21 Март, 2017 06:33 882 0

Руската революция и революцията на Тръмп

  • доналд тръмп-
  • харолд джеймс-
  • русия

За какво се борят новите революционери?

Стогодишнината на Руската революция през тази година съвпадна с революцията на Доналд Тръмп в САЩ. Сама по себе си тя последва революцията Brexit във Великобритания. Подобно на болшевишката революция през 1917 г., политическите движения на Тръмп и Brexit имат претенциите да са авангард на международен бунт или това, което лидерът на британската Партия за независимост Найджъл Фараж нарича „голяма глобална революция“.

Това пише Харолд Джеймс в своя анализ за Project Syndicate. Той е професор по история и международни отношения в Принстън.

Днешните революционери обаче трябва да обмислят уроците на историята. Руската революция имаше огромно влияние върху живота и благополучието на хората. Само няколко политически анализатори смятат, че от нея е произлязло нещо положително. Все пак Ленин е политически пионер, който разбира, че революционните движения се фокусират върху една непопулярна, но в крайна сметка необходима администрация или бюрокрация.

Нови революционни движения като булшевизма се бунтуват срещу това, което те виждат като репресия на международния ред. За Ленин това са западните сили, които вкарват Русия в Първата световна война срещу Германия и собствените й интереси. За Тръмп то е въплътено в неясното понятие „глобализъм“. „На практика ние се отказваме от нашето предимство пред всяка една страна. Това повече няма да се случи“.

Целият анализ четете Тук.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА