Last news in Fakti

22 Март, 2017 11:16 1 665 0

Шотландия на крачка от нов референдум за независимост

  • шотландия-
  • независимост-
  • референдум-
  • единбург-
  • никола стърджън

Парламентът в Единбург ще гласува предложението за провеждане на нов референдум за независимост

Шотландия на крачка от нов референдум за независимост - 1
Снимка: Shutterstock

Никола Стърджън, лидер на Шотландската национална партия, срещна сериозна съпротива в парламента по време на първия ден на дебати по нейното предложение. Опозиционнните партии я обвиниха в лицемерие, след като тя заяви, че Тереза Мей трябва да уважи искането на парламента за втори референдум за независимост, съобщи кореспондентът на БНР в Лондон.

Консерваторите и лейбъристите заявиха, че първият министър постоянно игнорира мнозинството гласове в шотландския парламент по въпроси, с които не е съгласна, а сега иска британското правителство да отстъпи, ако Единбург гласува за нов референдум.

Те посочиха още, че няма доказателства, че шотландските гласоподаватели са готови да гласуват за независимост. Никола Стържън обаче настоя, че изборната победа на Шотландската национална партия през 2016 година е била на базата на манифест, обещаващ референдум за независимост, ако Шотланидя бъде принудена да напусне ЕС и гласуването на Шотландия в полза на оставането в Евросъюза на референдума през юни й дава „неподлежащ на съмнение мандат да поиска вота“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: