602 0

Диктаторът Мубарак излезе от затвора

Бившият египетски президент напусна окончателно военната болница в Кайро

Диктаторът Мубарак излезе от затвора
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Бившият египетски президент Хосни Мубарак беше освободен и напусна военната болница в Кайро. Диктаторът прекара в лечебното заведение по-голямата част от шестте години затвор, на които беше осъден.

В началото на месеца египетското правосъдие реши да освободи 88-годишния Мубарак. Той беше оправдан от касационния съд по обвиненията за смъртта на демонстранти при бунта през 2011 г., довел до свалянето му от власт.

Вчера обаче правосъдието разпореди срещу експрезидента да се възобнови разследване за корупция. При него Мубарак, съпругата му, двамата им синове и снахите им са обвинени, че са получили от правителствения всекидневник "Ал Ахрам" подаръци на стойност от около един милион долара.

След падането му от власт срещу Мубарак се водиха две големи дела. Той беше обвинен в подстрекателство към убийство на демонстранти по време на бунта. При сблъсъци с полицията тогава загинаха около 850 души.

През 2012 г. бившият президент беше осъден на доживотен затвор, но през 2014 г. беше оправдан, а на 2 март касационният съд потвърди решението.

Египет

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай