Last news in Fakti

21 Март, 2017 14:45 1 201 0

Пари срещу боклук!

  • египет-
  • кайро-
  • боклук-
  • рециклиране

Павилиони в египетската столица Кайро изкупуват отпадъци за рециклиране

Пари срещу боклук! - 1
Снимка: БТА/АР

Жителите на Кайро получават пари срещу боклук, който подлежи на рециклиране. Това не е шега, а реалност.

Целта на инициативата на столичните власти е да бъдат изчистени улиците на Кайро и да се намали огромното сметище на града, информира "Ройтерс".

Два павилиона в града изкупуват стъкло, хартия и различни пластмасови изделия от местните жители. Всички са изключително ентусиазирани и много деца доброволно носят боклук от вкъщи, за да получават допълнителни джобни.

Идеята е просто боклукът да получи някаква стойност и вместо да бъде хвърлян, хората да имат полза от него, а улиците ни да са чисти, разказва губернаторът на Кайро.

Инициатори на проекта са двама членове на египетския парламент, които успешно подеха същата инициатива в други градове.

Павилионите компресират и продават материалите на заводи за преработка.

Цените на отпадъците, които се рециклират, са изписани на големи зелени табели. Килограм алуминиеви отпадъци струва 9 египетски лири (0,5011 долара), килограм картон - една.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА