25 Март, 2017 07:59 66 602 46

Какво би станало, ако нацистите и СССР се бяха съюзили?

  • втора световна война-
  • операция копие-
  • ссср-
  • нацисти-
  • англия-
  • франция-
  • петрол-
  • германия-
  • съюз

Англия и Франция са планирали нападение срещу СССР преди Хитлер

Какво би станало, ако нацистите и СССР се бяха съюзили? - 1
Снимка: Shutterstock

Нацистка Германия е победена до голяма степен – но не само – от Съветския съюз. Показателен е и фактът, че в битката за Сталинград са загинали повече руснаци (военни и цивилни), отколкото британски и американски военни за цялата война.

Десетилетия след края на най-кървавия конфликт в човешката история, анализатори и историци се питат един прост въпрос, чийто отговор обаче е можел да промени хода на историята – какво би станало, ако нацистите и руснаците бяха съюзници във Втората световна война?

През месец август 1939 година е сключен пактът за ненападение между Германия и СССР, известен като пактът Молотов-Рибентроп. Договорът изненадва някои политици в западните страни. Дни след подписването му германците нападат Полша и въвличат света в най-кървавия военен конфликт.

Една операция, обаче, е напът да обърне хода на историята и да сприятели Адолф Хитлер и Йосиф Сталин, независимо от пакта. Още преди нападението на нацистките войници срещу СССР, Франция и Англия планират една операция, която на пръв поглед изглежда нелогична. А именно – нападение срещу нефтените сондажи на руснаците.

Какво би станало, ако нацистите и СССР се бяха съюзили?
Снимка: Wikipedia

В налудничавата идея, носеща наименованието операция „Копие“, има и доза рационалност. През 1939 година Лондон и Париж са убедени, че германци и руснаци вече са се „сприятелили“. Някои историци посочват, че червената армия се опитва да си спечели време с пакта Молотов-Рибентроп, за да заздрави структурите си и да подсили военната си мощ, докато на запад се води тежка война, изчерпваща силите на воюващите страни.

Има теза, че пактът за ненападение е по-полезен за Адолф Хитлер, защото той може да съсредоточи усилията си само на един фронт и да не мисли какво се случва на изток. В същото време руснаците се съгласяват да предоставят жизненоважни суровини на немската военна индустрия, включително и нефтени запаси.

В очите на западните съюзници Съветският съюз от враг на Германия се е превърнал в съюзник на фюрера. Така се заражда идеята – защо да не ударим по руснаците, на които до известна степен се гледа като приятели на врага? Така се ражда операция „Копие“ - в дните на т.нар. „странна война“ (Sitzkrieg), периодът на Втората световна между септември 1939 и май 1940 година на западния фронт. В този период от началото на конфликта не се водят големи военни наземни операции на запад.

Англо-френският съюз планира да извърши бомбардировки срещу съветските нефтени сондажи в Кавказ. Съюзническите самолети ще излетят от бази в Иран и Сирия, както и неутралната в този момент, но настроена антисъветски Турция. Интересно е, че през месец март 1940 година британски разузнавателни самолети, летящи от иракска земя, фотографират петролните инсталации в Баку и Батуми, припомня The National Interest.

На 30 март самолет Локхийд 14 „Супер Електра“ излита от базата на кралските военновъздушни сили „Хабания“ в Ирак, намираща се на 90 километра западно от Багдад. Машината е изпратена край бреговете на Каспийско море с разузнавателна мисия грубо казано да картографира съветските петролни сондажи, а информацията да послужи при бъдещата офанзива на британските и френски самолети. Съветски зенитни оръдия откриват огън, но без резултат.

В протоколите на заседанията на координационните щабове на френските и британски ВВС е записано, че в операцията е планирано да се включат между 90 и 100 самолета. Те ще са в състава на 6 френски и 3 британски ескадрили. За всеки един полет по 70 тона бомби ще бъдат пуснати над руските находища, пише „Комсомолская правда“.

Бомбардировките на далечни разстояния заемат специално място в кралските военновъздушни сили. Още през 1938 година англичаните поставят рекорд по преминато разстояние на бомбардировач без презареждане.

Целта на операция „Копие“ е да унищожи съветската петролна индустрия, да нанесе огромен удар по съветската икономика и с един куршум да бъдат повалени два заека – СССР и Нацистка Германия, която ще бъде лишена от съветските ресурси. Въпреки съпротивата на някои видни политици и военни, френските власти нареждат на генерал Морис Гамелен да начертае „план за възможна интервенция с цел унищожаване на руските нефтени запаси“. В същото време американският посланик информира президента Рузвелт, че френските военновъздушни сили обмислят атака, която ще отслаби Съветския съюз. Гамелен споделя на френското командване, че недостигът на петрол ще осакати червената армия и дори може да доведе до разпадането на съюза.

Стратегията на Англия и Франция обаче така и не се осъществява. На 10 май 1940 година нацисткият блицкриг поставя на колене французите. Падането на Франция прави невъзможно осъществяването на предварителния план. През следващата година германското върховно командване дава началото на операция „Барбароса“, с което и съветските войници са въвлечени в конфликта.

В крайна сметка нацистите и силите на оста губят войната. Хипотезите обаче ще витаят във въздуха още дълги години. Една от тях е, че при подобен сценарий (съюз между Москва и Берлин) и падане на Франция Великобритания е щяла да остане сама в битката срещу нацистко-съветския враг, което в даден момент е щяло да доведе до капитулация. А падането на Британия преди декември 1941 година – когато американците влизат във войната – би променило много неща.

Историците посочват, че операция „Копие“ би сближила Хитлер и Сталин. Двамата военни хищници обаче в даден момент отново – по всяка вероятност – биха се обърнали един срещу друг. Независимо от това, операцията на англичаните и французите щеше да промени хода на историята, ако се беше осъществила...


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    40 15 Отговор
    Колегите от Козяк да коментират нещо?

    Коментиран от #36

  • 2 Хасан

    117 12 Отговор
    Запада винаги е искал едно -природните ресурси на Изтока -на Русия, Близкия изток, Китай, Индия.. Просто такава е колониалната култура..
  • 3 Хасан

    15 59 Отговор
    Сравнете в Топкапьсарай и Верайския дворец.. Едните са скромни а другите в пищен разкош..Сравнете Ватикана и мюсюлманска джамия.. Едните са целите в злато а другите скромни.

    Коментиран от #37

  • 4 mediator37

    29 12 Отговор
    Националсоциализмът на Хитлер и еврейокомунизмът (марксизмът) на Сталин са антагонистични идеологии. Хитлер е гледал на Москва като център на световния тероризъм, затова Тристранният пакт (Оста) се нарича Антикоминтерновски пакт, известен още като Антитерористичен пакт, но това се крие от официалните истории.
    Преди Молотов външен министър на СССР е евреинът Максим Литвинов. Хитлер отказва да подписва с евреи. Затова Сталин го маха и слага Молотов за външен министър.
  • 5 Фактор

    40 12 Отговор
    Ето я историята :
    1,9,39 - Германия напада Полша, 3,9,39-съюзниците обявяват война на Германия; 17,9,39 СССР ,съюзник на Германия нахлува в същата тази Полша- съюзниците НЕ обявяват война на сесерето!?! Значи Москва е съюзник на Германия, а Лондон и Вашингтон са съюзници на ... съюзника на Хитлер!! Боза,а? Свинщина,невиждана в историята е свинщината ВСВ!

    Коментиран от #6, #41

  • 6 а стига бе

    48 8 Отговор

    До коментар #5 от "Фактор":

    Еми защо Англия и САЩ не нападнаха Германия когато тя превзе Франция и половината Европа бе??? И СССР никога не е бил съюзник на Германия-а са имали Пакт за Ненападение--както всички останали държави в Европа и дори САЩ-ясно?
  • 7 Кики

    45 6 Отговор
    Това са глупави и излишни хипотези. Ако това е станало или друго. Хитлер и Сталин никога не са били приятели! ПАКТА е бил изгоден и за двамата. Сталин е искал да спечели време!!! Той не е имал намерение да напада, както мислят някой болни мозъци. Ако Англия и Франция бяха нападнали СССР, щеше да е услуга за Хитлер.Но война пак щеше да има.

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    24 3 Отговор

    До коментар #7 от "Кики":

    Съгласен съм. Напълно излишни хипотези!
    Историята не признава условно наклонение.
  • 9 мсимов

    13 8 Отговор
    не е ако, а бяха съюзници в първата фаза на втората световна война. сключиха съюз и едните окупираха балтика част от финландия румъния и заедно полша,другите се насочиха към централна и западна европа.после заедно правиха парад на победата.
  • 10 Кики

    20 6 Отговор
    МСИМОВ,

    Не приемай всичко на сляпо, само заради това, че е напечатано. Всичко е било парлама! И договори, и съюза, и паради... Хитлер е планувал всичко още в началото, включително и нападението срещу СССР. На Сталин, също му е било ясно всичко,за това е искал да спечели време. Влизането на СССР в Полша, силно касае отбранителната стратегия на Сталин.

    Коментиран от #12

  • 11 Апропо

    29 2 Отговор
    Нека помислим как е излязла Русия от Първата Световна. Въпреки , че е била на печеливша страна. Може би там е отговора на навлизането в Полша. А Полша не взе ли части от Чехословакия заедно с Германия ? Или това е забравено...

    Коментиран от #24

  • 12 мсимов

    11 19 Отговор

    До коментар #10 от "Кики":

    докрината на юдеите болшевики е световно господство на комунизма с център москва. агресията започва още през 1921 с нападението на червената армия в освободилата се полша. болшевиките бързат към германия,където да основат съветска република
  • 13 кирил

    16 27 Отговор
    русия е наследник на татаромонголската златна орда.завладява се една територия,опустошава се и след това се напада нова.така се създава руската империя.богата олигархична москва и тънеща в нищета и мизерия опустошена провинция
  • 14 Различен

    20 8 Отговор
    Интересен въпрос. Какво би станало. Удар по СССР тогава би нарушило доставката на горива, но Има едно голямо НО? Това би накарало СССР и Сталин да преосмислят доста неща и да вдигнат армията по тревога и да посрещнат всеки следващ агресор подобаващо! Сиреч, Хитлер щеше да яде бой още при навлизането в Русия, а не чак като стигне до Москва!
  • 15 qqqqq

    52 11 Отговор
    Тази тема по добре да се коментира от хора на възраст 40+ . Чета коментарите и немога да повярвам на невежеството което виждам. Социализмът и комунизмът са много добри като замисъл, но хората все още не са еволюирали за такива строеве. Мисълта на богатите в света че ще си изгубят богатството направо ги ужасява. Не случайно тези два строя са толкова оплювани . Алчноста, егоизма, егото и т.н. на богаташите объркват целия свят.
  • 16 ьььььььььььььььььььььььььь

    1 1 Отговор
    https://youtu.be/edh8PrZq95A........Ето ви част от истината-кой и защо се е старал да започне ВСВ....
  • 17 no name no face no number

    6 5 Отговор
    Това беше единственото правилно решение но Хитлер направи грешка жалко щеше да е супер.
  • 18 ТоШибиян

    20 6 Отговор
    Всичко което е станало е било по сценарии на американските евреи хардлайтери цялата война е по тяхна причина следвоенното развитие също и сега сйщо е по техен сценарий и този сценари доведе до тотален контрол на сите човеци по света..нема хитлер нема митлер той е бил пионка
  • 19 ЦОЛЕ

    16 1 Отговор
    СЕГА НЯМАШЕ ДА ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ
  • 20 стоян георгиев

    9 7 Отговор
    нищо нямаше да се промени.след година и положина хитлер пак щеше да нападне ссср и конфигурацията на съюзниците пак щеше да бъде същата.франция и англия имат статегия още в началото да разединят хитлер и сталин знаеики че и двамата диктатора всъщност се дебнат един друг и затова не обяжяжат война на ссср при нападението над полша ,нито при окупацията на част от финландия.задовожляват се изключване на ссср от он и не изпращат жоенна помощ на финландците ,въпреки че е имало и такова обсъждане в британия.
  • 21 tost

    42 7 Отговор
    А какво би станало,ако Америка не си вреше носа навсякъде по света.

    Дали нямаше да имаме един по добър свят?
  • 22 Бай хой

    6 12 Отговор
    Поредната лъжа повтаряна вече хиляди пъти но няма как да стане истина.

    Ето какви са фактите: На 01,09 германия напада Полша. На 14,09 полша капитулира. На 17,09 СССР напада ГЕРМАНИЯ тъй като вече полша е капитулирала. На 19,09 германците молят Сталин да спре настъплението, тъй като още не е дислоцирал достатъчно войски и коалиционни партньори необходими му за нападение срещу СССР. ФАКТ.

    Колкото и да лъжат козяците и да преиначават такава е горчивата истина. Иначе и великопосрана британия е имала договор да нападне германия но се е ограничила само с обявяване на война без конкретни военни действия.

    Коментиран от #25

  • 23 европееца

    17 5 Отговор
    само едно забравиха да споменат в статията - дата на планираното нападение - лятото на 1941. Тоест - по същтото време, когато Хитлер напада СССР. Момент.... ако Германия и Англия нападат СССР - кой с кой е съюзник?!
    Освен това "забравиха" да споменат, че в края на войната Сащ и Англия планират да нападнат на СССР, първо планираха атаката през пролетта на 1945, после лятото, после есента, после отлижиха до 1946, после до 1947.... после Сталин ги въвлече във войната в Корея и докато си губиха ресурси в бесмислена война в Корея, Сталин е направил същото количество атомни бомби и атака срещу СССР стана твърде опасно начинание.....
  • 24 Д'Мин

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "Апропо":

    Русия излязла печеливша от ПСВ? Да не бъркаш историята с химията?
  • 25 стоян георгиев

    2 10 Отговор

    До коментар #22 от "Бай хой":

    ХА,ХА,ХА....ОООООХХОООХОООХО,полов а твърдиш че не си ненормален?

    Коментиран от #33

  • 26 КРАУТ

    1 17 Отговор
    ПУТИН Е НЕМСКИ ШПИОНИН !
    Путинска Русия направи Германия световна сила.
    Путин подари на родната му Германия цяла източна Европа, истински немски шпионин. Германия стана една от най-влиятелните държави в света далеч по влиятелна от бивши колонии като Франция и Англия.
  • 27 ДогъзДоган

    7 2 Отговор
    ПРОДАДОХТЕ И ПРЕДАДОХТЕ БЪЛГАРИЯ!
    БЪДЕТЕ П Р О К Л Е Т И !!!
  • 28 Патето Яки

    12 0 Отговор
    Ако беше баба ми мъжка щеше да има дръжка.
  • 29 Бля бля

    6 0 Отговор
    Това са някакви налудничави и абсурдни мисли.
  • 30 НикиД

    10 10 Отговор
    войната между СССР и Германия е била абсолютно неминуема. съществуват неоспорими доказателства, че Сталин също се е готвел да нападне и е смятал, че е надхитрил Фюрера, с пакта за ненападение но както се оказва е грешал. германците много добре са си давали сметка, че не разполагат с много време и трябва бързо и решително да разгромят съветите преди военната им мощ да е нарастнала твърде много. така че да се обявява Хитлер за подпалвач на войната не е съвсем коректно. първо, Англия и Франция му обявяват война, не той на тях, а след това изпреварва най-големия си враг. разбира се важна роля изиграва и трагичното представяне на червената армия във войната срещу финландия, което окончателно убеждава Хитлер да действа.

    Коментиран от #31, #34

  • 31 Д'Мин

    8 3 Отговор

    До коментар #30 от "НикиД":

    Дай да видим поне едно от тези "неоспорими доказателства"!
  • 32 Кики

    16 5 Отговор
    НИКИД, много ти работи фантазията! Или го гледа това по телевизията? Хитлер въобще не се е повлиял от войната между СССР и Финландия,за нападението. То е планувано много рано, още преди да дойде на власт. И спри да повтаряш това, че Сталин щял първи да напада... нападнал е този, който е нападнал.
  • 33 Бай хой

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Свестните у нас считат за луди,
    глупецът вредом всеки почита:
    "Богат е", казва, пък го не пита
    колко е души изгорил живи,
    сироти колко той е ограбил
    и пред олтарят бога измамил
    с молитви, с клетви, с думи лъжливи.
    И на обществен тоя мъчител
    и поп, и черква с вяра слугуват;
    нему се кланя дивак учител,
    и с вестникарин зайдно мъдруват,
    че страх от бога било начало
    на сяка мъдрост... Туй е казало
    стадо от вълци във овчи кожи,
    камък основен за да положи
    на лъжи свети, а ум човешки
    да скове навек в окови тежки!
  • 34 Гост

    17 0 Отговор

    До коментар #30 от "НикиД":

    Как се напада най силната сухоземна армия, с 8.8 мил. щика. С гениални генерали, с водещи учени ,и инженери. Обединена единна нация, от идеите на национал-социализма, без вътрешни врагове. Съвсем скоро доказала се в битки, и получила европейските ресурси. Население и армия носени на крилете на победата. Със съюзници и военни контингенти от около 14 държави. Но за съжаление без необходимите за велика империя ресурси.Европа е бедна на тях. И в своята книга Хитлер много по-рано говори за завоюване на жизнено пространство за великата германска нация, останала назад когато великите сили са си разпределили света по колонии. СССР по това време е наричан колос на глинени крака. Трудна война с Финландия- спечелена с голям брой жертви. Масови чистки сред командният състав. Закъсняла и с много глад и лишения ,частично постигната индустриализация,и това са единствените по спокойни 15 години без тежки войни, граждански , и революции. Единствената соц. държава , на практика заобиколена от врагове.Защо му е трябвало на баир лозе-какво е нямал,че да го търси из Европа. И Сталин е знаел ,че рано или късно ще бъде нападнат ,и се е готвил за това ,и се е мъчил да отложи само момента на нападението колкото може по късно
  • 35 Апропо

    12 1 Отговор
    В ПСВ воюват Централните сили и Антантата. Кой печели войната и на чия страна е Русия ?
    Написал съм , че е била " на печеливша страна " а не , че е спечелила. За разлика от Полша . Тя просто излиза по- рано от войната. Г- н Д мин , хубаво е да се научите да четете преди да говорите за история , химия , физика и др.

    Коментиран от #45

  • 36 декстоп

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Ако Хитлер и Сталин, бяха станали съюзници де факто, то България щеше да е доста добре. защшото първо нямаше да ни ошмули Вермахта на минаване, после на връщане, а след това и червената армия да ни доподпре гоне3йки Вермахта по петите. Така ние бяхме опрани цели три пъти за кефа на кукловодите. И като поставим равносметка царската династия ни дозакопа с влизането ни в пакта с Берлин срещу СССР. три национални катастрофи, за кефа на кукловоди? Твърде солена цена. Ако обаче хитлер и Сталин бяха станали дружки, тоест съюзници, ние нямаше да ядем попарата нито веднъж. Ето затова може да се съжалява наистина... И нямаше да ни млатят и гестаповци, а после и чекисти от БКП мафията. Все хубави неща щяха да се случат. И нямаше да има Сталинград, Курската дъга, Москва после Берлин сраженията. ...

    Коментиран от #38

  • 37 OMG WTF

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Защо да сравняваме Ватиканът и джагалска джамия? Защо не сравним Мека и християнска черквичка в забравено от географията селце?
  • 38 Спиро

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "декстоп":

    Само малка корекция.
    В навечерието на ВСВ, България е съюзник на Германия. Така че, не е имало никакво "ошмулване от Вермахта". Все пак, към момента ние сме били монархия и царят е бил наследник на Кобургите. Сигурно си спомняте, че България е единствената, която е успяла да намери начин да не предаде евреите на. Ако ни бяха "ошмулили", едва ли някой щеше да ни пита.
    И друго, българската армия тогава е била въоръжена с немско оръжие. Имали сме Месершмит 109. С него е защитавана София от масираните бомбардировки.
    Ние сме възможно най-кофтито съюзник. Като минава фронта в западна посока се 'фъргаме и ние да ги тепем германците. С тяхното оръжие за да имаме "удоволствието" после да бъдем считани все пак за загубила войната страна и да търпим репарации..... не без съдействието на Сталин.
  • 39 реалист

    15 1 Отговор
    На прост въпрос - прост отговор - половината свят щеше да говори немски, а другата половина ,руски.
  • 40 Morgoth

    10 0 Отговор
    На Германия не и е бил необходим СССР като съюзник, достатъчно е било да има сигурен мир за да се съсредоточи върху Великобритания, а малко по-късно да изкара ядрено оръжие и войната да приключи. Но лакомията си е казала думата.
  • 41 no name no face no number

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Фактор":

    Първо да кажа, че щеше да е супер щяхме да сме победители и Калифорния българска , но съдба. Да противоположни се водят по принцип и много се мразят по между си, но фактически са много близки и разликите малки. В Италия и до днес има две такива групи, които периодично се бият. Това е толкова глупаво. Наистина са много близки.
  • 42 шовинист

    7 3 Отговор
    В основата на всички гадости в света от 200 год. насам стои англия. Петата империя е там. Това е офисът на сатана, "обзаведен" още в 16 и 17 век от такива видни ур. оди като Хенри VIII, Менасе бен исраел и оливър кромуел. унищожението на англия е гарант за радостно бъдеще на целия свят. За жалост много българи ходят там от лакомия за пари, а се връщат болни от сатанизъм
  • 43 Един

    2 1 Отговор
    Минали са вече около 76 години,само жертвите остават,от първата световна война около 100 години.Жестоката истина е че без войни ще се пренасели планетата.Хората воюват за територия ,за храна,за права,срещу робството,за религия,за идеология,и това е от както свят светува.Човека е проектиран за две неща да се размножава и да се самоунищожава.
  • 44 виктория

    0 0 Отговор
    Прочетете книгата на Виктор Суворов Ледоразбивача и ще разберете кои започва В.С.В.
  • 45 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Апропо":

    Нещо ти куца логиката, нашия!! Казваш"написал съм, че Русия била на печеливша страна, А НЕ, ЧЕ Е СПЕЧЕЛИЛА?" Питам те, КОЯ Е ПЕЧЕЛИВШАТА СТРАНА? ПО КАКВО СЕ ПОЗНАВА?? АМИ, ПО ТОВА, ЧЕ Е СПЕЧЕЛИЛА ТАЗИ СТРАНА, НАЛИ? Или, според теб, РУСИЯ БИЛА НА ПЕЧЕЛИВШАТА СТРАНА, НО Е ЗАГУБИЛА!! 😃НОНСЕНС ,, драги

    Коментиран от #46

  • 46 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Льотчик на недоставено USA-фърчило":

    Още по-ясен ПРИМЕР от спорта... .. Все едно казваш, БЪЛГАРСКИЯТ ОТБОР ИМАШЕ ПЕЧЕЛИВША СТРАТЕГИЯ И ИГРА-НО ЗАГУБИ!! ХА, ХА ХА😜