672 0

Каталуния отново поиска независимост

По примера на Шотландия...

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Правителството на испанската автономна област Каталуния отново поиска провеждането на референдум за независимост, вдъхновявайки се от примера на Шотландия, пишат испанските медии.

Искането е отправено в отворено писмо до испанските власти, публикувано във вестник El Pais, от председателя на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон и неговия заместник Ориол Жункерас.

„Всичко показва, че Шотландия и Обединеното кралство отново ще се споразумеят за организирането на втори референдум за независимост, пишат сепаратистките лидери.

След проведения референдум във Великобритания за излизане от Европейския съюз в Шотландия отново се заговори за народно допитване за независимост.

През 2014 година се проведе референдум за независимост на Шотландия. Тогава 55.30% от гласоподавателите гласуваха против отделянето на страната си. Лондон обаче може да приеме или отхвърли предложението за провеждане на нов референдум.

Шотландските власти смятат, че правителството на Тереза Мей се страхува от провеждането на ново допитване.

Световните агенции припомнят, че подобни настроения има и в Каталуния. Правителството на Каталуния обеща да организира през септември референдум за независимост, с или без съгласието на Мадрид.

Испания


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай