666 0

Белгия остава под тревога

Страната остава в трета, предпоследна степен на готовност за атентат

Снимка: БTA
Снимка: БTA
Анатоли Стайков

Белгийските служби за сигурност не отчитат повишена заплаха за страната след вчерашния атентат в Лондон, съобщават местни медии.

Белгия остава в трета, предпоследна степен на готовност за атентат - мярка, въведена преди година и половина. Уточнява се, че тази мярка предвижда повишена охрана в цялата страна, но основно в стратегически райони като ядрени обекти, гари, големи магазини, кина, често посещавани улици, места с голямо струпване на хора. Властите отбелязват, че са били предприети допълнителни мерки след нападението преди дни срещу военен патрул на летище "Орли" край Париж.

Според местните власти не може да се предвиди кога тревогата ще бъде отменена, защото международната обстановка остава неспокойна. Допълва се, че 160 белгийски джихадисти, заминали за фронта в Сирия и Ирак, искат да се върнат. Някои от тях преговарят с властите, но за други липсват данни къде точно се намират.

Властите отчитат заплахата и от "вълци-единаци" - терористи, които не се причисляват непременно към групировка, но лесно могат да се обучат от интернет какво да правят и да предприемат действия самостоятелно.

Белгия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай