22 Март, 2017 13:56 5 513 16

Германия се ядоса! Спира износа на оръжия към Турция

  • германия-
  • турция-
  • оръжия-
  • износ-
  • нато-
  • напрежение-
  • ядоса

Германските власти отказват все по-често оръжейни сделки с турците

Германия се ядоса! Спира износа на оръжия към Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Германските власти все по-често отказват износа на оръжие към Турция, партньор в НАТО и страната с огромна диаспора на немска земя. Само за последните няколко месеца Германия е отклонила 11 заявки на Турция за покупка на оръжие, предаде ДПА.

Още от началото на 2016 година немските власти са изразили съмнения за предназначението на оръжията и мунициите. „Дейли Сабах“ пише, че блокирането на оръжейните доставки става на фона на ескалиралото напрежение през последните седмици заради забраната на Берлин турски политици да агитират за референдума.

Икономическото министерство обяви, че спирането на износа на оръжия и муниции към Турция е заради притеснения относно спазването на човешките права „в контекста на вътрешната репресия в кюрдския конфликт“. Анкара и Кюрдската работническа партия възобновиха дълго тлеещия въоръжен конфликт. На няколко пъти през последните месеци Турция обвини Германия, че подкрепя терористи, визирайки членове на ПКК.

Германският депутат от левицата Ян ван Акен заяви, че следващата стъпка трябва да е Турция да не получава абсолютно никакви оръжия от Германия, предаде вестник „Зюддойче цайтунг“. Германия осигурява на Турция различен вид оръжия, включително автомати „Хеклер и Кох“ МП5 и танкове „Леопард“.

Двете страни са съюзници в НАТО, но заради повишеното дипломатическо напрежение са възможни и последващи рестрикции.

В отговор на австрийските изявления „забравете за ЕС“, турските власти блокираха няколко планирани проекта за 2017 година по отношение на сигурността. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Анкара и Виена да изчистят търканията, за да не се нанесат вреди на трети страни.

Факти.бг припомня, че в месеците след опита за военен преврат в южната ни съседка Германия нееднократно изрази опасения от погазването на човешките права и преследването на другомислещи. Турция, от своя страна, обвинява западните страни в подкрепата на терористични организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    18 9 Отговор
    Путин-Няма страшно турски братушки, оръжие бол и безплатно, на това отгоре тръба и ще ви напрая !

    Коментиран от #12

  • 2 Пеньо

    15 12 Отговор
    Започна се. Търговията на ЕС с Турция започва по пътя надолу. Въпросът е, дали търговията с джуджето може да компенсира всичко? Със сигурност НЕ!

    Коментиран от #4

  • 3 драган

    13 17 Отговор
    Ха,вие май нямате хабер,че Турция вече няма нужда от оръжия на Германия и Русия.
    Те вече си произвеждат собственото оръжие от пистоле до танк,хеликоптери,военоморски кораби даже и дронове
    И Европа точно за това притеанява

    Коментиран от #8

  • 4 нов световен ред

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пеньо":

    специално в оръжейния бизнес руснаците могат да заместят запада, но ако някой си мисли че ще им подаряват оръжията много се лъже. Турчулята ще си плащат до последната копейка, така че от оръжейното ембарго в случая ще загуби само Германия. Но в Турция в момента целия режим се определя и крепи от един човек - Ердоган, стане ли нещо с него системата може да се промени много бързо. И без това много от турците изобщо не са доволни от султана, тъй че с кеф ще прочетат във вестниците че някой му е видял сметката. А руснаците просто ще се разберат с новите управляващи, тъй че тяхното не се губи.
  • 5 Драган

    11 1 Отговор
    И нещо за за Денис - стига с този дейли сабах (американско-израелски провокиращо издание)
  • 6 Принось вам С-400,вьi ждите? Да?

    6 3 Отговор
    Вовик подписвай за доставка на оригинални руски ,,Калашници''(не от Украйна,Чехия,Полша,България).Пък и ако тевтоно-кандидат арабите(примеси между,германци,руснаци,турци,араби),спрат изцяло доставките на оръжие,знаеш номера на Вова,позвони ему,я.
  • 7 Варна

    14 7 Отговор
    В същност трябва да спрат не само оръжията за чалмите. Турция има поне 40% от износа само за Германия. Спирате доставките и приключва темата. Ако спрат Германците ще спрат и Белгийците и Холандците и в крайна сметка Турция ще изпадне в колапс. Като се провали и летният сезон, ще се получи чудна картинка.
    Това е много добре за нас!
  • 8 Българин

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "драган":

    Ти май нямаш хабер, че Турция сама може да произвежда само метални легени за пазара в Димитровград, а не оръжейни системи. Давам ти прост пример - прехваленият им танк Алтай, дето го сглобяват от 20 години и още са до под кривата круша, е с немско оръдие Rheinmetall и немски двигател. Като им спрат немците доставките, ще произведат танк на куково лято. Същото е положението и с авиоиндустрията и корабостроенето им. Според мен трябва доста да се притесняват :)
  • 9 Rangelov

    1 8 Отговор
    Dano da sprat vsi4ki koito pratili za tursiq 6te se proizvejda sami kakvoto trqbva dobra novina za tursite i krai za nato
  • 10 Nemo

    8 16 Отговор
    Турция с Русия скоро ще смачкат Европа.

    Коментиран от #11

  • 11 Путин

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Nemo":

    Може да си сигурен, че съм малко по-умен!
  • 12 кроко

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    Шизо, не Путин а България, Германия и може би други страни в ЕС правят оръжие за ИДИЛ. Официално се купува от американски посредници и е за борците срещу Асад, но първо те са едни и също терористи, второ са документиранимдостатъмно случаи как нещо предназначено за „опозицията” се озовава в ръцете на ИДИЛ.

    Колкото до газовата тръба, набий си в тиквата че комунизма свърши отдавна и никой не е длъжен да ти подарява нищо. Като искаш газ, ще преговаряш за условията и ще бачкаш за да си плащаш.
  • 13 Пламен

    5 13 Отговор
    Пичове, Ердото да си взима Лудогорието, Добруджа, Родопите и Странджа-Сакар. То и без това държавата "София" не я е еня за тях! После други региони ще се присъединят доброволно. Това е бъдещето, и колкото и да не ви се вярва, е къде-къде "по-светло" от Статуквото

    Коментиран от #14, #15

  • 14 аве фес

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пламен":

    Заминавай да му ибрикчийстваш на твоя ердо явно здраво те влече !!!
  • 15 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пламен":

    Ти можеш да се разпореждаш само с твоя задник . И щом си мераклия , давай го на турците . За останалото акъл не давай .
  • 16 mediator37

    2 0 Отговор
    МР5 е автомат -тапешник за полицията, също на Хеклер и Кох. Турците щом и това внасят , значи, както казва преждеговоривш, освен легени за пазара в Димитровград, друго не могат да произведат.
    Преди време се налапаха с Леопард 4 и сега германците като им спрат снарядите, ще тъпчат в дулмата на танка кадаифи.
Новини по държави: