ер Доги сега наистина играе Ва-Банк, разчитайки на това, че САЩ си имат проблеми, Руснаците пък нямат против Турция да създава грижи, а Европа е разедидена. Идеална обстановка за ловене на риба в мътни води.
  • 13 Лупи

    13 5 Отговор
    От цялата ситуация на зараждането на нова диктатура до задния ни двор ще пострадаме само ние. Нямаме армия, нямаме адекватни политици, имаме над половин милион турци на наша територия, имаме вече големи територии само с турско говорящи шалваристи и ситуацията, като цяло не отива на добре. Дано ни остане територия след, като Ердоган се наиграе и дано да осъдим всички виновни до един дето ни доведоха до това положение и да се събудим, като няция най-накрая защото се разпадаме много бързо. За 30 години демокрация разградихме и унищожихме толкова, колкото за още 100 години няма да можем да направим.
    Който си мисли, че НАТО ще ни спаси жестоко се е объркал, те дори няма да разберат, какво става ако турчалята си спретнат втори Кипър...
  • 14 Morgoth

    17 2 Отговор
    Ясно е, че това цялото шоу се прави за да може турците и в Турция и в Европа да се чувстват несигурни и да припознаят като свой защитник Ердоган за да може на референдума да му дадат султанството. Само че прави ли сметка този идиот как ще замазва положението след това? Козът с имигрантите започва да има все по-малка и по-малка тежест, защото границите се укрепиха, а войната клони към своя край. Ако ЕС се настрои трайно срещу Турция, турската икономика може много бързо да залинее, а от там и народната любов към Ердоган.
  • 15 той

    14 3 Отговор
    Че тоя е откачен е ясно ама какъв е този народ дето му се кефи.
  • 16 гост

    9 0 Отговор
    То всеки идиот знае че зад преврата стои простака Ердоган . А читаците целия свят ги разбра какви боклуци са .
  • 17 Българе

    2 7 Отговор
    Турция почна да бъде конкурент на Европа в много отношения.. И те чувстват че излиза от контрол и правят последен напън да я контролират.. Няма друга причина.. Защо толкова са против тоя референдума?? Не разбирам

    Коментиран от #20

  • 18 До Българе

    0 2 Отговор
    Един смислен коментар. Вероятно не си от троловете които само бълват глупости и помия без да имат и най малка представа за какво иде реч.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Булгарриал

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българе":

    Ти си толкова българе, колкото аз съм османлия! И ако случайно си чул термина неоосманизъм, сам ще си отговориш защо.
Новини по държави: