4 507 9

22 март 2001 г. Умира Сабиха Гьокчен

Венцислав Михайлов

На 22 март 2001 г. умира една от осемте осиновени дъщери на Мустафа Кемал Ататюрк – Сабиха Гьокчен.

Тя е известна като първата жена пилот на изтребител, но дори е участвала и в бойни действия. В професионалната си кариера в турските ВВС Сабиха има над 8000 летателни часа, пилотирала е 22 различни типа самолети, като 32 часа е изпълнявала бойни полети за бомбардиране.

Сабиха е дъщеря на етническите босненци Мустафа Изет бей и Хайрие ханъм, които загиват по време на Първата световна война. През 1925 г. при посещението на Ататюрк в Бурса, 12-годишната Сабиха иска разрешение да говори с Ататюрк и изразява желание да учи в интернат.

След като научава нейната история и за нейните мизерни условия на живот, Ататюрк на свой ред иска разрешение от нейния брат да я отведе в президентската резиденция в Чанкая в Анкара. Там той я осиновява и тя заживява с другите осиновени от президента дъщери Зехра, Афет и Рукие (Еркин).

Сабиха завършва началното си образование в Анкара, после продължава обучението си в известния девически колеж, разположен в квартала Ускюдар в Истанбул.

На 19 декември 1934 г. Ататюрк успява да въведе в турското законодателство задължителното ползване на фамилни имена и Сабиха получава фамилията Гьокчен (Gök - небе), но тя все още няма нищо общо с небето и с авиацията. Всъщност Ататюрк й дава фамилията на бореца срещу гръцката интервенция Гьокчен Ефе, който умира и поверява двете си деца на Джелал Баяр, съратник на Ататюрк.

Ататюрк придава голямо значение на авиацията и за тази цел ръководи основаването на турската Авиационна Асоциация още през 1925 г. Той взема Сабиха със себе си на церемонията по откриването на Авиационното училище „Тюрккушу” (Турски птици) на 5 май 1935 година, като в авиошоуто участват безмоторни самолети и парашутисти, поканени от чужбина.

Ататюрк забелязва огромното вълнение, което предизвикват демонстрациите у Сабиха, и я пита иска ли да стане летец. Тя с готовност кимва с глава и казва: „Да, готова съм още сега.”

Ататюрк нарежда на директора на авиационното училище Фуад Булча да запише 22-годишната Гьокчен като първата жена-курсант и след интензивно обучение тя скоро получава лиценз за пилот.

Сабиха е изпратена в Съветския съюз заедно с още седмина младежи за обучение в безмоторно летене. Докато е в Москва, тя научава, че е починала Зехра и незабавно се връща в Турция, временно отлагайки обучението си.

В началото на 1936 г. Ататюрк я убеждава да постъпи в Академията на ВВС, за да стане първата жена военен пилот в Турция. Там тя подобрява своите летателни навици и започва добре да пилотира бомбардировачи и изтребители в авиобазата в Ескишехир. Придобива опит и в ученията, провеждани в тракийските и егейски региони на Турция през 1937 г. В същата година взема участие във военната операция против разбунтувалите се дерсимски кюрди. В доклад на Генералния щаб се отбелязва нейно бомбардиране на „бандити”. Заради нейното участие в тази операция тя е отличена от Авиационната Асоциация с медал със скъпоценни камъни.

През 1938 г. Сабиха изпълнява петдневно турне из балканските страни, по време на което 25-годишната туркиня предизвиква истински фурор и значително подобрява образа на страна си в процеса на европеизация.

По-късно е назначена за главен обучаващ инструктор в авиационното Türkkuşu, където служи до 1955 г. Тя лично обучава четири турски девойки като авиатори – Едибе Субаши, Йълдъз Учман, Сахавет Карапаз и Незин Вираниали. Става член на Изпълнителния съвет на Авиационната асоциация.

Сабиха Гьокчен за 28 г. (до 1964 г.) обикаля целия свят като визитна картичка на страната си. Нейната книга „Живот по пътя на Ататюрк” е публикувана през 1981 г. от турската Авиационна Асоциация в чест на 100-годишнината от рождението на Ататюрк.

Сега второто международно летище на Истанбул на азиатския бряг заслужено носи името „Сабиха Гьокчен”, припомня сайтът Таралеж.

През 1996 г. Военновъздушната академия на САЩ я отличава като единствената жена сред „20-те най-велики летци в историята на военната авиация”.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Възмутен
  Отговор
  1 08:02  22.03.17
  И сега всичко, което е постигнал и направил Ататюрк за Турция и народа си, диктатора Ердоган иска да поръчвате, заличи и жени, като Сабиха Гьокчен да бъдат подтиснати, със забрадки на главите, обезличени и дескриминирани. Ататюрк е единственият здраво мислещ политик, управлявал държавата Турция, а сега заветите му ще бъдат изпратени в забвение!

  Коментиран от #5

 • Крум Янкулов
  Отговор
  2 08:11  22.03.17
  Ако се беше родила в днешно време Ердоган щеше да и сложи забрадка и да я затвори в харем. Сигурен съм че Ататюрк сега се обръща в гроба като вижда какво става в държавата му...

  Коментиран от #6

 • Шляхтиц
  Отговор
  3 08:39  22.03.17
  Нищо ново под слънцето. Това, което българският народ построи и постигна по времето на Тодор Живков, сегашните управници окрадоха, разрушиха и продадоха.

  Коментиран от #7

 • РЕДАКТОР 1
  Отговор
  4 09:53  22.03.17
  Публикувано във факти.бг: Тя е известна като първата жена пилот на изтребител, НО ДОРИ Е УЧАСТВАЛА В БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ . Изключително интересно съчетание - адмираций към редакцията !

  Коментиран от #9


 • Istorik
  Отговор
  5 21:23  22.03.17

  До коментар #1 от "Възмутен":

  Naprotiv, Erdogan vazvrashta velicheto,minaloto i gordostta na turtsite ,Turtsiya i Muslumanite ,kato prevarna darjavata si v ikonomicheska,voenna i duhovna nmosht na rayona i sveta i tova e sasmo nachaloto na prikazakata za badeshteto na potomtsite na Osmanliite-turtsi-muslumani ! Erdogan e edin sitinski lider,darjavnik i politik ot svetovna klasa , koyto ne tsepi basma na alkashi-rusnatsi,evro-geyove,evrei-tsionisti i karvavi-yanki ! Bulgariya i svetat imat nujda ot poveche hora kato Erdogan ! Pa jivem i uvidem !

  Коментиран от #8

 • Drugoselets
  Отговор
  6 21:26  22.03.17

  До коментар #2 от "Крум Янкулов":

  NISHTO AMA ABSOLUTNO NISHTO NE ZNAESH NITO ZA DNESHNA TURTSIYA NITO PAK ZA EDIN VELIK CHOVEK-LIDER KATO ERDOGAN !
 • Ochevidets
  Отговор
  7 21:31  22.03.17

  До коментар #3 от "Шляхтиц":

  Tova ,koeto napravi Erdogan za Turtsiya i naroda si za 10-tina godini , ne e npraveno ot posledovatelite na doktrinata "Ataturkizam",koyato e edna izmislena ot hora religiya kato komunizma za 80 godini ! Ataturk zabavi razvitieto na Turtsiya ponbe s 50-60 godini ! Negovata doktrina i prodajna politika e pagubna za Islama i Muslumanite ,dokazatelstvoto e dneshnoto sastoyanie na Blizkiyat Iztok !
 • mediator37
  Отговор
  8 07:50  23.03.17

  До коментар #5 от "Istorik":

  5, 6 , 7 - Да вземеш да се спреш малко, а?
 • асът на асовете
  Отговор
  9 11:45  23.03.17

  До коментар #4 от "РЕДАКТОР 1":

  Така е, творческият устрем не знае граници! Иначе хубава кадъна, неслучайно са я разкарвали по цял свят.

Напиши коментар:


Публикувай